Nu har vi eldat

Så är det äntligen gjort! Nu har vi prov eldat i den nya flispannan. Det gick bra och var nästan tråkigt enkelt.

Expert på plats

Idag var dagen med stort D på pannbygget, det var dags för att prova allting. Eftersom att vi i morse kunde väldigt lite om hur man opererar pannan, så hade vi en expert till hjälp för detta. Alexander från Törsjö var denne expert som dök upp och kontrollerade allt innan start samt fixade det sista som behövdes. Inte för att tjata, men vad smidigt det är när folk som kan sina saker dyker upp och ser till att allt fungerar. Det gillar jag skarpt!! Då behöver man inte halvnervöst (men självsäkert) gissa sig fram som Sune i ”Sunes sommar” när han trycker fram snus istället för kexchoklad. (Har man råkat missa denna viktiga händelse i sitt liv så klicka här ). Risken är då att effekten av ett feltryck blir värre än för Sune.

Alexander (till vänster) kontrollerar att allting ser bra ut innan start.

Expert bättre än manual

Visst är det väl så att även om manualer finns så kan inget slå en expert som är på plats? Ibland kanske något inte fungerar som manualen säger att det ska, då kan ju ofta experten säga varför inte eller ge ett bättre tips. Det kan ju även vara så att en funktion rentav inte fungerar som den ska, det är inte alltid lätt att veta när man ska till att köra igång något nytt. Då är det bra att experten finns där och säger: Oj, vad konstigt! Så här ska det inte vara, det får vi fixa. Istället för att man själv står där som ett fån och trycker upprepade gånger på en knapp utan att det händer något. Nu var det inga trasiga knappar någonstans så det hela verkade gå riktigt enkelt i mina ögon, nästan tråkigt enkelt. Något krångel som skulle ställa till det räknade man nästan med. Det finns ett litet krångel, men det störde inte dagens provkörning och är snart åtgärdat.

Hur det ska se ut här kan man läsa sig till, men att få guidning i allt är mycket mer givande. Det är ju inte heller helt ovanligt att experterna kan ge mer tips än manualen kan.

Proveldning

Efter att Alexander hade sprungit runt och kontrollerat allt och justerat lite grejor så var det dags att provpuffa lite. I god tid innan lunch så brann det för fullt i pannan. Att se rök komma ur rökgasbrunnen, var mycket mer tillfredställande än gårdagens städning . När pannan väl brann ordentligt så var det dags för Alexander att trimma in pannan. Jag tror att det lyckades bra, det var i alla fall betydligt ”snyggare” rök som kom ut senare än i början i alla fall. Vid slutet så syntes det knappt att det rök ur brunnen.

När allt var kontrollerat färdigt var det dags att börja elda.
Här tippas första fliset i fickan.
Dyngplattan fick agera tillfälligt flisförråd. För att slippa fylla pannan med sten o grus det första vi gjorde så städade vi lite.
Det där borde väl räcka för att provpuffa lite?
Bra fliskvalité ska tydligen vara av stor vikt. Jag kan inte så mycket om det, men detta ser väl inte ut att vara dålig flis?
Lite fega var vi och fyllde inte tills det rann över det första vi gjorde.
Startdosen på väg in i pannan.
och poff så rök och brann det.
Tänt var det här!! Det ser helt klart minst ljummet ut inne i pannan.
Här syns det knappt att det ryker.
Dagen avslutades med en väldigt noggrann och bra genomgång på hur allt fungerar. Nu är vi med totala experter på detta!!

Ny programuppdatering

Det är även så att i bakgrunden av allt detta så har programvaran på styrdatorn till anläggningen uppdaterats. Det är en detalj som inte syns lika mycket som det andra, men är minst lika viktigt. Så medans pannan trimmades in, så uppdaterade personal från Akron programvaran på distans. Det verkar med ha fungerat bra och vi har lite mer funktioner där nu än innan.

Så allting har idag gått bra och pannan verkar nu fungera som den ska. Hoppas verkligen att den gör det när den ska igång igen sen i höst. Det känns ändå skönt att vara ute i god tid innan skörden med detta, nu har vi ju flera månader på oss att glömma hur allt fungerar……

 

 

Även om röken inte ska se ut så här, så är det ändå tillfredställande att se röken komma ur skorstenen.

 

Tack alla som varit inblandade i detta bygge. Än så länge känns det som att resultatet blev bra!