Höstbruket återupptaget

Äntligen rullade harven ut från gårdsplanen. Idag återupptogs höstbruket, som med undantag för sprutning och carrier-körning har stått stilla sen i lördags morse. Det är bara fyra (nästan fem) dagar sedan , men känns som en hel evighet.

Äntligen torrt

Igår kväll var det på gränsen att det gick enligt den äldre generationen (jag stod ju i verkstaden med såmaskinen, så jag deltog inte i den kollen) och det där har dem kalasbra kolla på. Så direkt i morse så lämnade harven backen och gav sig ut i plöjet. Det var mest fokus på att köra över en del en första gång, så att det inte torkar ifrån oss. Då blir det ju alldeles för hårt och svårt att reda till. Jag har alltså inget att så direkt i morgon bitti, utan får hålla mig till tåls lite till. Sen verkar det som att det kan bli en hel del sått i helgen, regndanser får alltså ske på annat håll….

Full fart på harven ska det vara, så jag kan få komma igång med sådden nån gång….

Stenplockning och kultivering

Medan far harvade och mor plockade sten på det som ska sås, så fick jag roa mig på annat håll. Mitt tema för dagen var rapsfält, sådda och skördade. På det sådda så plockade jag sten. Efter att jag vältade rapsen så har det helt plötsligt dykt upp lite sten här och var. Officiellt så har dem torkat upp, för inte kan jag ha missat dem, det tror jag inte. Om det nu ändå var så att jag missat dem, så fick jag mitt straff idag när jag fick plocka dem. Straff kan man nog egentligen inte kalla det, åka och kolla på rapsen i fint väder kan ju knappast var ett straff. Ibland fick jag påminna mig själv att det var stenar jag letade efter. Nu är det i alla fall 100 % stenfritt från farliga stenar, som jag såg och orkade lyfta. Vi har även haft lite problem med överföringen av GPS-linjer mellan Trimbles Precision IQ och Fendts Vario Guide, så jag passade på att se till så det stämmer på dessa fält.

Vi blir mindre och mindre stenrika med tiden…
Det är en ganska så tydlig gräns mellan vallbrottet och det övriga. Vallbrottet är det dåliga här på bilden. Jag är ändå förhoppningsfull om att det ska bli något…. Det positiva i det dåliga var att stenarna var lätta att se.

När alla stenar var bortplockade så tog vi beslut om att prova att kultivera rapsstubben ytterligare en gång. Det skulle ju egentligen inte bli någon mer gång, men vädret på senaste tiden har gjort så att de blivit ändrade planer. Det har varit lite blötare än vad man kunnat önska och för att nu få det att torka upp för sådd, så började jag röra i det med kultivatorn denna tredje gång. Det blev nog inte ett så dumt resultat och nu hoppas jag verkligen att denna kultivering blev sista överfarten innan sådd. Imorgon vid den här tiden kanske en del redan är sått, man vet aldrig…

724:an fick idag äran att dra kultivatorn. Eftersom att detta är en tredje kultivering och jag inte kör så djupt så klarade den arbetsuppgiften bra.
Det torkar nog inte av sig självt, bäst blir nog att röra lite i det.
Det har blivit lite hårt i ytan med, bra att bli av med detta innan jag kommer med CombiJeten.
Spillraps som kommit upp finns det igen.
Adjöken med den!

 

Mor hann även över fälten och plockade sten.
Tyvärr fortsatte dem att komma upp efter att hon åkt. Tur att jag tränat på att plocka sten på förmiddagen.

Mer utsäde

Eftersom att vi sår lite senare än vad vi kanske räknat med och därför sår lite tjockare, så behövde vi lite mer utsäde. Vi beställde mer igår och nu står det på backen. Det kallar jag snabba ryck, bra jobbat med det! Denna extraskvätt blir den för oss nya sorten Brons, spännande.

Undrar hur mycket det är kvar att så efter helgen? Ska bli spännande att se.