Vi satsade….

12 september, 2020

och det gick bra! Jag syftar på nattens sådd. När vi hade sått det vi hade planerat för dagen, så sådde vi lite till och nu är hälften av höstsådden sådd.

Bra dag och natt

Ja, det måste man nog säga! Jag hade planerat att så 35 ha igår (kanske 42 med lite tur) och nu har jag sått 62 ha med lite hjälp av natten. Det gör att vi nu har höstsått 213 ha utav 398 och är alltså halvvägs. Skönt! Att så 20 bonus hektar är inte alls dumt. Det gick nästan för bra, något måste vara lurt. Jag kanske vände utsädet upp och ner och grönmassan växer neråt och rötterna uppåt, typiskt i sådana fall.

Det ser inte ut som att utsädet ligger upp och ner i alla fall. Här ligger gödningen enligt mig perfekt 3 cm under och 6 cm bredvid utsädet.

 

Det ser väl inte dåligt ut det här?

Vädret på våran sida

När det vi planerat att så var färdig harvat så gjordes en ny planering. Förutsättningarna var bra och det verkade som att vi med lite tur skulle få uppehåll hela natten, beroende på vilket väder man kollade på. Vi satsade helt enkelt och utökade dagens beting med ytterligare hektar. Det visade sig gå vägen, även om det var nervöst flera ggr inatt och även redan igår kväll. Det har småduggat på mig flera ggr sedan igår kväll, men som tur var blev det inget mer. Små-duggandet räckte för att man skulle va lite halvnervi ända tills det blev klart. Det blev klart straxt innan 04:00, nu är klockan 05:00 och det duggar lite kraftigare det gör att det är extra skönt att vara klar. Man får ta dem chanser man får helt enkelt när vädret verkar lite tjurigt.

När vi väl hade beslutat oss, så visade detta väder viss riks för regn.
Samtidigt såg himlen ut så här och det började droppa för tredje gången… nervigt värre, varför är det nästan alltid så?
Det verkar även som att någon snodde lite satelliter för mig en kort stund. Snacka om att man blir handikappad utan GPS.

 

Här kommer lite bilder från dagen:

Det dammade till och med idag.
Det dammade mindre på slutet.
Första harvning på passets sista fält. Man ser så mycket uppifrån..
Full fart på fyllningarna. Jag behövde aldrig lämna fälten. Tyvärr var lastar traktorn tvungen att låna lite vändteg vi lastningen. Foto: min fru Caroline
Bäst att tanka när man har chansen.
Det räckte ända inte hela passet… trotts att det är en Fendt…
Jag fick hjälp med att putsa rutorna idag, av ingen mindre än frun. Här är två solar på samma kort!
Jag fick hjälp med fyllningar hela natten, det underlättar mycket!!
Jag sår mig genom natten
Jag kom aldrig ikapp harven, men vi var i alla fall på samma fält.
Vad gör en plogbild mitt upp i alltihop? Jo,jag började dagen med att plöja några vändtegar som lämnats. Nu är vi officiellt färdigplöjda!

Nu har vi 185 hektar höstvete kvar att så. Har vi tur håller det uppe även idag så att man kanske kan få peta ner några framåt lunch, men det verkar inte troligt om man kollar vädret just nu. Det är i alla fall bäst att jag sover lite nu ifall vi har tur med vädret igen.

Nu är ekipaget parkerat, men hoppas vi jobbar ihop snart igen.

 

Hur ser våran raps ut?
Bra väder, imorgon sår vi igen