Ingen rapsskanning idag

Nej, idag blev det ingen N-sensor-skanning av höstrapsen. Det är ju en aktivitet som behöver rätt förutsättningar för att fungera och det var nog inte idag.

Inte rätt

Ska man göra något ska det ju helst bli bra, särskilt precisions grejor. Det ska åtminstone finnas rätt förutsättningar för att det ska kunna bli bra, annars lurar man ju bara alla inblandade med resultatet. Idag var nog inte rätt dag för att skanna rapsen. Det här med dagg kan ju ställa till det med färgskiftningar på grödan som inte har med grödans status att göra, utan det är just daggen som är färgskiftningen. Då kan man få felaktiga variationer vid en skanning, eftersom grödans färg är en av grejorna som sensorn mäter. Idag släppte aldrig daggen riktigt, tydliga färgvariationer syntes med ögat. Därför blev dagens skanning inställd.

Det syns inte lika tydligt på bilden som i verkligheten, men man kan ändå se färgskillnader pga av daggen. Det är olika påverkan på olika ställen på fälten, därför väntar vi…

 

Is i magen

Just nu är det inte några minusgrader i antågande, som stoppar rapsens tillväxt och drar tillbaka biomassan (efter att detta har skett kan man få felaktiga variationer). Det är inte heller några stora regnmängder på gång enligt prognosen. Det finns alltså fortfarande tid att vänta på rätt förutsättningar innan vi kör. Vi håller koll på läget och har lite is i magen. Det ska ju som sagt var bli bra om man gör det. Blir det inte bra så är det ju bara en bock i to-do-listan utan något egentligt resultat, värdelöst alltså…… Allt detta med rätt förutsättningar är faktiskt inte alltid så lätt som det verkar tycker jag. Som tur är när man har en N-sensor från Yara, så får man förstklassig support därifrån. Jag var faktiskt lite osäker på huruvida vi skulle/kunde köra idag, men efter samtal med Knud på Yara så blev det enklare och nästan självklart att ha is i magen och vänta. Imorgon går det kanske.

Ingen is på bladen gör att vi kan ha is i magen istället…. Hoppas nu prognosen inte ljuger…

 

Monterad och klar

Även om det inte blev någon skanning idag, så gjordes allting klart så att det bara är att starta och åka när det är dags. Startsträckan för körning blir ju betydligt mindre jobbig och går fortare när det redan är startklart. Det är väl inte heller säkert att rätt förutsättningar infinner sig under en längre tid, så helt klart bäst att vara redo för uttryckning när det går. Även om att montera N-sensorn faktiskt inte är något jätte projekt och tar bara ca 15 minuter, så är det skönt att den nu sitter där.

Snabb och enkel montering.

 

Ready to go!

Inte utesluta

Jag vet att det finns andra hjälpmedel än N-sensor för att variera vårkvävegivan på rapsen. Ändå så vill jag att vi ska ha möjligheten att använda N-sensorn som hjälpmedel till den. Jag upplever när jag har jämfört att den är lite mer exakt än satelittjänsterna. Hur vi går till väga sen i vår vet jag inte än, men vill som sagt var inte utesluta möjligheten att låta sensorn hjälpa till. Det är ju även väldigt bra att få en sista ordentligt överblick över hela fälten och grödan med ögat innan vinterdvalan.

Exempel:

Kvävegivan enligt N-sensor. Kalibrerad efter klippning och vägning enligt Svens Raps metod.
Kvävegivan enligt satelitetjänsten CropSAT. Bilden är tagen dagen efter fältet skannades med N-sensorn (bilden ovan). Samma metod för kalibrering gjordes här. Bilderna är inte helt olika varandra. Jag vill ända ha möjlighet att kolla på båda inför spridning.

Ett exempel till med samma kalibreringsmetod som ovan:

N-sensor
CropSAT

Istället för skanning

Så har det hänt andra grejor här på gården:

Takstolarna är nu på plats på pannrummet.
Snart regnar det inte in längre.

 

Formningen för foderbord har nu börjat.
Kastade även ut ytterligare en bur för att kunna bedöma viltskador…

Undrar hur morgondagen ser ut. Det skulle vara skönt att få skanna rapsen, hoppas på rätt förutsättningar. Jag nämnde aldrig det ovan, men det får inte vara för soligt när man skannar heller….