Varning för mufflon

Jag skulle vilja varna för det vackra mufflonfåret. På den senaste tiden har jag hört talas om flera ställen där detta vilt (som inte tillhör svenska faunan), dyker upp lite här och var i Sverige. Erfarenhetsmässigt så vet jag att detta inte är något bra för den som vill odla något. Varken skog eller jordbruksgrödor trivs bra ihop med mufflon. 

 

 

Egen erfarenhet

Det jag kommer skriva om nu är sådant som är baserat på egen erfarenhet. Här har det funnits frilevande mufflon i stor mängd, från så länge jag kan minnas tills ca 2018. Mufflonen har liksom varit en (negativ) naturlig del av våra liv, även om dom naturligt inte ska finnas här. Efter att ha haft mufflon här så länge så har vi kunnat skaffat oss mycket erfarenhet om denna art och skadorna den gör.

Dem finns i många olik färger

 

Hur sprids dom?

Eftersom att mufflon är ett av de mest stationära djur vi har, så är det ju inte så att dom vandrar runt och helt plötsligt hittar ett boställe. Man får ofta läsa att stammen har spridit sig när dom rymt från hägn. Det må så vara, men det är inte svårt att rymma när dörren står öppen…. Att det är ett attraktivt djur att jaga är nog allmänt känt, så det är nog ingen slump att dom dyker upp på ställen där jakten står högt. När man sedan skjuter dom och får höra att man skjutit någon annans mufflon, är det inte så svårt att gissa vart dom kommer ifrån.

 

Dålig gammal bild, men här var en av deras favorit platser. Tills slut så slutade vi odla spannmål här. Det fick bli en slags viltåker med vall på, där vi förutom att skördade vallen sköt så många mufflon vi bara orkade.

 

Vad gör dom för skada?

Hade det inte varit så att dom inte gjorde någon skada, så hade detta inlägg inte funnits. Det hade varit det bästa tycker jag. Nu är det ju tyvärr så att dessa fina djur inte nöjer sig med att gå runt och vara fina. Dom måste ju äta också och det gör dom gärna av det vi producerar, både på åkern och i skogen. Var dom gör störst skada vet jag inte, men den är helt klart märkbar på både skog och gröda. På grödorna så handlar det om tramp och betesskador, eftersom att det var stora flockar ute så blev ju skadorna därefter. På skogen (vi har mest gran) så gjorde dem skada på flera sätt .Dels genom att gnaga på barken på granarna, det gjorde dom på granar i alla storlekar med röta som följd. Inom vissa områden finns det inte en gran som inte är barkad. En annan skada dem gjorde på skogen var när det var nyplanterat. Då gick dom och smakade lite på de nya plantorna, men nöjde sig inte med att äta bort toppen utan slet upp hela plantan med roten. Kvar blev plantor som låg på ytan och dog. En gång fick vi plantera om ett hygge på 7 ha på grund av detta, trist…

Här är det vete på menyn för mufflonen.

 

En mindre flock på rapsen.
I mufflonens spår. Jag vet inte hur många gånger jag fått hör att mufflon inte gör sådant här. Jag har sett med egna ögon när dem står och gnager på barken.
Tråkig följd av skadan. En del gran går av vid rötan.

 

Här är nästan alla granar angripna, tråkig syn.

Oss har mufflonskadorna kostat mängder med pengar, onödigt med tanke på att dom inte ska finnas här. Tyvärr fick vi här vara med och betala någon annans verksamhet utan att få ta del av resultatet…..

Tråkig lösning

Till slut så kom lösningen på vårat mufflonproblem. Det var inte våran egen jakt som löste det, trotts att vi på slutet hade tillstånd att jaga dem på natten med bildförstärkare. Lösningen var varg och varghybrider. Vaddå varghybrider? tänker kanske vissa nu. Läs här https://www.atl.nu/skog/vargvalparna-var-hybrider-mellan-varg-och-hund/När dessa kom så försvann mufflonstammen väldigt fort. Av de sista mufflonen som sköts här så hade flera stycken skador som troligtvis kom från misslyckade jaktförsök av vargarna och hybriderna. Enligt rykten ska ändå ett fåtal mufflon ha klarat sig och bor någonstans i skogen. Jag tycker som sagt var att det var en väldigt tråkig lösning på problemet, men nu slipper vi i alla fall mufflonskador.

Vi var inte i närheten av så effektiva som vargen och hybriderna. Vargen saknar ju både etik och gränser, samt har mer tid där ute. Den är ju där ute 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan hela året.

Förtydligande: jag hade önskat en annan lösning än dessa rovdjur, tro inget annat!

 

Detta är något som går att skriva massor med mer om, men jag nöjer mig med detta för nu. Det bäst är om detta problem inte uppstår. Gör de det ändå så är mitt tips att skjuta bort mufflonen så fort dom dyker upp, det bli bara mer problem. Dom verkar dessutom vara lite av en vargmagnet och bara det är ju ett problem i sig….