Ny skepnad

Tänk vad två grävmaskiner med lite utrustning kan ändra om saker, bara i ett litet nafs. Som till exempel att en liggbåslagård blir en väldigt bra maskinhall med nästan plant golv. 

Svår utnyttjad

Ja, vad ska man egentligen göra med en lagård som djuren permanent flyttat ut ifrån? Att bara låta den stå är väl ett sisådär bra alternativ. Tyvärr så är det väll så att lagårdar ofta är anpassade till att vara lagårdar och inget annat. Det blir väldigt svårt att nyttja ytorna till något annat än för djur. Genom att göra om kan man ju däremot faktiskt se till så att man kan nyttja byggnaden på ett bra sätt. Det har våran granne Magnus gjort med sin lagård som vi nu hyr, den har snart bytt skepnad från lagård till maskinhall. Så istället för att vara en maskihallsanpassad lagård så blir det en väldigt bra maskinhall.

Här har båspallen bilats och brutits sönder, snart är här plant och fint.
Först har det bilats, sen har det brutits loss med tjälkroken och nu återstår bara lite bortforsling av material. Här på bilden får jag prova att köra en Kobelco litegrann, det var första gången. Vi var bara där en liten sväng ikväll och grejade, så detta är inte vårat verk.
Det är faktiskt inte helt gott om utrymme. Tur att Magnus är en av dem bättre på att köra grävmaskin.
Som sagt var inte helt gott om plats är det.
Det gäller att inte hissa grävaggregatet för högt. Då finns risk att det blir ytterligare ett skepnadsbytte på byggnaden, men ett mer drastiskt sådant. Det ska helst undvikas.

När jag satt där ikväll och bröt lite betongen, så kom jag att tänka på en grej jag såg på tv när jag var i Australien. Då var det en kille som satt och grejade i betongmassor. På något sätt så fick han fart på ett armeringsjärn som flög upp och träffade honom mitt emellan ögonen. Han hade änglavakt kan man säga, järnet ska ha gått in 8 cm i huvudet på honom. Vill man se lite om det kan man göra det här:

En liten parantes, men en otrolig historia. En olycka kan dyka upp fort…

 

Nu blev jag sådär pangtrött igen, men här kommer lite bilder i alla fall:

Vi började med schaktning och grusning till det nya foderbordet idag. Här ska det gjutas.
Bort med det gamla
och dit med det nya.
Nu är det bara lite formning och armering kvar….
Avelstjurarna har nu flyttat till sitt vinterboende. De verkar trivas bra.

Sov gott, det ska jag göra!!