Nu går den igen, men….

Nu rullar säsongens (före detta) viktigaste maskin igen. Vad passar då den nyblivna pensionären bättre än lite omvårdnad i verkstaden? Schäffern ska nu få sig lite ordentlig genomgång.

Rör sig igen

Nu när man drar i spakarna och snurrar på ratten (som nu går att snurra på), så rör sig faktiskt något mer än bara reglagen. Schäffern är nu lagad, men inte i bruk riktigt än. Även om det som var orsaken till att Schäffern hamnade i verkstaden nu är lagat, så får den ändå vara kvar där ett tag till. Nu när vi har en ersättare som gör Schäfferns sysslor, så är det ingen panik med att få ut den ur verkstaden. För även om den nu är i fungerande skick, så finns det mer att göra på den. Jag tror kanske att detta är ett inte helt ovanligt fenomen hos gårdsmaskiner som används i driften dagligen?

Nya gummikopplingen anlände igår, visste ser den mer hel ut än den gamla?
Nu sitter den i alla fall fast och är centrerad där den ska vara.
Redo för provkörning
Nu fungerar den igen.

Får stanna inne ett tag till

Eftersom att Schäffern var en sån maskin som måste rulla varje dag för bara ett litet tag sedan. Så har det varit svårt att få tiden till att göra alltför mycket med den i verkstaden, bara det nödvändiga har hela tiden gjorts. Sådant som är ett måste för att den ska fungera och sådant som påverkar hela maskinens hälsa. Mindre fel som inte har påverkat arbetet den har utfört har alltså blundats lite för, men nu ska allt åtgärdas. Schäffern ska nu bli som ny! Inte nog med att den ska få ny stol, nya däck ska den få med. Det är även en hel del annat som ska bytas ut och fixas. Det är väl så att även om Schäffern inte behövs direkt ute, så är det väl lika bra att göra allt nu på en gång. Risken finns annars att det dröjer länge och att den bara blir till något lik som står och förfaller i ett hörn på gården.

Här ska det servas. Detta kit innehåller alla filter som behöver bytas på maskinen.
Eftersom att i Schäfferns tidigare liv jobbade den i dammiga miljöer, så behöver värmepaketet till hyttvärmen blåsas rent med jämna mellanrum. Det räddar både fläkten och gör så att det blir lite fart på luften.
Apropå hyttvärme så är det dags att byta alla luftslangar med. Det blir så mycket bättre flöde på rätt ställe om slangarna är hela.
Två slangar var faktiskt fräscha och fick vara kvar. Men behövde rensas upp lite. Dammsugare och tryckluft gjorde jobbet.

Får nog byta avdelning

Även om Schäffern får stanna i verkstaden så får den nog byta avdelning snart. När det mesta som fixas smidigt som den står nu är klart, så är nog en tvätt på plats innan vi fortsätter med underhållet. Då får den troligt flytta in i verkstadens mindre avdelning, så att den inte är i vägen för andra projekt som kan vara mer akuta. Där kan den stå en längre tid utan att vara i vägen, ifall andra mer brådskande arbetsuppgifter dyker upp.

Sidospår

Idag så var det dags att spendera lite presentkort jag samlat på mig under året. Presentkorten var på en nästan lokal jaktbutik och förvandlades till ett skjutstöd till bössan. Jag har länge varit sugen på ett sådant här stöd, men har varit lite snål för att köpa ett. Jakten kostar mycket ändå… Nu snubblade jag på just ett sådant stöd när jag klev in i butiken, så då kunde inte den ekonomiska snålheten hindra mig. Jag tror att detta stöd kommer att vara till stor hjälp främst vid skyddsjakt på fälten.