Tillbaka till förberedelser

Igår kom det utlovade regnet och vi var klara med det vi skulle innan det kom, perfekt! 

Förberedelser

Mycket av det vi gör handlar ju om förberedelser inför nästkommande moment. Egentligen är väl alla arbeten vi gör på fälten på något sätt förberedande inför nästa moment. Till och med tröskningen är ju förberedande för nästa skörd, även om man lätt bara fokuserar på själva skördemomentet. Första etappen av höstvetesådden är i alla fall nu klar och kvar är 262 ha där Julius-vet ska petas ner, det är det vi börjat förbereda för nu.

Plöjning

Eftersom att det just nu är plogen som är flaskhalsen i våran höstsådd, så var det den vi satte fart på först igår morse. Det nya ”ankaret” (eller vad det heter) sattes på plogen och reserv(dels)plogen fick tillbaka sina delar. Reservplogen brukar inte bara få vara reserv, utan brukar få gå den med på hösten. Därför är det viktigt att även den är i fungerande skick, det vinner man även på när man måste sno reservdelar. Då är det ju alltid fungerande grejor som sitter på den. Idag fixade jag till denna reserv/extra plog så den är redo för vad komma skall. Reservplogen börjar bli lite trött och det gick åt lite svetsning för få den att hålla sig på banan. När båda plogarna går så har vi 11 skär ner i backen, då har vi ganska så bra kapacitet. Vi har en 6 skärig delburen och en 5 skärig helburen, båda är av märket Kverneland.

 

Nu är vi tillbaka i det sätet vi normalt/helst plöjer på., tvärsemot sprutspåren.
Helt tokigt blir det inte, även om man fortfarande ser spåren efter plöjningen.
Reservplogen var sprucken lite överallt…
Några svetsmeter senare verkar alla sprickor vara åtgärdade…
Redo för drabbning
Väderstad + Kvernerland = sant? Däcket på plogen är just nu ironiskt nog från en väderstad kultivator.

Reservplogen får vara med och plöja så länge den fungerar och plöjer snyggt. Än så länge är det inget fel på resultatet efter den, den får nog gå tills den går av.

Förberedelser för plöjning

Det är ju inte bara plogarna som ska fungera för att man ska kunna plöja, fälten ska vara redo också. I år har vi inte (vad jag sett) några täckdiken att akutlaga på några fält. Så det kan vi hoppa. Däremot så har vi alla fältkanter som ska putsas och även några fläckar med ogräs som behöver putsas.

Mor röjer kanter som aldrig förr.
Nedtrampat vete brukar kunna försämra resultatet efter plogen.
Därför putsade jag lite av dem när jag ändå var igång.
Ogräs område, här är en återuppodling som vetet inte riktigt tog sig i. Det kan ta tid innan det blir bra skörd här, men skam den som ger sig.

Här kommer lite vad som har hänt i helgen i bilder:

724:an ska göra lite annat än att så ett litet tag nu. Dessa arbetsuppgifter passar det inte med dubbelhjulen, så dem åker av.

 

Även framdäcken byts tillbaka till de något smalare.
Rapsen som vi sått fotsätter att växa och sluxxen ligger helt orörd, skönt, Jag trodde det skulle vara större problem med sniglarna i år men det verkar inte så. peppar peppar…

 

En snabb inspektion av nollrutan av höstens vältning på höstrapsen, hanns med. Jag har har inte räknat plantor än för att se skillnaden än, men spontant känns det som att vältningen gjorde nytta.

 

Jag har även hunnit med att laga en av gårdens viktigaste maskiner. Wilhelms tröska. Egentligen ville han att lantmännen skulle laga den, men eftersom att det var helg kom vi överens om att jag fick försöka. Det skulle bli onödigt dyrt annars…
Spillrapsen gror nu ordentligt
den gror inte bara i ytan utan i hela kultivator-djupet. Skönt, då borde vi få en bra mekanisk bekämpning när vi kultiverar nästa gång. Frågan är bara när det blir..
Hur bra kan det bli? här regnar det och solen lyser på det nys sådda, perfekt.
Vetet jag sådde i min frus trädgårdsland har nu börjar gro. Fotot är taget ca 48 timmar efter sådd.

Imorgon är ny dag och vecka, undrar vad de har att erbjuda?