Första flyttlasset

Igår påbörjade vi flytten till grannens lagård som vi nu ska hyra. Vi ska ju som sagt var inte ha några djur där, utan göra plats för fler djur på hemmaplan. Därför börjar vi nu tömningen hemma och påfyllningen där. 

Rätt grejor

Nu gäller det att vara lite smart och köra över rätt grejor. Grejor som man inte ska ha dagligen är ju en bra sådan grej, så att man slipper onödiga extra resor. Även om det bara är till granngården, så tar det några minuter att åka dit. Restid är ju ofta inte så effektiv arbetstid. Grejor som man inte ska ha så ofta däremot passar bra att köra över. Nu gäller det bara att vara noga med att det på något sätt registreras vad vi kör över, så vi inte tappar bort något. Att leta efter grejor som man vet att man har, men inte vart är ju fruktansvärt irriterande. Det kommer troligtvis att röra sig mest om stora grejor som är svåra att tappa bort, men även stora grejor kan man tappa bort. Vi kommer att använda lagården främst för halm, gödning och maskiner. Det mesta av det borde gå att hitta utan förstoringsglas…..

Här är en del av våran lagård hemma. Här är det inte bara rätt grejor, men grejor som måste flyttas ändå. Hjulen på andra sidan är däremot rätt grejor, resten gömmer vi hemma någonstans. Här ska avelstjurarna få flytta in snart.
Snart redo för fyra tjurar.

Första lasset

Det första flyttlasset var lastat med hjul. Det blir ju en hel del olika hjuluppsättningar till traktorerna så dessa tar faktiskt lite plats. Sen så fortsatte vi med halm och har fortsatt med halm. Det är ca 100o balar som ska flyttas. Här har vi en sån där ”onödig transport” som jag nämnde ovan. Först så pressade vi halmen på Ökna, sen körde vi hem den, nu kör vi dit den igen och sen ska den hem igen och förbrukas. Det blir alltså egentligen 1,7 ”onödiga transporter”, de där resterande 0,3 räknar jag så eftersom att vi ändå måste flytta ut halmen från lagret hemma. Tyvärr har vi inget val om vi ska ha in djur istället i halmlagret, det måste tömmas. I framtiden slipper vi de här extra transporterna. Det kanske blir lite längre transport ibland, men antalet kommer inte bli onödigt högt. Nu är i alla fall alla balar som var i vägen för gjutning av foderbord borta. Det är bara resten kvar nu.

Första halmlasset ska snart kastas av.
När vi kör halm så kör vi ju tre hög, då passar inte de hydrauliska sidorna bra som lastsäkring. Istället för att monter våran hemmagjorda förhöjningssats, så använder vi oss av spännband. Säkerheten får aldrig äventyras. Det är inte bara olagligt att köra utan lastsäkring, jag tycker att det är fruktansvärt dumt också. Man ska inte försöka tjäna pengar på att fuska med säkerheten, den lilla tiden man sparar är pinsam. Tappar man en bal i huvudet på någon tex en småbarnsfamilj går det inte att spola tillbaka sen…..

 

Det börjar att fylla på. Lagården är egentligen byggd för dikor på liggbås. Nu är båspallen i mitten väck.

Här kommer lite bilder på annat som händer:

Igår kom första lasset kvigor hit, här är de på bild. Dessa ska få flytta in där halmen flyttar ut.
Igår förökade sig snickarna tillfälligt.
Nu börjar pannrummet att ta form. Snart så kan vi flytta in grejor även där.
Kommer ni ihåg de blöta balarna vi pressade när det regnade i somras. Nu är de snart hemma. Vi hyr in lastbil för att köra dem. De blir så otympliga att lasta på släpet på ett bra sätt när de är så blöta och deformerade.
Efter att ha dissat Peltor lurar ett tag nu, så ska jag återigen testa. Nästan alla går ju runt med såna på huvet hela tiden, så hur hemska som helst kan de inte vara. Snart är jag i alla fall en riktigt maskinförare med peltor på huvet. Ibland undrar jag om lurarna verkligen måste sitta på huvudet hela tiden, snart vet jag. Det borde vara smidigt nu när vi bygger om inte annat. Trivs jag inte blir det snart ett par Peltor till salu för kanonpris….
Nu är jag snart en av dem som man måste säga åt att ta ut micken ur munnen, så att man hör vad de säger. Ibland verkar det som att det även är populärt att ha micken precis under näsan… Inget av dessa lägen brukar ge bra samtals kvalité. Här provar jag att ha den i munnen, jag tycker ändå att jag borde märka det så folk inte ska behöva säga till….