John Deere 6215 R, Traktor Demo.

Även om Wilhelm var övertygat om att John Deere´n som kom till gården igår, var en tidigt tre-års present till honom. Så var det inte så, utan vi har haft nöjet att nu fått prova en John Deere i action. Här kommer kort om mina intryck av traktorn.

OBS! det är mina intryck jag har just nu som jag skriver om här, de kan ändras och jag kan ha förstått något fel. Detta inlägg skulle kunna bli hur långt som helst men jag ska hålla mig kort.

 

Länge sedan

För länge sedan stod det flera JD här på gården, men så är det inte nu. Nu var det väldigt länge sedan jag körde en nyare JD. Jag tror faktiskt att den senaste ”nya” JD´n jag körde var i Australien 2014, men inte helt säker. Det var i alla fall verkligen på tiden att prova igen. Därför blev jag glad när en JD säljare ringde och frågade om vi ville pröva en traktor.

6215 R

Är modellen som vi nu har provat. Jag är dålig på JD´s olika utrustnings nivåer, men på den här stod det PREMIUM EDITION på. Det kanske säger någon annan mer än vad det säger mig. Den ska i alla fall ha varit nästan fullutrustad.

Så att inte jag ska råka förvränga något om traktorn så  går det att läsa mer om den på JD’s hemsida : https://www.deere.se/sv/traktorer/mellanstora/6r-serien/6215r/

Om man kollar i våran maskinpark så ska den vara ungefär som Fendt 724:an. Det är den jag har använt och jämfört med i alla fall.

Vid en första skörd tror jag att denna är lite klen att slå med. Då vill jag ha lite mer hästkrafter. Men till en sista skörd på hösten räcker den gott!

Mitt första intryck

Eftersom att jag inte har kört den mer än en dag och en liten skvätt, så har jag inte så mycket kött på benen än. Idag har vi i alla fall slagit gräs 80 hektar ihop, uppdelat på fem av våra brukningsenheter + två kunder. Detta har gjort att jag ändå har fått provat ordentligt och kunnat bilda mig ett första intryck. Jag har mest intryck ifrån själva körningen och knappt något om det runt omkring än, därför är det väl helt logiskt om jag håller mig till manövreringen?

Gräsklippning stod på stod på schemat idag. Det passar ju perfekt för Demo traktorn. Då får man ju verkligen prova CommandPRO joysticken ordentligt.

En trevlig traktor

Enkelt uttryckt så är det en väldigt trevlig traktor. Den har allt som jag tycker man kan förvänta sig av en modern traktor. Det är enligt mig bland annat:

  • Manövrering av (nästan) alla reglage direkt i armstödet.
  • Körspak där hastighet, körriktning, aktivering av GPS-styrning och andra valbara funktioner finns (mannövring av hydrauluttag etc etc). Man ska inte behöva flytta handen mellan olika reglage när man kommer till vändtegen, det ska räcka med att flytta tummen.
  • Touch-skärm där alla inställningar görs.
  • Integrerad GPS, som manövreras direkt från traktorns skärm, alternativt via slavskärm.
  • Bra arbetsbelysning.

Det kanske låter kaxigt att säga att jag är van vid hög komfort, hög standard, och enkel manövrering, men det är så. För mig har det blivit så självklart, så jag har slutat tänka på det. Jag har tänkt att det är så på alla nya traktorer, det har jag fått lära mig att det inte alls är så….. Jag vill fokusera på det jag ska utföra när jag jobbar, inte på att försöka överleva i en obekväm hytt med svårmanövrerade reglage. Därför var det väldigt skönt att denna traktor passade in i min tidigare bild. Ingenting har stört mig från att fokusera 100% på arbetsuppgiften, det är ett väldigt bra betyg tycker jag. Kanske konstigt uttryckt, men jag glömde bort att det inte var en av våra Fendtar jag körde. Det var väldigt lätt att komma igång med JD´n, den var lättkörd, bekväm och funktionell. Eftersom att jag inte direkt kan komma på något negativt, så måste jag anta att jag är nöjd.

Här kommer bilder med ord:

Vi börjar inne:

Stor och rymlig hytt.
Bra sikt ut
även i mörker.
bakåt med.

Här har vi det, (nästan) alla reglage i armstödet. Här justerar man till och med tempen och volymen på stereon.

CommandPRO joysticken. Jag trivdes med den. Den var nog varken bättre eller sämre än den som jag är van vid på Fendtarna, men den ser i alla fall skönare ut.
Tydliga och enkla menyer.

Ena stunden var standardsidan framme.

 

och andra stunden GPS-sidan
Ibland var även stereo sidan framme.
Jag har alltid gillat JD´s GPS. Här är en av de trevliga funktioner: Quick Line. Smidigt sätt att sätta nya körspår snabbt.

Hur fungerar lyset?

Det lyser bra runt om hela traktorn.
Man ser även ganska så långt framåt.
Bara en fin bild

Nu till det viktigaste:

En kompis sa en gång till mig att man känner sig snyggare när man kör JD än om man kör Fendt. Stämmer det? Det är ju otroligt viktigt i sådana fall, man kan ju inte åka runt och känna sig ful. Jag vet inte om jag har känt mig så mycket snyggare idag än andra dagar, jag tror inte det.

Det fungerade inte, jag kände mig inte snyggare. Trotts att backspegeln i hytten var väldigt bra.

Bra Demo

Detta var en bra Demo, med mycket stöd från säljaren för att vi skulle få ut max av körningen. Det gillar jag, så att man inte sitter och använder grejorna fel eller på ett o-effektivt sätt.

Som vanligt har nu klockan dragit iväg och jag måste hinna somna innan klockan ringer. Därför knyter jag nu ihop säcken som skulle kunna fyllas mycket mer. Jag sammanfattar det hela med att denna traktor helt klart är en intressant bubblare till våran maskinpark. Det var väldigt roligt och givande att få prova en JD igen, tack för det.