Höststädning i rapsen

6 oktober, 2020

Efter lång väntan på att rapsen ska vara redo, så var det idag dags för ogräsbekämpning. 

En spruta kommer lastad, med vadå?

I sprutan..

var det idag Belkar och Wuxal raps. Belkar som sköter städning av örtogräs kördes ut i mängden 0,45 liter / ha. Wuxal raps som är mikronäring kördes ut i mängden 1 liter/ha. Detta blandades i den blygsamma volymen 70 liter sprutvätska ha.

Direkt från cockpit, där farsan sköter det hela. Foto: Jan Larsson

 

Inte helt lätt

Nej, att hitta helt rätt tillfälle är ju faktiskt inte alltid så lätt i praktiken som i teorin. Precis som andra ogräspreparat så påverkar ju även Belkar grödan, Belkar kan ju till och med var väldigt stygg mot rapsen om den körs vid fel tillfälle med fel dos. Då ställer ett år som detta när det är ojämn utveckling på rapsen till det lite. Man vill ju helst trycka till ogräsen när de är små, innan de gör skada och samtidigt är lättskadade själva. Tyvärr får man tålmodigt vänta på att rapsen kommer upp i rätt stadie (tidigast BBCH 12) innan man ger på ogräset, om man inte vill ge på rapsen också och så något annat istället. Här kommer den här eviga balansgången in, när är det rätt att köra? För att ytterligare krångla till det ska man ta hänsyn till tillväxtreglering, och inte spruta för snart efter en sådan.

Här har vi en rapsplanta från i våras som troligtvis påverkats av förra höstens Belkar-sprutning. Knoppen sitter liksom fast i stjälken. Min gissning är att den här plantan låg lite efter vid bekämpningen.

Idag = rätt?

För oss blev idag förhoppningsvis rätt dag att köra.

  • Det var idag sju dagar sedan tillväxtregleringen gjordes.
  • De rapsplantor som vi bedömer att det kommer bli något utav, är nu upp i rätt stadie för att stå emot bekämpningen.
  • Bra väder och markförutsättningar, kanske den sista dagen som vi har möjlighet till att göra denna behandling på.
  • Ogräset var nu absolut uppe i ett stadie där det behöver tryckas tillbaka.
Det borde vara rätt dag att köra, än så länge känns det perfekt.

 

Har vi tur nu (vilket vi räknar med att vi har), så behöver vi inte göra någon ogräsbekämpning i vår. Rapsen ska förhoppningsvis komma igång att växa bra i vår och trycka undan de oönskade växterna.

Hur ser då det ut på rapsfälten?

Det ser bra ut tycker jag, särskilt om man kollar från vägen. Kollar man genom bilfönstret så är den kanon fin, och det är ju det som räknas eller hur?! Hur den ser ut för dem som passerar. Tyvärr är det ju inte alls sant och man ska inte lura sig själv. Vi får ta en noggrannare titt och avgöra…… Tittar man bara från sidan av fälten så funderar man nästan på om till och med en fläktspruta klarar av att få träffa ogräsen mellan/under rapsplantorna. Tar man sig en noggrannare titt så ser man att det inte är något problem. Här kommer lite bilder:

Det ser väl bra ut det här?
Samma plats men lite mer uppifrån.
Lite längre ut på samma fält, rakt uppifrån. Här syns det på färgen att det är olika sorter.
Här är våran sämsta raps för i år (om man bortser från ett litet vallbrott). Här syns tydligt var halmsträngarna efter tröska legat. Min starkaste teori är att det funnits mer fukt där, att halm och spillsäd skapat ev avdunstningsskydd. Att spara halmen för att spara fukt är ju ett känt trick, särskilt i torrare länder. Man ska kanske överväga detta, men det är ju väldigt skönt att få in torr fin halm tidigt på säsongen. Vad är mest rätt? Jag har även en liten svagare teori som jag ska försöka utreda…
Samma plats som fotot ovan, det ser bättre ut från marken.
Här har knäpparlarverna härjat. Här kan det kanske finnas nån lite planta som får en hård smäll av sprutningen. Foto: Jan Larsson
På nära håll ser den ut så här på vissa håll.
På andra så här. Ogräset behöver verkligen städas bort.
I kvävenollrutorna har det hänt grejor. Vet inte om min prickar syns tydligt på bilden, men alla rutor syns tydlig nu i alla fall. Innanför de gula prickarna är det nollruta från innan sådd, 300 kg NPK 10-11-22/ha. innanför de blåa prickarna är det nollruta på NS (71 kg 21-24/ha) och kalksalpeter (15,5 kg N/ha) som spreds efter sådd. I mitten är det alltså ett överlapp där det är en total nollruta. Alla rutor syns nu, spännande.
Här på bilden är rutan som jag inte vältade efter sådd. Ser ni den? Jag ser den och enligt mig så gjorde vältningen nytta.

Över lag så tycker jag att rapsen ser bra ut även uppifrån, det kan nog bli bra det här. Om inte rapsen hittar på något sätt att dö på. Den kanske blir för bra innan vintern och fryser ihjäl.

 

Jag har idag fortsatt med schaktningen för bygget, imorgon blir det förhoppningsvis klart. Gjutning är nu bokad till måndag. 

Smet och klet
Ännu en fredag