CrossCutter Disc i jobbigt vallbrott (DEMO-maskin)

15 september, 2020

Idag har jag haft förmånen att testa en Carrier utrustad med CrissCutter Disc. Helst av allt skulle jag velat testa den i raps- och vetestubb, men nu blev det inte så. Ett riktigt jobbigt vallbrott fick duga bra istället. 

Vallbrottet

Fältet som jag idag körde på är en gammal vall/träda, som nu det nu ska odlas spannmål på (är planen). Det har varit gräsbevuxet ett ganska bra tag, så det är inte bara att knäppa med fingrarna, så och vips så växer det spannmål där. Klurigare än så är det, i alla fall i svackan på fältet. Där är det mulljords-liknande jord och är därför lite svårare att få bukt med grässvålen där. Jag har redan gett det tre omgångar med Swiften, men det är segt att trasa sönder grässvålen. Det krävs mycket körning och tålamod hos den som kör. Jag är inte världens mest tålmodiga person jämt. Jag vill att det mesta ska ske med ett pang, annars finns risk att jag känner mig oproduktiv (även om jag absolut självklart gör det som krävs, även om det frestar tålamod). Egentligen skulle jag velat haft ett redskap med tallrikar på för att skära sönder grässvålen med. Vi har inget eget redskap med tallrikar på, därför kom denna demo som en liten skänk från ovan.

Som en skänk från ovan eller onödig energi tjuv? Det första stämde bäste, det där med skänk från ovan.

 

Carrier med CrossCutter Disc

Jag tror att Väderstad beskriver deras redskap bättre än vad jag gör. Här finns en länk till redskapet: https://www.vaderstad.com/se/produkter/crosscutter-disc/

Jag hoppar istället direkt till dagens körning och resultatet av den.

Körningen

Här kommer helt enkelt bilder från dagens körning:

Här är det, inte direkt någon drömkörning…. men kul att se vad Carriern går för.
Det var ingen quick-fix direkt. Utan det krävdes fler körningar för att få ett bra resultat.

 

Kommer det någonsin att bli bra det här?

 

Det blir ju inte sämre i alla fall.
Efter några överfarter blev det bättre.

 

Till slut blev det faktiskt riktigt bra (efter förutsättningarna). Här provade jag att köra samma drag i samma riktning flera ggr, Inte helt förvånande så blev resultatet bra snabbare när jag sedan bytte riktning för varje körning.
Jag fick nöta på fältet ett tag.

 

Till slut så ser nu fältet som sämst ut så här. Bra resultat tycker jag, om man jämför med hur det såg ut innan.
Det dammade bra när man kom upp i hastighet. Första överfarterna var väldigt dammfria, det var alldeles för ojämnt för att tänka på dammiga hastigheter då.
Imorgon fortsätter jag kanske med några överfarter till. Vi får se.

Vad tyckte jag då?

Egentligen så borde jag kanske vänta tills jag ser resultatet i dagsljus innan jag uttalar mig. Fast eftersom att jag såg en del av resultatet i dagsljus, så kan jag säga att jag är nöjd med jobbet den utfört. Jag vet inte om detta redskap är skapat för detta ändamålet, men den klarade det ändå. Helst av allt skulle man ju ha velat prova denna innan jag kultiverade allt, undrar om den hade skurit sönder bra vid första överfarten och då sparat in på några andra överfarter? Jag märkte att den gjorde bättre jobb i högre hastighet. Jag måste erkänna att jag inte är ett stort Carrier-fan, men här gjorde den ett bra jobb! Vet inte hur man skulle ha gjort istället… I alla fall inte med snabbt resultat. Nu får vi se om det blir höstsådd här eller det får bli vårsäd istället, det visar sig nog..

Oönskad jordbearbetning

Vildsvinen har nu letat sig ut på vissa av dem fält som är höstsådda nu. Tråkigt.. Hoppas att det inte blir värre.

Nu har jag nog suttit tillräckligt länge för att njurarna ska ha sjunkit tillbaka dit där dem ska vara, efter dagens hopp o skutt på fältet. Så nu kan jag kanske gå och lägga mig.

 

 

 

Det såg mörkt ut ett tag
Hur ser våran raps ut?