Saker börjar bli färdigt

Det är ju inte bara roligt att starta projekt och göra dem, det är ju även både roligt och skönt att avsluta dem. Äntligen så börjar saker nu att bli klara. 

Djuravdelning 3

Vi börjar med det som ligger närmast att nå färdigt resultat. Det är där vi gör om från halmlager till djuravdelning. Sista vi hade djur där så hette den 3:an, undrar om den fortfarande kommer heta det. Vad den än heter/ska heta så flyttar det snart in ett gäng kvigor där, snart är veckan som kommer. Då är det ju ganska bra om det är färdig där, och det är det snart. Nu är det bara litegrann kvar så är det inflyttningsbart. Vattenkoppar och vattenledningar är nu på plats, samt det mesta av den värmekabel som ska gå i ledningarna för att hindra att vattnet fryser. Alla grindar är nu på plats, både på skrapgång och i boxarna. Det kommer att bli tre stycken boxar i avdelningen. Det som nu är kvar (om jag inte missat något) är:

 • Plankor (väggar) till foderbordet
 • Värmekabel i rören som går ner till vattenkopparna
 • Lite el till värmekabeln
 • Halma upp
 • Plankor vid dörren, så att inte djupströbädden går direkt mot dörren.
 • Fästa vattenrören till vattenkopparna

Jag tror att jag fick med allt nu. Det kan även va så att något på listan ska strykas, för sista jag var där nere nu i eftermiddags så höll farsan på och grejade där.

Det fick bli nya gula skivor på väggen nertill, de gamla var ju rätt slitna.
Den här gången valde vi att sätta vattenkopparna vid foderbordet, sist satt de vid väggen. Det här kommer nog inte fungera sämre. Vattenledningen går på plankan ovanför foderbordet. Här syns att de gamla skivorna var lite slitna…
En nästan färdig vatten kopp. Här syns värmekabeln.
Grindarna är nu på plats.
Så här såg det ut i eftermiddags.

Pannrummet

som det kallas här på gården (även om det egentligen är ett helt pannhus) är snart färdigt. Jag hade nog tänkt att det skulle varit färdigt lite tidigare, men så blev det inte. Nu är det i alla fall så färdigt så att vi kan ställa in pannan och börja montera ihop allting. Det ska bli väldigt skönt att komma igång nu med det sista kapitlet på torkprojektet för den här gången. Även om detta inte ska användas förens nästa års sensommar så finns det en deadline vid nyår (pga klimatklivet), då ska allt vara provkört och klart. Nyår känns just nu långt bort men snart är det nära, så det är väldigt skönt att komma igång med det sista nu. På måndag kommer Hasse tillbaka och guidar oss till succé. Det som ska göras här är:

 • Montera pannan
 • Montera flisfickan
 • Montera ihop allting med varandra: flisficka->panna->tork
 • Gräva rökgasledning med tillhörande brunn
 • Eldragning
 • Lite fix runt omkring

Monteringen av allt borde ta ca en vecka enligt han som kan detta. Hoppas han har rätt. Sen är det bara rökgasen, elen och provkörning kvar. Det borde vi hinna innan 2021.

Där står nu pannrummet. Just nu smälter det in bra i omgivningen när det är grått. Jag tror inte att det kommer att se helt tokigt ut när det är rödmålat heller.
För att få in pannan smidigt, så krävdes lite snabbjustering. Det ska justeras mer senare…
Såhär ser det ut just nu. Det är målat och färdigt på insidan, så nu kan pannan flytta in

Några saker är i alla fall klara:

En grej som nu är helt klart är årets N-sensor körning. Så vi passade även på att ta av och vinterförvara N-sensor häromdagen. Även sprutningen är nog klar för i år, så sprutan är nu konserverad med glykol.

Hoppas alla har en trevlig helg. Det verkar korna ha i alla fall.