Imorgon sår vi vete

Första fältet är nu redo för sådd, snart är så-ekipaget redo och jag tror att jag är redo. Imorgon kör vi om inget skumt inträffar.

Såmaskinen

Egentligen var såmaskinen redo för sådd tidigare idag, men jag vill greja lite extra med den. Det är lika viktigt att alla maskiner på gården fungerar som dem ska, men om såmaskinen inte fungerar som den ska så kan det synas lite extra tydligt. Har man otur kan det ju synas i nästan ett helt år. Därför vill jag var lite noga med att allt fungerar som det ska på såmaskinen. Nu är den i så gott som fullt fungerande skick. Eftersom att den här såmaskinen är helt ny för mig, så tog det lite längre tid att få ordning på allt. Egentligen skulle jag nog kunna hålla på en hel vecka till med såmaskinen, men någonstans måste man dra en gräns. Det är i alla fall lite kvar att göra på den imorgon innan jag kan så.

Det första jag gjorde med såmaskinen var att sätta dit hårdemetalls-slitstål på såbillarna. Det var faktiskt samma som satt på våran gamla maskin. Dem börjar nu bli lagom slitna för att fungera bäst enligt mig.
Vi använder RAM fästen till alla våra monitorer, nu är såmaskinens monitor inte undantagen.
Den gamla kraföverföringsaxeln var lite i kortaste laget, nu sitter dör en ny längre.
Jag vill gärna se att allt snurrar som det ska, till hjälp för detta använder jag kameror. Här ser jag om valsen snurrar som den ska, samt om spårmarkeringen fungerar.
Jag har valt att ha kamerorna i Fendt-skärmen när jag sår. Jag kommer har två kameror, som visar samma sak men på olika sidor.
Lite lyse är aldrig fel. Det satt ingen arbetsbelysning på såmaskin, men nu gör de det. Får som om tid finns till att sätta dit fler…
Det är skönt att se det man gör.
Jag fick även laga lite på harven. Nu hade våran med börjat spricka på det berömda stället.
Nära att vara klar imorgon ska det bar smörjas och fixas några smågrejor.
Traktorn är inte riktigt redo än, det ska på andra däck och dubbelmontage innan den får så.

Jorbearbetningen

Jag hade tänkt att jag skulle kunna vara ute lite mer i fält, och kolla hur det sett ut när dem har kört idag. Inte minst för att vi idag plockade in välten i bearbetnignen, något lite nytt för oss. Tyvärr så har jag inte hunnit med att lämna verkstaden idag, mer än en kort stund då jag var ute och kontroll mätte spårvidden på våra sprutspår. Så jag har inte mycket att berätta om dagens bearbetning, tyvärr. Däremot så har far och mor stenkoll på läget, det ska tydligen vara lite mer kokigt i år än vanligt. Varför välten har hoppat in i bearbetningen får vi gå in på senare, men den verkar göra ett bra jobb.

Här kommer välten på vändtegen
Skorpbrytarstålen är på.
Jag tycker att den gör ett bra jobb.

Nu kallar sängen, och den börjar bli skönare och skönare för varje natt nu. Imorgon natt är det inte säkert att jag och sängen möts, får en känsla av att jag kanske kommer så då. Vi får se. Inatt ska jag försöka drömma om utsädesmängder, gödningsgivor och variabla givor. Hoppas jag vaknar upp med uppenbarelser!