Inte tomt längre

Nej, nu är det inte tomt längre, nu fylls det på lite överallt. Dikolagården började idag att fyllas med just dikor, ytorna i torken (som nyss var tomma) har fyllts på med nya delar, plattan där pannrummet ska stå är inte längre bara en platta och sjön (för det är faktiskt en sjö) börjar bli (över)full med vatten. 

Ko-intag

Nu börjar det ju bli dags att ta in damerna i lagården igen, det tycker nog både de och vi. Särskilt de kor som går runt sjön, för nu börja vattnet att stiga där efter den senaste tiden nederbörd. Alla förberedelser blev ju klara igår, så idag var det nästan bara att ta in dem. Jag var inte själv med på detta utan det var far, mor och fru som skötte detta. En del djur motades direkt in i lagården och en del kördes in i djurtransporten. Det måste ha gått bra för dem för nästan alla djur är nu inne. Tydligen så tog de sista fem korna lika lång tid som de tidigare femtio att få in. Det är ju inte helt ovanligt att det blir så, de mest envisa blir helt logiskt kvar till sist. Nu är i alla fall lagården mindre tom än den var i morse.

Motiverade damer som vill komma in. I bakgrunden syns att hur vattnet har stigit, för någon vecka sedan var det inte mycket vatten på den hör sidan vassen.
Några fick åka taxi hem.
Det verkar dem inte helt obekväma med.
Precis innan insläpp.
Fler motiverade damer.
Det verkade som att de installerade sig ganska så fort. Välkomna in.

Tack för bilderna Christin och Carro.

Mer grejor

Lagom när det blivit tomt på grejor att montera i torken, så kom det idag nya grejor som tog deras plats. Även om det inte är grejor till själva torken utan pannan med tillbehör, så är det nu fullt i genomfarten vid tippgropen igen. Jag måste erkänna att det är var mycket mer grejor till pannan än vad jag räknat med. Det var mycket tunga saker som skulle lastas av, så återigen fick grannen rycka in med sin Volvo traktorgrävare.

Nu är det fullt igen.
Visst ser det tungt ut!?

Murningen är nu igång

Idag kom snickarna och började mura pannrummet (egentligen pannhus), så att vi har någonstans att montera alla grejor som idag dök upp. Det verkar som att plattan vi göt fick godkänt och ett första varv är nu uppmurat. Vägarna byggs med lekablock och kommer sedan att putsas både invändigt och utvändigt. Det kommer att se ut ungefär som det gamla pannrummet, men lite större bara. Nu kommer det nog att gå undan. Det är alltid lika spännande när nya byggnader byggs på gården, hur kommer gårdsbilden att påverkas? Jag tror kanske inte att just den här byggnaden kanske kommer att försköna gårdsbilden, men ibland måste funktion få vinna över utseende.

Nu är murningen av väggarna igång. Snickarna hade med sig solen, hade nästan glömt bort hur den såg ut ett tag…
Första varvet är här snart på plats. Vet inte riktigt hur det går till, men får för mig att nu kommer det bara smälla till så är väggarna där.

 

Sista passet

på torken för ett tag gjordes nog idag. Medans de andra höll på med djuren så fixade jag och Carl under ledning av Hasse med saker på torken idag igen. Idag byttes den defekta spannmålsskruven från den nya silon, så nu är den faktiskt helt färdig (kanske värt att fira). Även den del småfix runt omkring fiades. Nu ligger vi väldigt bra i fas (även om det är lite kvar att göra) och behöver nu prioritera lite andra saker ett tag.

Sista delen på tömningsskruven från nya burken passade inte riktigt. Så den byttes idag ut och nu passar det. Skönt att slippa ösa ut 2000 ton vete med skyffel…
Man blir ju lite nyfiken, vad är det som är så intressant inne i hålet?
Inget jätteintressant egentligen, Hasse och Carl målar bara var jag ska nibbla någonstans.
Ett av två inlopp är nu monterat.

Ingen vanlig dag

för idag är det Carros födelsedag hurra, hurra, hurra (hurra)! Grattis älskling!

Grattis baby! Arkivfoto
Det firades med att bjuda på tårta.

Nu hoppas jag på lite finare (torrare) väder, så att vi kan behandla vetet mot snömögel och skanna rapsen med N-sensorn.