Jag tror det blev bra,

men hur ska jag vet det nu? Det är ju (troligtvis) minst 11 månader kvar tills vi vet resultatet, det är Norinsådden jag pratar om. En sak vet jag i alla fall: nu är höstens Norin-vete sått.

Enligt plan

Vi följer våran plan bra och nu är de 60 ha Norin som vi ska så färdigt, skönt! Det är alltid skönt när man får komma igång och testa grejorna på riktigt. Så att man ser att allt fungerar som det ska. Det verkar det ha gjort i stort, lite smågrejor har hänt men inget onormalt för maskiner i arbete.

Att vi nu har fått ner Norinet i backen betyder att vi har goda förutsättningar för att kunna så höstraps nästa år. Så det verkar som att vi även kan hålla den långsiktiga planen med, även om det är tidigt att ropa hej redan samma dag som man sådde. Det finns ju mycket som kan gå åt pipan på vägen. Hur som helst så känns det bra just nu och den känslan behåller jag ett litet tag, tills jag kommer på något att oroa mig för.

För att hålla uppe effektiviteten fylls såmaskinen i fält.
Jag fick en timmes uppehåll idag när jag kom ikapp harven. Men behövde inte vara orolig, jobb fanns det på gården i alla fall.

Går det bra?

brukar jag få frågan om när jag sår, mitt heltråkiga svar brukar vara det vet jag inte fören om ett år. Jag tillägger däremot alltid att jag tror att det går bra. Det är ju det som är meningen, att det ska gå bra så däråt måste man ju sträva. Precis som så många andra moment så handlar sådden om massa beslut, snabba och långsamma, menn även om att kunna följa besluten rent praktiskt i momentet. Jag höll på att skriva att besluten är det enklaste i det hela, men jag ångrar mig. Inget är nog det enklaste när man sår, tycker jag. Besluten kan ju vara svåra att ta, tex vilken utsädesmängd man ska ha. Det är så lätt innan man just ska ta själva beslutet tycker jag, då blir det lite nervöst om man verkligen gör rätt. När väl besluten är tagna så ska dem ju följas i verkligheten också, annars är dem ju bara onödiga beslut. Det spelar ju ingen roll hur rätt vi beslutar om vi ska så 350 grobara frön/ m2 på 4 cm djup men vi i själva verket sår ut 450 grobara frön/m2 på 9 cm djup. Massa fina beslut är inget värda om dem inte följs/utförs korrekt. När jag vet att det som utförs följer besluten brukar jag svara att jag tror att det går bra. Vet jag inte om det stämmer, så svarar jag att det går dåligt.

Jag fick ut både den utsädesmängd och den gödningsmängd som beslutet sa. Jag fick även allt där jag tycker att det skulle vara. Så än så länge är jag faktiskt lite nöjd.
Det er ju hyfsat ut uppifrån med. Lite ränder mellan dragen, men tror inte det är någon katastrof, även om det ska försökas få bort.
Våra fasta 24 meters körspår syns redan nu innan sådd, ser ni dem?
För att få en fingervisning om hur rätt/fel vi har gjort, så lånar jag min frus trädgårdsland. Tack på förhand älskling!
Jag sår helt enkelt några vetekärnor från det utsäde jag sått med och kollar hur fort det kommer upp under perfekta förutsättningar. Kommer det upp fortare på fälten än i landet blev det helt enkelt för bra…..
För att underlätta i framtida gödslingsbeslut görs ytterligare max- och nollrutor på gödsel.

Krångla till det mer

För att krångla till det här mer med sådden både beslutsmässigt och utförandemässigt. Så tänker jag testa att använda varierad utsädesmängd från styrfil när jag sår. Nu är bara frågan vad som ska få styra utsädemängden. Innan vi hade denna möjlighet var jag tvärsäker på hur jag skulle gå till väga, nu är jag lite mer osäker. Jag tror däremot att jag ska hålla mig till ursprungsplanen, får se vad dem andra tycker. Sådana här beslut måste diskuteras fram och inte tas i ensamhet. Tycker jag sen att dem har fel i vad dem tycker, så är det ju jag som sår och det kan ju alltid bli lite fel i utövandet av beslutet. Att det då råkar bli som jag tyckte måste ju i sådana fall bara vara en slump eller hur?

Det här var mitt självklara sätt innan möjligheten fanns, CropSAT karta från i våras. Det här är ett av fälten jag sådde med Norin. Ungefär så som kartan visar hade jag val att variera utsädemängden om jag fått välja. Detta kan vara lösningen, vi får se.

Bakom kulisserna

Lite bakom kulisserna med allt skördearbete så har vi även självklart tagit hand om våra djur med. Avelstjurar och tjurkalvar har skiljts från flockarna och har fått kommit in. Avelstjurarna fick bara komma in en kortare stund innan dem fick gå ut igen. Vi tar in dem så att dem får gruffa av sig det värsta och testa varandra inomhus istället för ute i hagen. Det är säkrare och mer lätthanterligt om något skull hände. Tjurkalvarna får nu stanna inne och börjar nu fodras för att växa på sig ordentligt.

Välkomna in

 

Nu får vi se om helgens utlovade regn blir något eller inte. Jag hoppas på lite regn, så det kommer säkert inget. Uteblir nederbörd för länge,så får vi väl ta och slå lite gräs igen. Då kan vi kanske provocera fram något.