Senare i höst

Hela hösten så har jag gått och tänkt och sagt att det där tar vi senare i höst. Nu har hela oktober gått, så nu är det väl senare i höst redan. Känns som ett söndernött uttryck, men vart tog tiden vägen? 

Ingen ovanlig höst

Precis som vanligt så innehåller även den här hösten ganska så full fart. Förutom vanliga rutiner så har vi ju några projekt igång och på gång. Det är egentligen lite konstigt, jag inbillar mig varje höst att det ska bli lugnare så fort man har sått färdigt. Det är just bara inbillning, visst blir det lite lugnare på ett visst sätt men tvärtom på andra. Jag har börjat inse att jag inte trivs om det blir helt lugnt omkring mig. Något som däremot är annorlunda i höst gentemot de senaste höstarna är att far och mor inte flyr landet till värmen två veckor. Då borde det ju faktiskt bli lite lugnare, men det är bara teori och inte praktik. I praktiken hittar man på mer att göra så att man sliper vara sysslolös.

En av sakerna som går att göra när man inte har något annat att göra (går att göra även om man har annat att göra, bara att skapa tid). Här pågår skogsdikning på entreprenad. Denna bild är från 2018. Efter den torra sommaren trodde jag inte att det kunna vara blött, det kunde det.
En vanlig rutin, när vi väll har djur o denna lagård. Här fodrar Carro några kvigor.
Halmbalar för ströning står på tur.

Senare i höst

Ja, som jag skriver här ovan så är det nu senare i höst. Senare i höst kan ju vara väldigt olika beroende på hur året är. I år har ju hela tiden varit så långt kvar till senare i höst, ända tills idag. Nu har jag bestämt att för mig så är det senare i höst från och med idag. Jag har egentligen inga kriterier för när senare i höst ska infalla, men dessa skulle kunna passa in: Det är mörkt, kladdigt, alla löv har snart fallit, det är varmt och kallt om vartannat, djuren är inne och sjön hemma har stigit. Man kan kanske tycka att det inte låter helt positivt, men precis som alla våra årstider så gillar jag även denna. Var sak har sin tid, även årstiderna….

Alla damerna är nu inne.
Det kan inte hjälpas att det blir fina bilder på korna ute så här års. Maten börjar ta slut ute så nu får de bo inne.
Senare i höst innebär med att denna måste fungera och vara i toppskick. Fungerar inte strömaskinen när det ska ströas blir livet jobbigt…

 Vad ska nu hinnas med?

Vad är det nu som ska göras under denna senare delen av hösten? Det är mycket, men vi kan ju begränsa oss till växtodlingen. Egentligen är det sådant som vi inte redan har haft möjlighet att göra pga vädret eller de förutsättningar som vädret har skapat. Främst är det två saker det handlar om; broddbehandling av vetet och skanning av höstrapsen med N-sensorn. Båda momenten börjar bli aktuella att göra eller har kanske varit det ett tag. I de bästa av världar hade vi nog kanske redan gjort detta, men det har som sagt var varit för kladdigt tycker vi (det skulle nog faktiskt egentligen gå). Än så länge är det inte för sent och det verkar vara lite torrare väder på gång nu, vi hoppas att det blir lite åka av i slutet på veckan. Jag skulle även vilja ge mig ut på en rejäl fältrunda för att kolla upp hur allt ser ut ordentligt. Nu har jag fått nöja mig lite väl mycket med att endast kolla på håll…..

Jag skulle vilja hinna skanna rapsen i höst. Arkivbild
Ihop med klippning och vägning, så kan man få bra hjälpmedel till vårens spridning av kväve. Arkivbild
Så här kan det då se ut. Man skymtar kväve-givorna upp i högra hörnet. Arkivbild
Jag önskar nästan att det redan var senare i höst, så dessa svanar var väck från rapsen. Det hade fungerat med tätare dimma med, så att man inte såg dem. Just nu är det hårt tryck på rapsen av svanarna.

Fritidsbild

Covid-19 förstörde våra helgplaner lite, men vi hade trevligt ändå. Här visar våran son, sin farfar och farmor vägen till stallet. Det slutade med att farfarn och Wilhelm gick en gårdsrunda i mörkret. Allt i Halloweens anda…

Nu är det snart en ny fullspäckad vecka. Vi ska bland annat flytta ca 1000 balar halm till ett nytt lager.