Nu är allt höstvete i backen

Grattis och tjoho!! Nu är allt vete i backen och inte i någon säck på logen. Vi är nu färdigsådda för i år.

Ytterligare ett mål

Att vi nu är färdig-sådda betyder att vi är klara med ytterligare ett av delmålen på väg mot skörden 2021. Det kanske är det allra viktigaste målen på vägen med? Alla moment och insatser är ju viktiga, men utan sådd blir det ju absolut ingenting. Kanske lite spillsäd och ogräs, men inget som kan räknas som gröda väl? Jag höll på att skriva att det första delmålet nu är klart, men det är väl egentligen inte det första? Frågan är vad som är det första delmålet? Det vi gör i år påverkar ju skördar långt framåt (väldigt långt framåt) och är väl därför ett delmål även för kommande skördar?

I mål! Här har jag precis sått årets sista meter höstvete.

 

Utan denna sortens överfart (sådd), får vi nog inte se någon tröska här i höst….. Ser ni de gamla plogspåren? De är från flera år sedan, intressant…

Musten gick ur

Ja, nu sitter jag här och är färdigsådd. Skönt och bra på alla vis, men nu ska jag erkänna att jag är trött. När jag hade fyllt sista utsädet och gödningen o maskinen började jag slappna av lite. Så-spänningen började då släppa lite grann och nu har den släppt helt och hållet. Så trött men väldigt nöjd är nog en bra beskrivning om min sinnesstämning just nu. Tur att växtodlings året bara har börjat så det finns mycket att göra och se fram emot.

Igår kväll gjordes sista fälttankningen denna höstsådd.
Det kom lite emellan på eftermiddagen så det hann nästan bli mörkt innan jag lämnade årets sista fält.

Bra höstsådd

Allt har gått bra, väldigt bra till och med. Även om det ett litet tag såg ut som att det skulle bli en blöt historia det här, så har det varit torrt och bra förhållanden för att vara rädd om jorden. Många av de vändtegar som i normala fall inte torkar upp och i regel kladdar lite, har i år varit torra och trevliga att så. Att inte kladda ner något i leran tycker vi är en av de viktigaste faktorerna för en bra gröda. Jag vet bara ett ställe där det har kladdats lite på, en vändteg med styv lera som solen nästan aldrig når. Det har varit lite småstrul (som vanligt) på vägen, men nu är det i alla fall färdigt och vi har nu petat ner ca 318 ha höstvete och 75 ha höstraps. Sammanfattningsvis tycker jag att det har gått väldigt bra. Jag kommer att återkomma om höstsådden och höstbruket mer senare, bland annat mina tankar om utsädesmängd.

Det dammade på den största delen av arealen när vetet såddes

Retar mig

Trotts att allt har gått bra och jag tror att resultatet blev bra, så retar jag mig på en grej och det retar mig ännu mer. Det kan vara en grej som inte blev helt perfekt, men den kan också ha blivit bra. Typiskt, allt har gått bra och kanske jätte bra, men ändå fokuserar jag på det som kanske gick lite dåligt. Det är irriterande, men kanske lite utvecklande och visar att man bryr sig, så länge det inte tar knäcken på en. Även om det skulle vara någon slags miss så är det ingen katastrof och påverkar inte resultatet särskilt mycket, bara min sinnesstämning något. Det handlar om (eventuellt) lite GPS strul, jag kommer att visa senare när det eventuellt syns (om det nu var strul eller inte).

Vi får se om allt gått som det ska när det har kommit upp. Det lär märkas.

 

Nu fokuserar vi på vallskörd de närmaste dagarna, sen drar vi igång med lite nya projekt.

Nu slår vi gräs igen. Men är det inte något konstigt med slåtter ekipaget? Krossarna känner jag igen, men inte traktorn…. Konstigt, mer om detta imorgon!