To-do listan är nästan klar

Man känner sig lätt mer produktiv när man avverkar hektar i en hytt, än när man servar och fixar maskiner. Konstigt, för fungerar inte maskinerna så avverkar man ju inga hektar..

To-do listan.

I morse såg min att-göra-lista ut så här:

 • Tagga gårdagens jobb i LogMASTER (standard varje morgon)
 • Städa verkstaden
 • Skruva ihop det sista av den nya gårdskrattan och få den ur vägen från verkstaden
 • Serva och laga harven (liten trasa)
 • Skifta från harv till kultivator bakom 936:an och serva samt fixa med kultivatorn.
 • Spänna en rem på grävmaskinen och traila iväg den till nästa uppdrag
 • Koppla på sprutan och smörja den.
 • Redo för nya uppdrag

Den kompletterades ganska så fort med lite grejor:

 • Laga våran minilastare, som stod mitt i verkstadsporten och vägrade rulla bakåt
 • Åka till stan (katrineholm) och hämta 936:ans nya dubbelhjul (bak)
 • Montera dubbelhjulen
 • Åka till stan igen för att köpa klorhexidintvål till en av hundarna som ska opereras imorgon. Jag hade glömt bort det här med tvålen.

Jag hann nästan med alla dessa grejor. Kvar blev faktiskt bara grävmaskinen, men det hinner jag någon annan gång. Man måste ju hela tiden släcka elden där det brinner värst, då får små-glödarna vänta på sin tur. Nu var det ju inga direkt akuta jätte eldsvådor att släcka, men ändå. Trotts att jag inte hann allt som jag tänkte idag så tänker jag inte skälla på mig, jag har ju trots allt förberett för hektar-avverkning.

De andra rullar på

Medans jag går hemma och är oproduktiv så känns det skönt att mor och far är där ute på fälten och är produktiva. Det enda jag egentligen ser av dem är när dem åker hemifrån på morgonen och när dem kommer hem igen på kvällen. Skönt! Inte för att jag inte vill se dem (tvärtom är det lite ensamt på gården) utan för att då fungerar allt.Vill jag sedan se vad dem sysslar med och hur produktiva dem är kan jag ju alltid span in LogMASTERN, Där finns det mycket intressant data att få ut. Farsan stretar på med plogen och mor kör kedjeröjaren runt åkrarna.

Nästan det enda jag ser av plogekipaget än så länge.
Här syns det att han har gjort något när han varit borta, det här var dagens andra fält.

Här är min dag i bilder (och text)

Vilken tur att den gick sönder på rätt ställe och vid rätt tid. Där inne i spaken var problemet, en knapp som inte riktigt ville vara med. Häromdagen halkade jag och slog mig så dant på den här maskinen, så att det var nära att den åkte ut på Blocket för försäljning…
Projekt byta dubbelhjul. För att det ska passa bäst så blev det helt nya kompletta. Dem gamla var lite mindre än dem nya.
Så smidigt det är med dubbelverkande hydraularmar. Det underlättar alla däckarbeten otroligt mycket.

 

På plats
Dem var inte helt tomma på luft när dem kom.
Nu är dem lite mer tomma på luft och passar våra fält bättre.
En bra grej med dubbehjulen är att det är mycket lättare att putsa sidorutorna.
Harven fick lite färg där jag varit och kladdat lite med svetsen.
Nästa maskin att få ett service stopp utanför verkstaden var Swiften.
Förutom vanlig tillsyn och service byttes slitstål på efterredskapet. Hur gjorde man innan muttermaskinens tid? Vad oproduktiv man måste varit.
Nu är sprutan på och redo för att bekämpa spillsäden i rapsen. Om vädret är rätt imorgon duschar vi bort vetet.

Skänk från ovan

Regnet som kom kom i helgen var verkligen helt perfekt. Vi har fått ca 20 mm här på Abbotnäs och det vi sådde är nu blött hela vägen igenom ner i såbotten. Detta kommer att öka fältuppkomsten och verkligen boosta igång vetet. Det kommer att växa i en väldig fart nu.

Här ligger fröna perfekt i lagom fuktigt jord. De flesta börjar faktiskt att börja gro nu.
Vad häftigt det är när det växer tycker jag. Det här en av kärnorna från bilden ovan.
Så här ser mina mycket noggranna anteckningar ut vid sådd. Dessa arkiveras sedan på hög i mitt klädskåp i personalrummet.

 

Här är han som ska opereras imorgon. Elit som alldeles nyss blev ett år, grattis du får förhoppningsvis ett friskare ben i present!

Imorgon är jag tillbaka i traktorhytten igen och ska kultivera. Då får jag äntligen bli produktiv igen, då ska det avverkas hektar så det sprutar om det.