Nästan byggfritt

 

Alla årets byggen är nu så gott som helt klara och vi börjar nu att hitta tillbaka till en byggfri vardag. Hela gården har varit lite av en ”byggzon” på sista tiden och nu ska både gården och vi komma in i andra mönster. Så här kan en nästan byggfri dag se ut:

Till och med i verkstan har det synts att vi byggt. Det har städats bort nu.

Lite djur

Dagen började med att slaktbilen kom på besök. På den skickade vi idag iväg gallringskor och kvigor som har gjort sitt eller inte passar in i våran besättning. Man vet ju aldrig på förhand hur det ska gå att lasta slaktbilen. Det brukar ju gå bra, men man vet aldrig. Idag kunde nog varit någon slags skolboksexempel, så bra som det gick. Pang bom så var det lastat och han var på väg härifrån. Men utan pang och bom i själva arbetsmomentet, det gick lugnt till.

Pang bom så var det klart. (fast på bilden har han precis kommit)

Omflyttning

Eftersom att det försvann några djur ur diko-lagården så frigjordes utrymme där. Det utrymmet fyllde vi med våra rekryteringskvigor som bott i våran gamla lagård. Den är lite tungjobbad, så det ska bli skönt att inte ha djur där. Det kommer faktiskt inte bli helt tomt på djur där, bara tommare. Där ska nu våra fyra avelstjurar istället få flytta in, fyra avelstjurar kommer vara mer lättskött där. Innan avelstjurarna får flytta in i den stora avdelningen från den mindre avdelningen, så gödslar vi ut och bäddar rent åt dem. Skönt at få lite mer lättskött i lagårdarna, särskilt nu till jul när vi ska försöka hålla lite lugnt.

Det blev lite väl tomt i lagården…..
och dessa verkade vara sugna på att få flytta ut. Här är den gamla lagården. Den är absolut inte dålig, bara lite mer tungskött än övriga djuravdelningar.
Det fick bli taxi till ny bostad.
Rent och snyggt ska det bli till nya hyresgästerna. Far och Carl sköter utgödslingen.
Schäffer till 514, som dagen till ära fått en ny skopa.
514 till dynghögen. Det är lite geggigt, man ser knapp vart dyngplattan är.

Nu ska det bara halmas och fixas nya nackbommar, så får herrarna flytta in.

Terapi för mig

Jag själv avvek från djurskötsel efter djurflytten, istället blev det terapi för mig. Terapi för mig är att få vara i verkstaden i lugn och ro och skruva utan stress. Det var nog första gången idag för i år som jag faktiskt kunde vara i verkstaden utan just stress. Annars har det mest varit panik grejor som behövts servas och lagas, men idag så var det inte så. Som vanligt så innebär det inte att jag går och sover bara för att det inte är stressigt, men man har inte det där tvånget att man måste igång så fort som möjligt. Det fanns en deadline, men den var det gott om tid till. Dagens terapi arbete gick ut på att ge våran äldsta och mest använda traktor (JD 6800) lite kärlek. Det var dags att byta hydraulolja. 68:an som den heter här på gården börjar bli halvtidspensionär. Den göra bara vissa jobb och lämnar sällan gården, men måste alltid fungera för det. Den har idag gått över 14 000 här på gården och sköter sitt jobb lika bra som någon annan.

Visst ser det väl mysigt ut!

 

Ny olja, nya filter och sil rengöring stod på schemat.
Med tydliga instruktioner blir (nästan) allt enkelt.
Den här utsikten är också terapi.

Nytt verktyg i precisionsodlingen?

Igår så fick jag och far en digital genom gång av det nya precisionsodlings verktyget ’”Freja” från företaget AgriOpt. Det verkar helt klart spännande, vi får se om det blir ett av våra nya verktyg här på gården. Jag gillar det här med lättanvända verktyg man kan lita på som underlättar beslut och förbättrar resultat, detta kan kanske hjälpa till med allt detta? Här finns en länk till deras hemsida: https://www.agriopt.se/ vad tror ni är detta ett bra verktyg? Jag fick ett seriöst intryck i alla fall.

När jag var klar med traktorn så smyggbyggde jag lite, men det var så lite så det är knapp värt att nämna. Det innehöll bla en stege, blöt lera, en slagborrmaskin, mässingsrör och blöta strumpor. Mer om detta kommer nån annan gång.