Det såg mörkt ut ett tag

Ibland leder de enkla arbetsmomenten till svåra problem, så var det idag ett litet tag. Tillräckligt länge för att jag skulle blir lite orolig.

 

Såmaskins-strul

Det är fortfarande för blött på våra fält för att vi ska ge oss ut och höstbruka. Vilket ger oss tid till annat, som till exempel göra lite extra på maskinerna. Det skulle jag göra idag med våran såmaskin. Sist när jag servade den så upptäckte jag att en tapp till bill-aggregatets upphängningen såg lite defekt ut. Den skulle jag byta idag på eftermiddagen tänkte jag, eftersom att gott om tid fanns. Så av med den nytvättade Carriern från den nytvättade Fendten och på med såmaskinen, det var då mörkret kom. Just i form av mörker, för såmaskinens dator ville inte lysa för mig, den var död.

Mörk och heldöd…..

Säkringen

Det var väl inga problem (tänkte jag först), det är väl bara en säkringen som har gått. Mycket riktigt hade en säkring i traktorn gått, inga problem bara att byta efter att kortslutningen åtgärdats. Då blev det mörkt på riktigt, det hjälpte inte monitorn förblev svart. Så började felsöka. Kretskortet på såmaskinen fick ström, men det kom inget till monitorn. Skönt då kunde man utesluta att den svindyra monitorn var paj. Då började jag kolla på en kretskortet på såmaskinen, det fick ström men skickade inget vidare. Då tänkte jag att det var det som var själva problemet, att kretskortet hade gett upp. Konstigt det sitter ju säkringar som skyddar det med, men det kanske brann upp ändå. Inga synliga fel, klockan tickade så jag kollade efter ett nytt ändå. Då blev det ytterligare mörkare, jag var för sent ute och jag kunde inte få svar på när man kunde få tag på ett nytt…. Nu började ord som katastrof dyka upp i mitt huvud, skulle såmaskin bli stående ett tag för detta?

Löste sig ändå

Lite envis och nyfiken som man är gav jag inte riktigt upp än. Jag mätte vidare för att se om jag kunde hitta felet ändå.. Då kom ljuset och uppenbarelsen. En kabel som borde levererat positiv strömming visade sig vara jordad, aha här har vi problemet! Ett stift i traktorn hade skiftat från + till – ,konstigt, men lättåtgärdat. Efter lite tips från coachen (Jocke på lantmännen) så letade jag vidare bland säkringarna och bytte en till, och nu fungerar det som det ska. Det vara alltså två säkringar som hade gått och inte en. Mörkret försvann och nu finns det bara solsken. Tappen blev inte bytt, men nu fungerar såmaskinen. Från nästan totalt mörker till solsken kan gå fort ibland. Nu kan jag så om förutsättningar finn imorgon.

Det ska inte stå minus där….
Pang så fungerar det. Skönt!!!!!!

 

Mer Carrier

Det här med att Testa nya maskiner är inte bar guld och gröna skogar. De måste tvättas också.

Jag tvättade både innan och efter.I ärlighetens namn så tvättade jag mer än vad jag körde.

 

Här är resultatet i dagsljus. Inte så tokigt va? Det är i svackan det är värst.
Innan
Efter
Lite toffsor finns kvar men inte lika många eller stora….

Sidospår:

När jag åkte förbi ett av våra fält idag fick jag se spår efter en fyrhjuling över det. Jag hann bli lite upprörd innan jag kom på att det är han som är här och tar jordproverna för markkartering som har åkte där. Vi markkarterar all vår odlingsareal nu i höst. Det skriver vi mer om senare….

Ingen buse, det är faktiskt vi som beställt att han ska vara där…

 

 

Idag fick vi se solen igen på eftermiddagen, den har varit saknad. Hoppas på sådd imorgon kväll!

Så här ser den ut solen, ifall fler har glömt bort det.