Hur ser våran raps ut?

13 september, 2020

Det kan man undra… Det har jag gjort i några dagar nu och idag fick jag lite svar på det. Höstens rapssådd verkar ha varit ett aktuellt ämne på många håll. Därför är det väl dags för en liten lägesrapport.

Tid

Äntligen så fanns det lite tid över för att studera våran raps lite noggrannare. Det har varit full fart på annat håll med att etablera höstvetet, därför har bara snabbvisiter på rapsfälten hunnits med. Jag har ju även sett rapsen nästan varje dag igenom någon slags glasruta från vägen när jag åkt förbi. Det är svårt att avgöra om rapsen är bra eller dålig genom att bara kolla på håll. Även om jag kan tycka att raps som ser bra ut på håll ofta är bra i verkligheten också. Hur som helst så har det varit så att när marken varit blöt och solen lyst så har jag tänkt: s*tan vilken fin raps och när marken varit torr och det har varit molnigt så har jag tänkt: gud vilken dålig raps… Därför var det dags att ge sig ut i fält och kolla lite mer på riktigt. Det har ju hänt mycket den senaste tiden.

Ojämnt

Ordet för att beskriva läget är ojämnt. Precis som vad jag har förstått (om jag har förstått rätt) är läget runt om i Sverige, på vissa håll är den jättefin och på andra ställen är den nästan obefintligt. Så är läget på våra fält, vi har allt däremellan. Fast jag skulle nog dra mig för att säga att den (än så länge) är jättefin på mer än några enstaka fläckar. Trots att jag egentligen skulle önska att rapsen såg lite finare ut, så är jag faktiskt inte orolig eller negativ (än) för att vi inte ska få bra skörd nästa år. Jag har absolut inte varit med i evigheter och skaffar mig nya erfarenheter hela tiden, men min erfarenheter än så länge säger att det bestånd vi har just nu räcker till en bra skörd. Jag har ju varit positiv ända sen sådd och tänker fortsätta vara det tills det går åt pipan.

Dagens rapskoll

Idag så har jag fokuserat mest på att räkna plantor och kollat statusen på plantorna. Men jag har även kollat efter olika tendenser i fälten, för att se om man kunnat göra något annorlunda för att få ett bättre resultat. Alla år verkar ju vara olika så jag tar hänsyn till det i mina olika iakttagelser och när jag bedömer hur jag tycker det ser ut. När jag har räknat rapsplantor så finns det viss risk att någon åkersenap har slunkit med, jag klarar inte att skilja dem åt än. Men förhoppningsvis är det inga jättemängder som påverkar allt för mycket.

Här kommer det från dagens koll:

Fält 1:

Här har vi en bild från ett av de bättre fälten. Det ser ju ganska så ok ut på håll i alla fall.
Här är en fläck som är straxt under medel på fältet.  Även om det ser lite tråkigt ut så är det faktiskt 28 plantor (som jag bedömer det kommer att bli något med), på den markerade kvadraten.
Den markerade rutan är samma som bilden ovan. Visste ser det väl bättre ut längre bort? Det är både så och inte så. Antalet plantor (som jag räkna med ska bli något) hamnar på 29 i snitt men statusen på plantorna skiljer sig.
På fältet finns även två olika sorter, Atora och Expansion. Detta är sått lite i olika tegar för att kunna se skillnad. Den röda pilen är gränsen här. Än så länge är det mest färgen som skiljer. Den något mörkare till höger är Expansion.

Fält 2:

Här kommer från ett fält som jag klassar som ett av de sämre. Till höger i bild (röd pil) syns rutan som inte vältades efter sådd.
Ruta från fältet. En gles kvadrat, men det innehåller ändå 18 stycken potentiella rapsplantor.
På kvadraten precis bredvid är det 29 plantor.
Så här såg ungefär det fältet ut ovanifrån. På bilden syns rutan som inte vältades. Spontant känns det som vältningen gjorde nytta. Mer om detta senare.
Samma plats som ovan men i större perspektiv. Spillsäden syns i form av gröna ränder.

