Rapsstubben – rond 2

2 september, 2020

Idag var det dags för en andra (och sista?) bearbetning i rapsstubben

 

Rond 2

Förutsättningarna för en andra kultivering på rapsstubben var idag bra. Spillrapsen hade börjat komma upp och växa, markförhållandena var bra, tid fanns och snart vill jag så.

Spillrapsen

Det har varit bra förutsättningar för att spillrapsen ska gro, vilket den verkar ha gjort bra. Jag tror att de flesta grobara frön nu har börjat gro och växa, som belöning för det körde jag över dem med Swiften. Jag hoppas att denna mekaniska bekämpning fungerade bra. Mitt intryck är att det flesta plantor fått tillräckligt med stryk för att ge upp, men hittar några små enstaka här och där som nog kommer överleva. Dessa var små och ingen panik att få bort än, nästa överfart borde gallra bort även de flesta av dem.

Spillrapsen har grott bra. Förhoppningsvis väldigt bra
På bilden här tror jag att all spillraps kommer att tröttna o ge vika, men vi får se. Det gäller att hålla lite koll på detta.
Vissa plantor satt fortfarande rotade i kokor.

Markförhållanden

Det här med jordbearbetning och väder kan ju var lite lurigt. När man bearbetar jorden ändrar man ju dess egenskaper även på hur den reagerar på väder. Jag upplever att efter Swiften, så blir det enligt mig ett bra bruk på många sätt med sitt fluffiga bruk. Marken blir mer mottaglig för nederbörd och samtidigt som den torkar upp fort. Idag hade den torkat upp efter helgens regn och det gick att köra utan pack o kladd.

Bra markförhållanden. Vi är livrädda för att kladda och packa jorden i onödan. Det är svårare att få bra skörd efter kladdade fält och dessa misstag kan hänga med länge..
Nästan fullt bearbetningsdjup för bra blandning
Det blir bra idag med. Nu har det flesta plantor lossnat helt med rötterna och blivit runtblandade.
Det syns fortfarande hur tröskan har kört, pga  den hackade halmsträngen som inte spreds hela tröskans bredd. Det syntes även efter andra körningen,men absolut inte lika tydligt.
Våra 24 meterspår syns tydligt
Kanske tydligare här

Sådd

Det kan vara så att nästa överfart på rapsstubben faktiskt är vetesådden. Jag tycker att det blev så bra efter kultivatorn så att det är fullt möjligt att så direkt med våran CombiJet utan med bearbetning. Det som kan sätta käppar i hjulet är om rapsrötterna får för sig att börja fastna överallt. Vi får se hur vi gör, vi har några olika alternativ och kommer nog inte så fören helgen, så vel-tid finns

Det här borde CombiJeten klara av.
Det är dessa rötter som kan ställa till problem.

Rond 2 och 3

Vi har ju det här vallbrottet med efter den långliggande vallen med…… Den har idag fått sig omgång två och tre. Ska denna gå att så i höst så måste det nötas lite här för att det ska gå. Det är skumpigt och guppigt och fastnar i kultivatorn lätt. Det är ingen drömkörning men jag tror nog att slutresultatet kan bli bra.

Här krävs det lite nötande, man skulle kanske ha ett mer skärande tallriksredsakp till detta?
Inte lätt att se hur det blir när man inte ser vilket redskap man har bakom.
Precis som alla som jobbar hårt blev 936:an också törstig.

Spillvete

Det är ju inte bara raps som är ogräs när det växer på fel ställe, vete i rapsen är också ogräs. Därför har farsan idag sprutat för att vetet ska sluta växa och vissna. Preparatet som kördes var Agil. Nu är det bara hoppas att den gröna fina färgen på rapsfälten inte försvinner, det skulle vara tråkigt om allt som är grönt är spillsäd.

Hoppas det inte den gröna färgen som finns försvinner.

Det händer mycket nu och vi jobbar mycket på olika håll. Enda gången vi egentligen träffas alla nu är på morgon mötet innan vi börjar jobba 07:00. Imorgon känns det som att det är mycket aktuellt att diskutera, besluta och planera efter. 

Jag ljög

Juste det, jag höll på att glömma… Igår råkade jag ljuga, jag ljuger inte med flit och här kommer sanningen: Elit opererades inte idag. Vid en sista undersökning så visade det sig inte behövas. Skönt med kompetenta och ärliga veterinärer som inte bara är ute efter att tjäna pengar på djuren. Framför allt skönt för Elit som slipper rehaboch lida i onödan.

 

Årets sista gödningsspridare
To-do listan är nästan klar