Snart redo för rök

Ska man elda uppstår ju rök, och då måste ju röken ta vägen någonstans. Det håller vi på med nu, fixar skorsten till nya pannan eller rökgasbrunn som det som vi ska använda egentligen heter.

Smidigt?

För att bland annat slippa nån herre jösses skorsten mitt på gården, så får det bli en rökgasbrunn istället för skorsten. Det är väl absolut inte en ovanlig lösning om jag uppfattat rätt. Det verkar inte bara vara billigare och snyggare än skorsten, om jag förstått rätt så minskar det även utsläppen av o-bra grejor. Kanske är en skorsten smidigare att montera? men än så länge är inte detta osmidigt heller. Det är hur som helst sedan länge för sent för att ändra sig. Så rökgasbrunnen ärnu på gång.

Jag tycker inte alls att en gigantisk skorsten skulle passa in här…

Lite krångligt?

En liten krånglig sak är rökgasbrunnen måste vara 15 meter från byggnad eller lättantändligt upplag. Det är egentligen inte alls krångligt, det är ju bara att lägga den 15 meter från byggnaderna som finns. Det krångliga tycker jag är att det ju inte heller går att bygga något närmare än 15 meter från rökgasbrunnen. Då måste man tänka till lite så att man inte bygger fast sig. Även om det finns gott om utrymme på gården så blir det ändå lite trångt på vissa centrala platser… Vi måste nu dessutom flytta våra diseltankar som kommer hamna ganska nära brunnen. Det är med klurigt, vart ska man lägga dem så att det går smidigt att tanka men osmidigt och otäckt att stjäla ifrån. Vi har både kameror och larm men ändå…

Däråt ska vi. Brunnen hamnar ca där grävmaskinen står på bilden. Så troligtvis adjös diseltankar.

Hur går det då?

Det går bra, mycket bättre än jag trodde faktiskt. Jag trodde att detta skulle bli ett riktigt kladdigt projekt, även om det inte skulle komma nederbörd. Det är inte alls kladdigt, så fort man kom ifrån ytan så är det torrt. Räknar man bort vattnet som letat sig in i ledningen som redan var gjord, så har vi jobbat i torrt schakt hela tiden. Det är lite lyxigt i plusgradig december när man håller på i lera tycker jag. Jag tjuvstartade lite själv igår och idag så anslöt Carl och även Carro ett litet tag. Vi har grävt, lagt rör, gjutit skarvar och börjat med själva brunnen. Imorron måste det bli klart om vi inte vill ha geggparty i regnet.

 

Med undantag från detta vatten som letat sig in i detta rör, så har det varit väldigt torrt.
Här är min tjuvstart. För att allt ska bli bra, så sänker vi även marknivå något.
För att det säkert ska luta åt rätt håll är Carl med och kontrollerar med lasern.
Det ser kanske blött ut, men de tär bara det lilla hållet i högra hörnet som är blött.
Rörläggning för fullt
Fungerar spaden som den ska? Carl provar här. OBS bilden är riggad, Carl står inte så här annars.
Det blir en hel del massor att hantera.
Carl kontrollmäter, Carro gjuter skarvar och jag övervakar arbetet samt hämtar nästa rör.
För att säkerställa att vi inte stötte på några oväntade elkablar så kollar jag av läget med koppartråd. Ett häftigt och enkelt sätt att hitta ledningar på, nån gång ska jag visa detta. Något som retade oss lite idag var att jag fick utslag på kopparpinnarna och vi hittade kabelband, men absolut ingen kabel där… skumt…
Snart framme med ledningen och första ringen är på plats
I avsaknad av färdig botten så borde lite smet i botten hindra vatten från att ta sig in lite grann i alla fall. Vi har inte tillräckligt med fall för att dränera brunnen, utan kommer behöva använda pump för att bli av med ev vatten.
Här är vi nu. Det är dags för att göra hål för anslutning. Här syns även det kabelbandet som inte hade någon kabel under sig..
Nu är det lyse på som gäller vid starten och slutet på dagen.
Parallellt med vårat arbete jobbar nu elektrikerna på. Här klurar två av dagens tre elektriker på något.

Undrar om vi är redo för rök imorgon kväll?

 

För övrigt så ligger fortfarande min mejl nere sedan i måndags morse. Det är absolut inte så roligt och kan nästan framkalla lite rök från öronen. Hoppas verkligen att det löser sig snart, annars kan kanske röksignaler få bli ett av mina framtida kommunikationssätt..