Fält 3

Här har vi utökat originalfältet med en snutt vallbrott på långt liggande vall. Det syns nästan, vallbrottet är till vänster i bild. Båda är behandlat likadant, förutom att vallbrottet fått en Glyfosat-dusch.
Det kommer ändå ett fåtal plantor. Vi räknar inte med fullskörd i år på vallbrottet, men vill få igång marken lite igen. Hoppas dessa få plantor räcker till det.

Hur länge som helst

Jag skulle kunna sitta här hur länge som helst och skriva om olika fält och delar av fält. Det ska jag inte göra nu, jag tror jag har fått med ganska övergripande hur våran raps ser ut. Här kommer ändå några bilder till som jag tyckte var intressanta:

Här är NPK nollruta , visst sker man skillnad? I storlek på plantorna. Denna gödning spreds innan kultivering. Bortre delen av rutan fick NS och Kalksalpeter efter sådd.

 

Samma som ovan. Innanför de röda prickarna nollruta på NPK innan sådd och innanför de gula prickarna nollruta på NS och Kalksalpeter efter sådd. Följer man raden vi den nedre vänstra pricken syns skillnad.
Den enda plantan jag dristade mig till att gräva upp.

 

Här är en sån planta som jag inte räknar som en rapsplanta som kan bli något (även om den kan det). Det kanske inte ens är raps utan åkersenap…. Klurigt….
Förra året såg rapsen ut så här 9 september och då vart det ca 22 plantor/m2 i snitt. Skörd vet jag inte exakt, men det verkar ju som den blev bra.

 

2016 såg rapsen ut såhär 12 september. Plantantal: väldigt lätträknat. I slutändan ändå bra skörd 4733 kg/ha levererad vara.
2017 såg rapsen ut så här 20 september ser ganska fin ut, men skörden 2018 blev inte så bra… 2778 kg/ha

Mina slutsatser

Är att potential för hög rapsskörd för oss 2021 verkligen finns, enligt mina erfarenheter. Rapsen är en otrolig gröda vad gäller att kompensera för glesare bestånd. Även om våra bestånd kan se glesa ut så tycker jag inte att dem är så glesa. Snittet på dagens räkning hamnade på 24,5 plantor/m2, i år när vi tröskade hade vi 22 plantor/m2. Det är lite ojämnare i år än förra året i utveckling, men fler plantor/m2. Nu hoppas vi att värmen dyker upp som prognoserat denna vecka. Då tror jag att det rapsfälten kommer se grönare ut i slutet på veckan. Jag tror alltså på våran raps och har (självklart) förhoppningar på hög rapsskörd 2021. Det är upp till vad som händer nu hela vägen fram till efter skörd som avgör hur resultatet blir. Det kluriga med dessa ojämna bestånd är ogräsbekämpningen med Belkar, får se hur det blir…. Jag hittade inte heller några direkta tendenser som pekar på att vi skulle ha gjort något annorlunda än….

Annan aktivitet

På grund av nederbörd blev det ingen mer sådd igår. Istället blev det en lugn kväll hemma med familjen, om det nu finns lugna kvällar med två småbarn och två Vorstehrar. Idag har vi servat och fixat inför resterande höstvetesådd, men även flyttat några djur som behövde nytt bete. Det har även hunnits med några rundor på de fält som ska sås för att kolla upptorkning. Det gick nästan, men bara nästan. Nu hoppas vi att det går imorgon och att jag vid den här tiden imorgon har sått några hektar till.

Jag hottade till såmaskinen med en slangvinda för tryckluften. För att underlätta arbetet vid billstopp.
Här kommer mor med korna och kalvarna som ska flyttas.
Vi provade att lasta dem utan fålla.

 

Och det gick ju kanon. Dem är väldresserade damerna.
Det här får vänta ett tag innan det går…
Vetet jag sådde i måndags är på gång upp
Igår kväll tänkte jag snygga till mig själv i håret. Idag fick jag veta av de runtomkring mig att jag misslyckades lite…. Det blev inte helt som jag tänkt mig i nacke och bakhuvud, typiskt…. Man skulle kunna säga att mitt hår blev lite som rapsen, ojämnt….

Nu ska jag försöka åtgärda det jag missade igår och hålla tummarna för bra raps-växar-väder ooch bra så-väder.

CrossCutter Disc i jobbigt vallbrott (DEMO-maskin)
Vi satsade....