Nu smyger vi upp djurantalet

Vårat nästa steg framåt blir att öka djurantalet. Det blir en liten blygsam ökning till att börja med, men det är förhoppningsvis ett steg i rätt riktning.

En lagård till

Det som nu gör att vi ökar antalet djur är att vi nu kommer hyra ytterligare en lagård. Det är på granngården där vi arrenderar marken. Även om det är en lagård vi  kommer att hyra där, så är det inte där vi kommer att sätta in dessa djur. Djuren kommer att sättas in här på Abbotnäs. Just för tillfället är vi väldigt nöjda med att ha djur på endast ett ställe. Att dela upp det och ha djur på flera ställen tror inte vi på, risken är att det blir mer svårskött och att kostnaderna samt arbetstiden riskerar att sticka iväg. Däremot så har vi ju andra saker än djur under tak, tex halm och maskiner. Dessa kräver ju inte samma dagliga tillsyn och skötsel, därför får halm och maskiner flytta härifrån och djuren får flytta in. Vårat nuvarande halmlager är en gammal tjuravdelning och får nu åter bli hem för nötkreatur.

Här får halmen flytta ut och ge plats för annat

 

Mer nötter

Vi kommer inte att göra något kalashäftigt och byta djurslag än, utan det är ytterligare nötkreatur som nu kommer att fyllas upp med. Det var tjurar eller kvigor för uppfödning till slakt som stod på tapeten och nu verkar det som att det är kvigor som kommer flytta in. Det rör sig om 60 kvigor och då ökar vi djurantalet till ca 180 totalt. Som sagt var ingen drastiskt ändring, men en ändring åt rätt håll (tror och hoppas jag).

Mer djur får det bli… Foto: Caroline Larsson

Alltid redo (med begränsningar)

Även om vi ända sedan vi drog ner djurantalet för några år sedan, alltid varit redo för att sätta in mer djur igen. Så är det inte riktigt bara att knäppa med fingrarna, och fylla alla stallarna. Det är ju inte bara byggnaderna som behövs, det går ju åt lite till. Foder och strö är ju bra att ha till exempel. Foder har vi gott om, men strö (halm) är lite mer begränsat. Vi gillar det där med djupströbäddar och kommer att fortsätta med det, så en hel del halm går åt. Halmen har vi haft lite svårare att lagra och därför inte legat på så stort överlager. Den halmen vi har idag räcker därför inte till en för stor ökning av djuratalet. Därför får det räcka med 60 kvigor denna säsong, vi får se vad som händer nästa säsong.

Vi gillar halm och det verkar djuren gör med. Arkivbild
Halmen har varit en begräsning för oss förr och en av anledningarna till varför vi drog ner på djurantalet en gång.

 

Jag gillar djur

och tycker att är trevligt att ha djur på gården. Jag tycker att gården blir lite mer levande om det är någon slags djur på den. Trotts att jag gillar djur och gärna har alla lagårdar fulla, så får det inte bli någon dyr hobby. Dem måste betala sig som allt annat. Det har hänt förr att vi utvecklade företaget genom att delvis avveckla djurproduktionen. Är dem inte lönsamma får det bli något annat. Det är lite smidigt att inte ha fullt med djur året runt (förutom dikorna), utan att få tömma en gång som vi gör nu. Då kan man lättare hoppa av om man inte finner det lönsamt. Nu hoppas vi självklart på att detta blir lönsamt och att vi blir rika som troll, så att vi kan köpa mer djur och fortsätta utvecklas.

Tjurarna kan det där med att poserar på kort.

 

 

Bytte fortsätter

Idag var Carl med farsan på turné och pressade och plastade lite gräs åt en kund. Därför fortsatte jag och Hasse själva på bygget. Det gick inte dåligt och imorgon får nog det vi har hängande i taket landa på resten av torken. Här kommer bilder:

Hejdå Janne och Carl
Hasse och jag fortsätter själva.
För att kunna ta bra bilder så måste vi hela tiden flytta ljuset (Egentligen är det ett lysrör vi tagit ner som hela tiden är i vägen).
Nu har torken växt, här är fotograf Christin i farten. Foto Christin Larsson
Så här ser det ut nu. Lite mer skrot ska dit, sen blir det återförening.
Snart har solen gått ner när man går hem, det går fort mot mörkare tider nu.