Jag hade fel

För nån vecka sedan skrev jag att jag inte trodde det skulle damma något mer när vi sådde i år. Jag trodde fel, idag dammade det igen (även om det var svårt att få med det på kort). Att ha fel på det här sättet är helt okej. 

Sådd

Så var sådden igång igen, härligt! Efter att jag kultiverat klart rapsstubben, så åkte jag och byte från kultivator till såmaskin. För att så just det jag hade kultiverat, det blev bättre än vad jag vågat hoppas på och torkade upp väldigt fort. Det gick väldigt bra att så i utan att harva eller röra mer i, det är nog det finaste bruket jag sått i i år. Rapsen gör verkligen nytta i marken, det gäller att vara rädd om den strukturen. Nu är i alla fall det jag kultiverade igår och lite till sått. Eftersom att det verkar vara lovande så-väder framåt så får nu såmaskinen och jag vila några timmar inatt. Första gången jag sår hemma i år och inte känner mig jagad av regn. Nästan lite konstig känsla, men det gör det mycket lättare att planera och skapar en lugnar känsla.

 

Det syntes att förra kultiveringen hade bra effekt på spillsäden. Här är en ruta jag missade sist.
Rapsen har ju otrolig effekt på markens struktur. Här är enorma spå efter en två gödningsrundor.
Här är samma plats idag. Efter bara några kultiveringar så ser det bra ut (åtminstone på ytan)
Harven sliter på medans jag tankar.

Vad gäller utsädesmängd så har jag idag legat på 380 grobara kärnor/m2 i grundgiva. Jag tror att vi kommer att ha bra fältuppkomst på det jag sår nu, men även om 350 grobara/m2 säkert skulle räcka, så är det en liten försäkring att gå upp till 380. Rätt eller fel vet vi kanske i sommar. Högre är jag ganska säker på att vi inte ska så i efter rapsen. Det är så bra förutsättningar och våra erfarenheter säger att det inte är någon nytta med att så mer, nästan bara risker. Jag så däremot mer där det är sämre förutsättningar men hög potential finns.

Jag är nöjd med resultatet än så länge.
Det ser väl inte dåligt ut det här?
Ser bra ut från hytten…
Rapsstubbarna var inte något problem. Jag var lite oroliga att de skulle fastna i, men så blev det inte.

Nu ska jag njuta av fyra lugna timmar i sängen, snart sår jag så det sprutar damm igen.