Städning, ströning och sprutning

Det är vad denna dag har innehållit i grova drag, massor med bra saker har hänt.

Städningen

Det var i den blivande maskinhallen som håller på att ta form. Jag och Carl gjorde en liten insats där idag. Vi körde bland annat bort betongresterna som fanns kvar efter båspallen. Till våran hjälp hade vi idag våran Schäffer lastare. Det hade kanske gått lite fortare om vi tagit traktor med lastare (vi har ju ingen större lastmaskin), vi valde ändå att köra med minilastaren. Inte bara för att den är hoppigare att köra, utan för att det ju finns en viss punkteringsrisk när jobbar med sådant här. Armeringsjärn är duktiga på att göra hål i däck. Eftersom att däcken på Schäffern är dåliga och snart ska bytas (vi har nya ligger och väntar) så skulle en punktering på den inte kännas lika illa som på en traktor med bra däck.. Vi körde aldrig punktering (tror jag) och vi lyckades städa undan en hel del, kanske till och med det mesta.

Schäffer fick en resa till granngården för städning, en smidig maskin för ändamålet.
Det blev väl inte så tokigt till slut? Lite justeringar så blir det ju kanon!

 

Ströningen

Nu är ju djurrutinerna igång och idag fick jag vara med på en av dem. Det handlade om aktiviteten; skrapning och ströning. Aktiviteten består helt enkelt av att vi skrapar skrapgångarna (med skopa) sen så ströar vi på med ny halm med hjälpa av strömaskinen. Just nu sker den här aktiviteten två gånger i veckan, tisdagar och fredagar. Skulle det behövas så lägger vi om och kör oftare, det brukar inte behövas. Det här var första gången jag och min fru jobbade lite mer ordentligt ihop sedan hon började här. Konstigt, hon har ju varit här ett tag nu, men vi har haft fullt upp på olika håll. Vi skötte oss bra båda två(hon mest) och resultatet blev helgfint åt djuren. Jag tycker det är lite extra mysigt att gå i lagårdarna när det är nyströat.

Ny fin halm ska det vara på fredagar.
Tjurarna ser inte helt missnöjda ut.
Fru och jag. Kvigorna i bakgrunden har tryckt ihop sig för att få vara med allihop på en fredags-groupie.

Sprutningen

Äntligen blev det bra förutsättningar för att ge sig ut och skydda vetet mot snömögel. Så det påbörjades idag av far. Vi börjar med det finaste/tätaste vetet och får se hur mycket vi kommer att köra. Vi har ju en hel del vete efter vete som ser ganska så bra ut, där är det ju bra att städa upp och skydda inför vintern. Jag tror att vi kommer att köra den mesta av arealen, men inte all. En gång för länge sedan så hade vi problem med utvintring pga snömögel, men det var så länge sedan så jag kommer inte ihåg allt om det. Chansar jag så tror jag att det var ca 2001, så jag var tio år. Troligtvis så vet jag det här imorgon och kan komma med rätt info i nästa inlägg. Hur stor areal som drabbades vet jag inte heller, men att en hel del fick vårsås vet jag. Återkommer om det med.  Nu är i alla fall de första 85 ha skyddade, det känns skönt.

Det först sådda vetet duschas först.
Det syns att sprutan inte står stilla i alla fall. Suddigt kort men här ser man att sektionskontrollen verkar sköta sig. Kolla på rampens högra sida (vänster i bild), där verkar gps´n sköta påslaget ordentligt.
Så här såg det tidigt sådda vetet ut för två veckor sedan. Ser ni nollrutan på gödning vid sådd?

Snart dags

Nu börjar det bli hög tid att ge sig ut på rapsfälten för att klippa, väga och skanna rapsen för att ha som hjälpmedel till vårens kvävegiva. Jag brukar tänka att det är bra att vänta så länge som möjligt med detta. Ju närmare rapsen tillväxt-stopp på hösten desto mer rättvist borde det väll bli? Rapsen växer ju till temperaturen sjunker närmare fem grader, så det börjar bli hög tid nu. Så fort jag får tillfälle nu så kommer jag att montera N-sensorn och ge mig ut för att skanna rapsen ihop med klippning och vägning av biomassa. Det är ju inte alltid förutsättningarna på hösten tillåter skanning med N-sensorn, men i år verkar det som att det kommer att gå. Fram tills häromdagen så var det lite för blött på fälten, men nu går det så nu är det bara tiden som ska till. Jag får för mig att måndag är en bra dag för detta, vi får se om det stämmer. Missar jag skanningen så får kanske någon av satelittjänsterna rycka inte istället……

En annan bra grej med att vänta med skanningen, är att då har svanarna hunnit äta det de ska på hösten innan flytten. Äter de efter skanningen så riskerar ju resultatet att bli missvisande där…

Hur går det med pannrummet då?

Typ så här:

Väggarna är nu murade.
Jag hade kanske tänkt att man inte skulle se golvet på den här bilden, utan att det skulle vara ett tak där nu. Jag får tänka om och hoppas på att man inte ser golvet om en vecka istället.

Nu är det helg och på söndag är det jakt här på schemat. Trevlig helg alla där ute!