Redo för gjutning

Efter en helgs halvhårt arbete så blev vi äntligen redo för gjutning. Imorgon sker det, då ska formen fyllas med betong och vi får något att ställa pannrum och flisförråd på.

Det man inte hinner i veckan…..

får man helt logiskt göra någon annan gång. För oss innebar det att denna helg tänja på våra ”lugna-helger” och jobba lite mer än bara måste-sysslorna. Eftersom att vi ska gjuta imorgon så hade vi inte jätte mycket att välja på. Jag får för mig att slutresultatet på plattorna blir bättre om det finns både en form att gjuta i och armering för att hålla ihop plattan, det är så jag har lärt mig i alla fall. Det har gått både bra och dåligt i helgen, men mest bra. Det brukar alltid bli något slags strul när man håller på, något fattas eller något som är fel. Då är det viktigt att man fokuserar på att lösa problemet och inte att förstora det. Ibland känns det som att man lägger mer energi på att förstora ett problem än att försöka lösa det. Alla problem vi stötte på är nu lösta och vi är redo för gjutning imorgon.

Inne på slutspurten. De lilla stropparna har vi satt dit för att vi enkelt och snabbt ska kunna riva formen genom att dra i dessa med grävmaskinen. Det är en fin teori, hoppas det fungerar i praktiken. ..

Formning, singling och armering

var det som var kvar att gör igår morse. Vi började med att gör färdigt formen som vi redan hade påbörjat i fredags. Det gick väldigt bra tycker jag och det verkar ha varit ett vinnande koncept att göra sarger i sektioner och ställa ut. Sen kastade vi ut och packade det sista gruset som formade voten för kantbalken. Armeringen blev det sista (förutom återfyllning runt formen) att göra, det var även det som tog längst tid. Även om det var en väldigt enkel armering att göra så tog den ändå tid att göra, konstigt att inget gör sig självt. Imorgon kommer allt det arbete vi utfört att täckas med betong, som vanligt lite sorgligt men nödvändigt.

I lördags morse byggde vi det sista av formen. Här sätter Janne ihop sarg-sektioner.

 

Vi förankrade formen i marken med armeringsjärn, för att fixera den i sidled.

 

Sen åkte ytterligare singel på för att forma kantbalkarna.
Det kom lite regn som gjorde våra kläder sura men inte oss, vi var glada ändå. Jag och Janne fick förstärkning ett litet tag av Christin med att sköta lasern vid sinlgingen.
Sen blev det armering för fullt. Jag var först inne på att vi inte skulle behöva använda najomat, det var ju så lite armering. Som tur var så var det andra som propsade på att vi skulle använda najomat. Annars hade det helt klart tagit lägre tid.
Så här vackert med dimma var det i morse.
Här är allt färdigt och redo för gjutning.

Deadline

Jahapp, nu är snart första kapitlet i nya byggprojektet färdigt. Skönt att vi nu är på gång. I veckan kommer nästa kapitel att startas och jag tror att mycket av mitt fokus nu kommer att vara på bygget. Även om det är lång tid kvar tills grejorna ska användas, så har vi en deadline på nyårsafton. Så nu är det bara att jobba på, det skulle ju vara skönt att slippa stressa på slutet.

Halv-ljug

Jag har ju skrivit att vi gjuter imorgon. Det är både sant och falsk, för jag själv kommer tyvärr inte var med på själva gjutningen. Imorgon kommer något annat att ta mitt fokus. Tråkigt att missa gjutningen, men när plikten kallar på annat håll så är bara att foga sig. Vi tar för övrigt in samma hjälp med denna gjutning som vi gjorde med den förra i form av farsans gamla kompis.

Mer om allt en annan dag.