Vad har hänt 2020

Oj, nu är det inga dagar kvar på detta år. Vad fort det har gått, tycker jag. Även om det känns väldigt längesedan det var januari, så känns det också som att tiden bara svischat förbi (trotts pågående pandemi). Det här med just pandemi gjorde väl detta år till ett annorlunda år? Vi måste helt plötsligt lära oss att anpassa oss efter något som vi inte själva styr över… Jag tycker ändå att det har varit ett bra år trotts all skit som coviden/coronan fört med sig. Här kommer en sammanfattning på vad som har hänt i år(Jag är inte säker på hur jag ska göra det här men vi provar månad för månad och jag försöker hålla det kortfattat):

 

Januari

Årets första månad var en ganska så lugn månad. Farsan hade precis fått en ny höft, så han haltade runt och var sjukskriven. Carl hoppade in som vikarie. Vi hade påbörjat schaktningen för silobygget och hade räknat med att grovschaktnignen för markundersökningen redan skulle vara klar. Så var det inte, för i verkstaden stod grävmaskinen och väntade på en ny hydraulpump. Grävmaskinen var igång igen den 23 januari och den 31 var vi redo för markundersökning. Det var en smetig månad för att köra schaktmassor, men vi var så illa tvungna. Även djurskötseln rullade på och de förbereddes för kalvningar.

I början av året fattades en hyffsat viktig del i grävmaskinen. Man kan nog nästan säga att hydraulpumpen är ett av två hjärtan i en grävmaskin, motorn borde kunna vara det andra.
23 januari 04:00 var vi igång igen. Vi försökte utnyttja minusgraderna så långt vi kunde.
Den 31:a januari var vi redo för markundersökning.
Eftersom att det var första säsongen för dikor i det gamla slakttjurstallet så behövde det anpassas lite. Kalvgömme grindarna åkte på plats i januari.
Det var milt ute och rapsen såg inte alls ledsen ut.
Rensa täckdiknings ögon gick bra i Januari.
I januari döptes även gården om i smyg av Svevia…. Den döptes senare under året tillbaka.

Februari

Februari kan man lita på, då kom det äntligen lite minusgrader. Precis lagom tills att vi hade kört bort de mesta schaktmassorna och redan smetat ner och tryckt sönder överallt, typiskt. I väntan på markundersökningen så hittade vi på annat att göra. Vi röjde bla lite i skogen och städade efter skogsmaskiner. Vi hade även besök från HK Scan angående deras klimatsatsning Gårdsinitiativet. Den 24:e februari utfördes markundersökningen. Februari innehöll även en del möten och konferenser.

I väntan på annat arbete befriade vi lite granar från björkar.
Städning efter gallringen. Förra vintern var en riktigt smetigt historia i skogen.
Gärdes vägarna fixades till.
Här är Louise och Sara på besök. angående Gårdsinitiativet. De andra två filurerna känner ni nog igen..
Markundersökning

Mars

Månaden när allt sätter fart och vi går in i högsäsong igen. Det var även i mars jag började blogga här, kanonkul om man frågar mig! Vi hade lite minusgrader och kunde utnyttja nattfrosten för att köra en hel del gödning. Kalvningarna var i full gång. Vi var på kurs i Danmark på våran nya spruta och fick även en genomgång ihop med provkörning hemma på gården. Svaret på markundersökningen för silobygget kom och vi gjorde färdigt grundarbetet, vi hann även börja armera i slutet av månaden. Vältningen av vetet kom igång och alla grödor så bra ut efter vintern.

Gödning på både raps och vete kördes.
Det sprutade ut pigga kalvar

Sprutan provkördes med expert på plats.
Vete vältades
Markarbetet till silon blev klart
och armeringen påbörjades

 

Projekt gula fulla inleddes.

April

Armeringen blev färdig, siloplattan gjöts och den efterlängtade silon dök upp i delar. Jag reparerade en del vallar efter vildsvinens framfart. Alla staket kollades över och vi släppte ut djur. Rapsbaggarna dök upp och skapade en del oro. Det blev en rysare ända in i slutet hur man skulle göra med bekämpning, men till slut den 22:a så gav vi dem en omgång. Rapsen började blomma i slutet av månaden.

Armeringen blev klar
och även gjutningen
Fint gjutarväder hade vi, det var varmt om jag inte kommer ihåg fel. Betongen stelnade fort.
Silodelar dök upp
kosläpp

 

Baggarna blev för många
Så åtgärd sattes in
Vallar lagades
och rapsen började blomma

Maj

Alling började växa ordentligt, både silon och det på fälten. Det största fokuset las på silobygget och kväve. Själva silon byggdes klart och fyllningstransportören kom på plats. Vi började konstatera att det på vissa håll var låg markväveleverens. Vi sprutade rapsen mot bomullsmögel och det var första gången vi har gjort det.

Vi började med lite hjulkul
Silon började växa

 

Det var fullt med folk och delar överallt
och den växte.
Till slut blev den klar och transportören kom på plats.
Vissa nollrutor på kväve syntes tydligare än andra.
som sagt
Bomullsmögel, hejdå!
Rapsen blommade fint hela maj

 

Juni

Nu var det full fart på riktigt. Förutom att knyta ihop säcken på silobygget så drog vallskörden igång. 936:an mådde inte så bra i växellådan och vi körde både en ljusgrön och en röd ersättningstraktor, medans 936:an fick en ny låda. Vetet axade och skyddsjakten på gris drog igång, redan innan mjölkmognaden. Våran (för oss) nya såmaskin dök upp och vi sa adjö till våran gamla. För första gången någonsin så provade vi att ta N-sensorn till hjälp när vi svampbehandlade vetet. Lagårdar tömdes på djupstörbäddar och Hästkraft drog igång. Det var en torr månad och jag eldade lite när jag slog gräs. Det pratades om torka, men jag tror inte att just vi led så mycket av det (mer än eldningen).

