Jungfrufärd

Nu har jag sått mina första hektar med (den för oss) nya såmaskinen. Det verkade gå bra, vi får se om ett år.

Fel känsla

Igår så skrev jag ju att jag hade en känsla av att den här natten skulle spenderas ihop med såmaskinen. Det visade sig att det inte blev så. Jag har nästan sått ikapp harven och det verkar som att det inte ska komma regn fören på lördag. Så nu sitter jag här vid datorn med ett glas vatten och lite supersura godisar istället.

3841 kg

Det är hur många kg Norin jag idag har sått, det skedde på 26,48 hektar. Det gör att jag har sått ut 145 kg/ha. Just den mängden, är för att då får jag ut den mängden grobara kärnor/m2 som vi vill ha. Vi har valt att lägga oss på 370 grobara kärnor/m2. Det kan man kanske tycka är lite många när man sår så här tidigt. Det får man tycka, men vår erfarenhet säger att det inte gör något att gå upp lite i utsädesmängd på Norin-vetet. För att få bra skörd på Norinet behövse det enligt mig många ax/m2, därför vill vi ha det lite tjockare. Norinet bestockar sig ju inte lika mycket som många andra sorter. Sen är det inte så bra såbruk som vi är vana vid överallt, det är också en anledning till tjockare sådd. Den låga tusenkornvikten på utsädet gör att det blir en låg kg giva/ha. Förutom utsäde så kombisår vi 200 kg NPK 10-11-22 per hektar.

Här är det mer kokigt än vad vi är vana vid.
Men utsädet hamnar bra, men hur bra är frågan? Vad blir fältuppkomsten?
Nu ligger det 370 st sådana här per m2 ute på två fält.

Jungfrufärden

Äntligen är den avklarad, första turen med såmaskinen! Eftersom att jag gillar att vara ärlig så ska jag erkänna att jag var lite nervös, mest för om allt skulle fungera eller inte. Det gjorde det nästan. I det stora hela tycker jag att det gick bra och jag tror att vi kommer att trivas ihop. Den är lite modernare än våran gamla och mycket mer lättkörd med mer finesser på. Våran gamla var det variatorer på och den här är det elstyrda växellådor på. Det ska göra att utmatningen ska stämma bättre och vara mer lättinställd, det verkar stämma än så länge. Det gör även att jag kan reglera givorna inifrån hytten, risk finns att det blir många olika noll och maxrutor nu. Jag ska även så med varierad utsädesmängd är tanken, men först vill jag se att allting fungerar som det ska och att utmatningen stämmer som det ska. Ska givan ändras upp och ner så måste det stämma, annars är det bortkastat..

Innan jungfrufärden kunde genomföras så var traktorn tvungen att få på sig rätt hjul.
Nu är rätt hjul på.
Det ser väl bra ut det här? Förutom att jag inte såg bra ut. Precis när jag fyllt såmaskinen och putsat rutorna kom det förstås en liten skvätt nederbörd och skitade ner allt….
Här ser jag allt. Idag hade jag stor nytta av kamerorna. En av kopplingarna till spårmarkeringen ville inte hoppa till. Det syntes snabbt i kameran och kunde åtgärdas innan jag sådde ett helt fält med en spårmarkering aktiv.
Noll och maxruta på gödningen.

Om några timmar sår jag igen. Jag tror att sådden är ett av min favorit moment i växtodlingen, ihop med allt annat. Mer förklaringar om varför vi gör som vi gör kommer när det lugnar ner sig lite.