Sista plöjningen

Nu snackar vi dramatisk rubrik. Det hade kunnat varit rubriken: nu förlorar vi mark, men det lät ännu mer dramatiskt tycker jag. ”Sista plöjningen” innebär inte att vi kommer att skrota plogen efter denna plöjningen. Det innebär att det är sista insatsen vi gör på ett av våra arrenden innan vi lämnar marken. 

Steg i fel riktning

På grund av generationsskifte på en mark och ägarbyte på en annan, så förlorar vi vid årsskiftet lite areal när egeninträde nu ska ske. Där generationsskiftet ägt rum har det alltid funnits en dröm om lantbruk och där ägarbytet har skett så är det en aktiv lantbrukare som nu äger marken och ska bruka den. Det handlar om total ca 50 ha åker (både produktiv och halvproduktiv) som vi får stryka från våran areal och nu hamnar vi på ca 500 ha produktiv åker. För våran del är det här ett steg i fel riktning, vi vill växa och odla på mer mark inte mindre. Mer mark gör oss effektivare, men nu får vi acceptera läget och hoppas på steg i rätt riktning i framtiden. Kul för dem nya brukarna och man får önska dem lycka till!

Plogen går i alla fall åt rätt håll.

Rätt mark

Det här är absolut inget försök att svartmåla den marken (utan mer om vad jag lärt mig, eller inte lärt mig), men skulle vi ändå bli av med mark så var detta rätt mark att bli av med. Det är ju inte av egen önskan vi lämnar den och vi har absolut tjänat pengar på att odla där, men vi har inte riktig lärt oss odla den marken helt optimalt. Vi brukar alltid få något/några ton mindre/ha i spannmålsskörd där. Den har inte svarat så bra på de insatser vi gjort som vi önskat, inte ens hyffsade mängder med djupströbädd fick riktig fart på den.  Det är en sandigare jord där vatten brukar fattas i slutet av odlingssäsongen, men brukar finnas i rikliga mängder i början av säsongen. Marken har ju trotts allt ordet ”kärr” i namnet. Hoppas de nya brukarna kan odla marken bättre än vi.

Vi har odlat mycket vall där, det har passat marken bra.
Kornet ser ju inte så tokigt ut ändå. 2018 var detta, syns att det är torrt i diket. Längre bort i diket är det inte lika torrt.

Sista insatserna

En av markerna ska lämnas i stubb (tror det ska trädas och fältvårdas på något sätt) och på den andra ska stubben plöjas innan vi kliver av vid årsskiftet. Våra sista insatser blev att sprida ut gravsträngar, putsa och plöja, plöjningen pågår just nu. Det är Carl och våran helburna plog som är där och vänder jord nu. Förlåt, men jag måste vara ärlig och säga att det känns lite sådär att plöja där nu, det är mark som egentligen ska och med fördel kan vårplöjas innan vårsådd. Jag var tvungen att bikta mig lite om detta, förlåt igen. Svart jord (i onödan) är ju inte det bästa för våran miljö. Nu är det så att det ska vara plöjt och då får vi göra det ändå….

Det bli jämnt och fint i alla fall. Inga jobbiga kocker att jobba med.
Tack för de här åren, hoppas du skänker höga skördar i framtiden.

 

Tack Carl för alla fina bilder på plöjningen!

Får vara kvar

För övrigt så har inte plogen gjort sitt här på gården på långa vägar. Även om vissa bedriver häxjakt på plogen så har den en viktigt och positiv funktion hos oss. Mer om detta framåt.

 

Som sagt var lite tråkigt för oss, men kul för de nya brukarna! Jag tänker inte vara bitter om detta så hoppas att ja inte verkat bitter, jag gillar inte bitterhet…..