Mer förbereda än planen

Förberedelserna fortsätter enligt plan, eller egentligen bättre än enligt plan. I alla fall just förberedelserna. Fast egentligen är det ju inte inte själva förberedelserna som är det viktigaste, utan att vi etablerar en bra gröda. På vägen dit får vi fokusera på att förbereda. 

Bättre än plan

Vi har sått mindre än vad jag hade räknat med än så länge, hur kan vi då ligga bättre till med förberedelserna? Jo, det säger sig egentligen lite självt. Kan vi inte så så får vi ju göra något annat! Medans farsan plöjer vidare så och mor sköter ruljansen runt omkring (vi har tydligen bla ett kontor som måste skötas med) så ägnar jag mig åt fältvård. Jag anser att fältvård passar bra in på kategorin förberedelser, till och med på långsiktiga förberedelser och det är ju ännu bättre. Därför ligger vi bättre till med förberedelserna än med själva sådden, men det kommer det med. Vi ska ju inte jaga älg här nere än….

Långsiktiga förberedelser

Vad gör då när ja förbereder (på lång och kort sikt)? Fältvård kallar jag det för och där ingår röjning runt fält, stenbrytning, rensning av backdiken och eventuella täckdikes lagningar. Detta är saker som måste skötas för fälten ska må bra och kunna leverera, det är lika viktigt som allt annat vi gör. Finns inte grundförutsättningarna för fälten, presterar inte hela fälten fullt. Eftersom att åkermarken minskar i yta (förutom där man skövlar regnskog) samtidigt som bla antalet munnar som ska mättas ökar. Så tycker jag att vi har ett ansvar att se till så att våra fält avkastar det dem kan. Då måste som sagt var hela fälten vara i bra skick!

Exempel på fältförbättrande åtgärd. Innan klippning, efter klippning och efter rensning av diket. Bilden är från tidigare år.

Min dag:

Vikarie

Jag började dagen som vikarie i plogekipaget och fick sitta där till lunch. Plöja är verkligen ett av mina favoritjobb, vid närmare eftertanke är alla jobb mina favorit jobb. Det var i alla fall kul att få köra den delburna plogen någon gång i höst. Jag hoppas att jag inte ställde till med för mycket för farsan, mer än att jag ändrade stolen och armstödet. Alla andra inställningar ändrade jag nog tillbaka. Farsan gubbplöjer som jag brukar kalla det, det innebär att han använder dragkraftsregleringen medans jag kör 100% på lägesregleringen. Det där reder vi ut någon gång när det snöar.

Tack för lånet!
Det där med att plöja rakt har jag aldrig klarat, inte hemma på våra fält. Det är för backigt och för olika jordar för det.
Men det blir bra ändå tycker jag. Vetet bryr sig kanske inte om hur rakt det är plöjt?

 

Tillbaka till grävmaskinen

När jag vikarierat klart åt vi lite smörgåstårta för att fira den fina vädret som kommer nästa vecka. Efter födointaget så återvände jag till grävmaskinen. Där fortsatte jag först med att klippa runt fältkanterna. Det blir verkligen snyggt tycker jag! När jag sedan blev klar med det jag tänkt klippa på för nu, så kopplade jag på mitt favorit redskap till grävaren: den öppna profilskoppan. Jag hann provgräva några tag innan jag drog ur pluggen för kvällen. Det verkar som att jag fortfarande kan backdika. Backdiken är bland det viktigaste vi har, det gäller att fungerar. Får se om jag fortfarande kan det (om tid för det finns).

 

Hummern och jag knosade vidare.
Från dagens klippning. Här är det sol och klarblå himmel, annars var dagen mer grå.
Här är den; superskopan!
Så här ser nu Norinet ut.
Samma fält men uppifrån. Det börjar synas även från luften.

I natt ska drömmas om solsken och fina såbäddar, det är bestämt! Nästa vecka/i helgen blir det deja vu på det, det är också bestämt!