Vi närmar oss gjutning

men är vi redo? Nej, inte riktigt än. Vi får nog slita lite i helgen om vi ska gjuta på måndag.

På god väg

Ja, vi är på god väg att bli klara. Även om jag gärna sett (och trott) att vi skulle vara på godare väg, så att vi redan nu var redo för gjutning. Varför är vi inte på den godare vägen då? Har vi kanske latat oss? Jag tror inte att vi har det, eller egentligen vet jag att vi inte har det. Enligt min analys av det hela så beror det på två saker.

  1. Dykt upp massa annat – Det har dykt upp lite annat som tagit lite tid. Det gör ju det ibland, viktiga saker som med måste utföras. För varje kort avbrott blir den effektiva arbetstiden avbruten lite längre än just det korta avbrottet, i bla omställnings tid.
  2. Kortare dagar – Jag har svårt att nu tänka på att vi försöker hålla lite mer normala (vad nu det är?) arbetstider, jag planerar fortfarande med längre arbetsdagar i mitt huvud. Jobbar man 8-9 timmar/dag istället för 11-13 timmar/dag, är det klart att det inte händer lika mycket på dag. Tur är väl det, annars hade längre arbetsdagar varit helt onödiga..

Så vi ligger nog faktiskt ganska så bra i fas, även om man velat legat bättre till. Hade det varit mer panik så hade vi sett till så att vi var redo för gjutning nu. Det är ju trots allt låg säsong och tempot ska va lugnare. Jag får helt enkelt lära mig själv att planera med dessa ”vanliga” arbetstider.

Hur långt har vi kommit?

Vi är nu klara med rökgasledningen under själva plattan. Vi börjar med att bara gräva ner den under själva plattan och fortsätter senare med resten till brunnen, när mer tid finns. Det är lite pilligt att hålla på med tycker jag och det tar lite tid att hålla på med betongrör, särskilt när skarvarna ska gjutas. Vi fick även gjuta en egen krök för att få upp ledningen i plattan. Detta för att vi inte hittade lämpliga färdiggjutna krokrör.

Känns lite konstig att gräva upp det man nyss lagt dit.
Gjutning pågår, här gjuter vi kröken upp i plattan. Formen är helt består enkelt ett 90 graders 400 ventilationsrör.
Hit men inte längre för tillfället. Det pluggas och återfylls så vi slipper lerbadshål.
Den orangea brädan gör att det är enkelt att hitta tillbaka.

 

Dräneringen och första lagret singel är även på plats och packat, det är den nivå som kantbalken ska stå på. När vi har format så fortsätter vi med att singla ut voterna för kantbalken. Formen har även börjat att ta lite form. Vi använder oss inte av färdiga kantelement som man gjuter in, utan formar på klassisk vis med träform. Rätt eller fel? Det beror på vem och när man frågar. Plattan kommer att vara oisolerad så vi behöver inte stöden för cellplastens skull i alla fall. Så trä får det bli, vi kanske till och med kan återanvända formen i framtiden.

Första singlet är utlagt, nu ska det bara bankas.

 

Här börjar formen ta form, vi bygger färdiga sektioner som vi sedan ställer dit.

Vad är kvar att göra?

En hel del eller inte så mycket, det beror på hur bra det går helt enkelt. Går det bra så kommer det kännas som att det inte är så mycket kvar, och självklart tvärtom om det går dåligt. Jag tror att det kommer att gå bra, så det är nog inte så mycket kvar…. Rent praktiskt så är det lite singling, formning och armering kvar innan vi är redo för betong. Jag är inte helt säker på att vi blir helt klara imorgon, utan vi får nog låna söndagen med. Det borde ändå inte vara så mycket kvar imorgon kväll, det kommer troligtvis att märkas.

 

Djur

Carro och mor har börjat skilja ifrån och ta in kvigorna från kogrupperna. Det verkar flyta på bra och nu är lagårdskatten lycklig igen. Han är inte alls nöjd när lagårdarna blir tomma på våren, men desto lyckligare på hösten när dem fylls igen. Han gillar nötkreatur och avelstjurarna mest, men som mycket annat så är det en historia vi ta senare.

Trevlig helg allihop!