En oväntat dyr jaktdag

Jakten är inte bara något som är en del av jobbet (i form av skyddsjakt), jag har det även som hobby. Att en hobby kostar pengar är väl inga konstigheter, men ibland blir det lite extra dyrt.

En sån dag

Idag var en så där dag när kostnaden skenade iväg lite extra, vilket man måste räkna med att det gör ibland när man är hundägare. Hunden är ju inte bara en av människans bästa vänner, den är ju också ett av våra bästa arbetsredskap också. När man då jobbar så finns det risk för att det händer grejor, det gjorde det idag. Idag fick hundarna jobba som stöthundar under dagens jakt när vi jagade hemma. Allting gick bra och vi hade inte bara tur med vädret utan hade lite jaktlycka med. Sen vände Elits dag, Elit är en av våra Vorsthrar. Oturen kom igenom att (troligtvis) en pinne stack hål på hans ena bakben. Såret var inte brett men djupt, så det fick bli en resa till veterinären.

Elit (med tratt på bilden) hade nästan precis blivit av med tratten sen sista han fick ett sår. Typiskt, man tycker faktiskt lite synd om honom….

Kanske en sena

Jag trodde att det bara var ett ”vanligt sår”, men var inte riktigt säker på om en sena eller något annat påverkats. Då är det ju bättre att ta det säkra före det osäkra och fara iväg för noggrannare titt. Det passade bäst att min fru åkte iväg till veterinären idag, så jag var aldrig med dit. Jag fick däremot rapporter via telefon löpande. Veterinären trodde inte heller att det var mer än ett vanligt sår, men opererade lite för säkerhets skull… Dem såg då att det var en skada på något som kanske var ett ligament och sydde lite där för säkerhets skull.

Nu är Elit hemma igen. Det här med tratt är ju sisådär kul. Det verkar i alla fall som att han inte kommer lida av denna skada i framtiden när det väl har läkt.

För säkerhets skull

Nu hoppas jag att detta för säkerhets skull var rätt och inte har någon negativ påverkan på hunden. Tyvärr så har jag lite negativa erfarenheter av det här med veterinärer (absolut inte alla veterinärer, men vissa) och försäkrade hundar. Vissa verkar vara mer intresserade av att tjäna pengar på hunden än på hundens bästa. Hoppas inte det var fallet denna gång, hoppas att det aldrig är fallet förresten! Man är ju lite utlämnad åt veterinärerna och vill ju inte gärna ifrågasätta för mycket, så att det riskerar att påverka hundens hälsa negativt genom snålvård….. Det är ju inte bara ett arbetsredskap för oss utan även en familjemedlem, så man vill ju deras bästa. Då säger man ju gärna gör vad ni kan för hundens bästa, det verkar då lätt hoppa inte lite extra grejor här och där.

Något stämmer inte på kvittot för dagens besök. När man adderar ihop det så får man inte samma siffra som de har fått. Jag får det till 7978 ex moms. Här verkar det ligga en hund begraven…. Får ta och kolla upp det.

Inte räknat med

Denna jaktdagen gick alltså på 13 167 kronor mer än vad jag räknade med. Som tur är så är hunden försäkrad så det kommer att bli lite billigare men ändå…. Det är egentligen inte pengarna som är det värsta utan allting runtomkring. Förutom hundens lidande så är det bandage som ska läggas om och inte får bli blöta och massa annat kul. Sen så blir han ju borta från jakt och fysiska aktiviteter ett tag nu. Det är ändå en bättre start på säsongen än förr året, då var det Duro den andra vorsthen som råkade illa ut. Han slog på stort och totalpajade ena knät. Då blev det en mycket större peng än detta, mycket rehab och lång sjukskrivning, men nu är han på banan igen. Även om man räknar med att detta kan hända så är det inget kul när det väl händer, varken ekonomiskt eller känslomässigt.

Att njuta av våran natur är i alla fall för det mesta gratis. Undrar vem som la den stenen där, den verkar inte ha haft säkerhetstänket med sig hela vägen…
En vacker dag fick vi i alla fall avnjuta.

Bra jaktdag

I det stora hela var detta ändå en bra jaktdag. Vad är då en bra jaktdag? Det tar vi lite senare, men kan säga att för mig handlar det inte om att vi ser och fäller en massa vilt. Det är mer upplevelsen i stort jag gillar. Skulle jag sträva efter att vi skulle se och skjuta så mycket djur som möjligt, så skulle det ju gå lite emot att jag tycker att vi har lite för stora viltstammar som gör för stora skador. Men som sagt var det tar vi nån annan gång.

Det är ju även fars dag idag så vill passa på att säga att jag är otroligt stolt över att vara far till dessa:

och son till honom: