Nu har vi bäddat

Det börja närma sig intag för dikorna och förberedelserna är i full gång. Bland annat har vi bäddat i ordning djupströbäddarna.

Avbrott från torken

Idag blev det ett avbrott i torkombyggnaden för mig och Carl, förutom lite ställningsrivning. Istället har alla på gården fokuserat på att förbereda för att ta in dikorna, det börjar ju närma sig att ta in dem nu. Ladugården där dikorna bor har ju fått tjäna som maskinhall, samt gödning och utsädeslagring under betesperioden. Nu måste den iordningställas och anpassas för dikor igen, inget jätte projekt men det måste ändå göras.

Snart får tjurarna nya grannar i lagården bredvid när korna flyttar in.

Vad gjorde vi då?

Först så har allting som tillfälligt bott där flyttats ut. Det hade resten av gänget på gården redan gjort, så nu handlade det mest om att sätta dit saker. Innan vi började fylla på med grejor så tvättade vi fönsterna, tänk att rena fönster kan göra sådan skillnad på ljuset. De grindar som dels bara öppnats och dels tagits bort har nu satts på plats igen. Detta gjordes parallellt med utläggning av ett första lager med halm, sedan bommades dörrarna till bäddarna igen. När allt var klart så toppades bäddarna med ett sista lager halm.

Innan tvätten
Efter tvätten
Med detta medel kan vem som helst bli duktig på att tvätta fönster.
Nu bommar vi igen bäddarna, öppnas igen vid utgödsling.

 

 

Rapsbalar

Botten i bädden fick den här gången bestå av rapshalm. 2018 var ju som alla vet ett år där toppskördar uteblev, därför tog vi till vara på vad vi kunde i foder- och ströväg. Foder hade vi själva gott om och sålde även en hel del, men vi var lite oroliga för om vi skulle ha strö så det skull räcka. Hur som helst så tog vi reda på en hel del rapshalm, vilket vi inte brukar göra. Vi hade även stora partier som pga viltskador bara blommade om och aldrig mognade, det slog vi av med slåtterkrossen, pressade och plastade. Detta resulterade i att vi hade vad vi kallade både gröna rapsbalar och halmrapsbalar som alla plastades in.

Här skär Carro upp rapsbalar för ströning. Någon var lite möglig och fick gå direkt till dynghögen utan att passera djupströbädden.

Ingen succé

De gröna balarna blev ingen succé som foder och halmrapsbalarna blev inte heller något succé strö, men har fungerat att blanda in ihop med vanlig (riktig halm). Vi tvingades inte att använda balarna 2018, så dem har använts där dem passat in som strö sedans dess. Det har handlat mest om att lägga i botten när vi byggt upp bäddarna eller blandat in i någon gång vi strött. Idag användes de sista av dessa rapsbalar till att lägga i botten. Skönt nu är vi av med dem, hoppas vi slipper prova detta igen…. Sedan toppade vi med vetehalm. Nu är det i alla fall bäddat åt damerna när dem kommer.

Rapsbalarna läggs ut med minilastaren.
Topplagret med vetehalm blåser vi på med strömaskinen.
Det mesta av dagen arbete övervakades av korna. Dem verkar vara motiverade för att flytta in nu.
En vanlig rutin ströning hos tjurarna gjordes även idag. Foto: Caroline Larsson

 

Kvar att göra

Det är fortfarande lite kvar att göra innan madamerna får komma in. Det är fix med lite inredning med lite småtrasor och justeringar, som måste åtgärdas innan vi kan välkomna korna in. Det får vi ta och lösa i början på nästa vecka.

Torken

Vi slänger även in en liten rapport på hur torkombyggnaden går. Det går fortfarande åt rätt håll. Igår sattes extra fläkten o dess kanal på plats. Vi gjorde även ett litet sidoprojekt, där vi plockade bort en svanhals på en transportör som inte längre fyller någon funktion. Den ersattes med en rak del istället, det gör att kedjan blir lättare att spänna korrekt. Nu bilder:

Fläkten är på väg upp.
Här är kanske världens rundast hål, skapat av Hasse. Här ska trumman sticka ut.
Det blev väll inte så tokigt? slutresultat på utsidan.
Slutresultat på insidan
Så här blev det när ställningen försvann.
Onödig svanhals.
Ingen onödig svanhals.
Materialet till pannrummet har börjat dyka upp. Nästa vecka borde det även dyka upp lite snickare (och murare).

Det börjar bli dags för en liten fältrapport med, jag får se till att lösa det inom snar framtid.