Logen står fortfarande

Inte konstigt egentligen, vi har ju inte kapat på måfå utan tagit hjälp med vad vi kunnat göra. Det känns ändå konstigt och otäckt när man kapar och flyttar grejer i gamla byggnader. Nu är i alla fall de hanbjälkar som skulle flyttas flyttade. 

Experthjälpen har anlänt

Idag dök Hasse upp på gården, för hjälpa oss med ombyggnationen av torken och allt runtomkring. Att ha hjälp av erfaret folk när man ska göra såna här lite klurigare grejor är inte alls dumt, det brukar betala sig rätt så bra. Jag tvivlar inte på att vi säkert skulle kunna reda ut det här själva, men tvivlar inte heller på att det kommer gå minst dubbelt så fort med denna experthjälp. Nu är inte det här menat som något kärleksbrev till Hasse, men jag vet ingen som kan det här bättre än honom…. Han vet om saker är görbart och hur det är görbart, det gör att vi slipper onödiga återvändsgränder i arbetet. Ni vet när man tror att man kan göra på ett sätt, men det inte går. Ändå så håller man på lite för länge, för att man inte vill bita i det sura och ge upp. Man tänker att det kanske går om man försöker lite till, men till slut får man ge upp i alla fall och hitta en annan väg. Det är sådana återvändsgränder jag menar att man slipper men experthjälp, här finns tid och energi att spara!

Hasse in-action

Dagen

Nu är de gamla hanbjälkarna kapade och ersatta med nya lite högre upp. Detta är vad jag och Carl har ägnat oss åt igår och idag, vi fick även hjälp av Hasse på slutet. Vi har byggt ställning, förstärkt konstruktionen, flyttat golv och till slut kapat lite. Det är ju inte helt lättarbetat när man håller på med detta på höga höjder i begränsat utrymme, man måste hela tiden tänka på det som är det viktigaste; säkerheten! Det gjorde att vi kompletterade med mer ställning idag. Till slut så var vi redo för att ta bort de gamla hanbjälkarna och nu är det gjort. Än så länge verkar det som att byggaren som godkände hur vi skulle gå till väga hade rätt, för byggnaden står fortfarande. Nu återstår bara att kapa lite i den som bara ska flyttas i sidled, så är vi redo att höja torken.

För att kunna bygga mer ställning behövde saker som var i vägen tas bort. Som det här smidiga röret.
Nu blev det mer plats.
Nu är vi nästan redo för att sätta igång och kapa.
Helt idiotsäkert är det. Här är sekunderna innan jag sätter sågen i virket.
Vips så var det gjort. Nu är det mer utrymme för torken att växa.

Rasade nästan

Att kapa saker som är i vägen i byggnader, utan att påverka konstruktionen negativt är ju inte helt enkelt. Enligt de historier jag tagit del av, så rasade nästan en del av denna byggnad en gång. Det var innan vi kom till gården och det var i den andra ”flygeln”, som vi inte håller på i nu. När man då hade bestämt sig för att den gamla körbanan var i vägen så började man helt enkelt att ta bort den. Tyvärr visade det sig att den hade en viktigt del i konstruktionen och det började luta. Det ska visst ha krävts fem stycken tunga bärgningsbilar för att rätta upp byggnaden, så förstärkning kunde göras. Jag vet inte exakt hur allt detta egentligen gick till, men det här är historien så som jag har hört den.

 

Imorgon fortsätter vi och förhoppningsvis så har torken växt lite innan helgen.