Säcken på silobygget knöts ihop.
Vallskörden drog igång.

Nya chaufförer lärde upp
N-sensorn fick hjälpa till vid svampbehandlingen av vetet.
Vetejakten på gris drog igång och blev ganska så intensiv.
936:an mådde inte alls bra, här är den i delar inne på verkstan.
En liten eldsvåda i torkan.
Djupströbäddar kördes ut
Ljusgrön vikarie
Röd vikarie
Ny såmaskin
Produktionen av hästfoder tog fart

Grisjakten fortsatte

Juli

Mer vallskörd och våra  slakttjurar åkte iväg på slakt och det blev helt tomt i stallarna. Det gjorde att vi kunde köra ut den sista djupströbädden. Förberedelserna för skörden och höstbruket pågick för fullt. Vi tog jordprov för att se förebyggande se om vi hade klumprotsjuka på ett fält. Jag hade även nästan en veckas semester.

Vallskörden fortsatte…
Helt tomt på djur inne.
Skördeförberedelserna var i full gång. Här servas tröskan.
Swiften gjordes iordning
Spannmålsanläggningen servades och gicks igenom av kunnig personal.
Swiften byggdes om litegrann… för att flippa dra i ett snöre när man ska fälla ut den.
Redo för rapssådd
Några otäcka liggsädes-regn kom under månaden…
Den gula fula var blev bortbyggd.
Vetet av månaden såg vete ut så här. Nästan redo för trösk.

Augusti

Som vanligt våran intensivaste månad. Full fart med allt helt enkelt. Vi tröskade allt vårat i augusti. Det var ett underbart skördeväder med höga skördar och tor spannmål. Vi hade lite småtrasor men inget som blev katastrof.

Tröskstarten 1:a augusti. Norin vete först ut.
Strängning av blöt halm
Pressning av halm
Fältvård
Bort med halmen
Rapssådd
otäcka trasor
Rapströskning
Mer vete tröskning
Färdigtröskade 18 augusti
Vi plastade en del halm.
Plöjning
Mer fältvård
Försa vete såddes 28:e augusti

Nya dubbelhjul till stortrakton

September

Ännu en av de intensivare månaderna. Här var det mest fokus på jordbearbetning och sådd. Rapsen som vi sådde behövde med lite insatser. Sista vallskörden togs i slutet av månaden. Vi förberedde även för starten av bygget av nytt pannrum.

Gödning på rapsen

 

Djupströbäddarna kördes ut innan höstsådden

 

Det var en hel del blöta dagar som störde sådden litegrann.
Mer fältvård
Som vanligt fick man utnyttja de chanser man fick för att så.
Vi slet i ett jobbigt vallbrott som vi sedan inte sådde.
21:a september såddes vi det sista vetet
Sen var det vallskörd igen. Här provkörde vi lite John Deere
Sista balarna för i år pressades på morgonkvisten
Grävmaskinen redo för att börja schakta för nytt pannrum och flisficka.

Oktober

Alla grödor vi sått kommer upp fint. Återigen las fokus på att bygga. Nu var det dags att börja med det nya pannrummet, flisfickan och höjningen av torken. Årets största händelse hände även i oktober, när min fru började jobba här. Djuren fick även komma in från betena.

Schaktningen började.

 

och på älgjaktsmåndagen var plattan gjuten
Vi började bygga om torken, för att öka kapaciteten.
Det skruvades för fullt
och till slut hade vi höjt den fyra sektioner.

Carro började jobba på gården. OBS inte en färsk bild,

 

Djuren fick komma in.
Snickarna började med pannrumet
Vi började även förberedda för nästa byggprojekt; återställning från halmlager till djuravdelning.

November

Höstrapsen skannade med N-sensorn. Vi påbörjade flytten av halm och maskiner till den för oss nya maskinhallen, vi började hyra av grannen. Broddbehandling av vetet och byggprojektet utökning av djur tog fart.

Skanning av höstraps
Flyttning av halm
Halmen nya hem
Omställning från lagård till maskinhall hos grannen.
Nästan redo för maskiner
Förberedelser för foderbord.
Dräktighetsundersökning

 

Ny markkartering
Redo för gjutning av foderbord
Montering av flisficka
och panna
Flisfickan blev klar.

December

Sista månaden på året och allt ska bli klart. Vi byggde klart det sista, provkörde allt och blev klara till Jul

Rökgasledning och brunn på väg att bli klart.
och så lite el.
och pang så blev det färdigt

Det blev inte så dumt när det blev klart.

 

Sådär nu tror jag att jag på ett hyffsat sätt har lyckats plocka ut det viktigaste som hänt på gården 2020. Jag försökte att hålla det kort, men det blev lite långt i alla fall. Vill man ändå läsa mer om vad som hänt på gården i år finns ju allt i bloggen. 

Jag är nöjd med året hoppas att fler är det! Med detta så vill jag önska alla ett gott nytt år och tacka alla för detta år!