Varför fick vikarien (New Holland W80C) stanna?

Jag har ju redan skrivit att vikarien i form av en kompaktlastare New Holland W80C får stanna permanent här. Då kanske man kan bli lite nyfiken på varför, det ska jag försöka berätta nu lite kort.

 Var redan lite i letartagen

Ja, det var inte så att vi bara hux flux köpte en ny maskin, bara för att vi tyckte om den. Utan vi hade redan börjat prata om att våran tidigare gårdsmaskin Schäffern började bli dags att ersätta. Så funderingarna på vad som skulle ersätta Schäffern eller alternativt komplettera den, var redan igång och vi har titta på lite olika alternativ. Kollat runt och funderat på alternativ har vi gjort under många år, det gäller ju att vara förberedd och uppdaterad när det väl är dags. Vi hade alltså redan en liten aning om vad vi ville ha. Nu när Schäffern tillfälligt la av, så passade det bra att prova ett av alternativen.

Att Schäffern visade att den kunde gå sönder skyndade på det hela.

Några frågetecken

Trotts att vi redan varit igång och spanat lite så var vi inte säkra på vad vi ville ha. Schäffern är ju en kanonmaskin, men den är kanske lite i minsta laget för det tunga jobba den gör. På grund av att den är liten är den ju smidig på att ta sig fram där det är trångt, kanske framförallt på skrapgångarna. Eftersom att vi är vana vi det, så ville vi inte köpa en större maskin utan att få prova den. Det skulle kännas fruktansvärt snopet om vi köpte en för stor maskin, som skulle bli för klumpig att använda till det den är tänkt. Vi har även varit sugna på ett eldrivet alternativ, men har tyvärr kommit fram till att drifttiden på dem troligtvis blir för kort. Det har även funnits andra alternativ, det finns ju verkligen en uppsjö olika alternativ, men till slut så landade det ändå på New Hollands kompakt lastare.

Efter att ha fått prova denna från Agripro, så fick den bli kvar.

Vad blev det?

Det blev alltså en kompaktlastare ifrån New Holland av modellen W80C och är i storleken 6 ton. Här finns mer om maskinen från New Holland : https://assets.cnhindustrial.com/nhag/eu/sv-se/assets/pdf/construction/compact-wheel-loaders-brochure-sweden-sv.PDF

Varför?

Den stora frågan (som förövrigt kan vara den bästa i världen, den får folk att tänka till på riktigt) är ju då varför blev det denna? Här kommer några anledningar:

Ett bra första intryck – första intrycket är ju som bekant viktigt i många sammanhang, inte minst när det gäller maskiner tycker jag. Den första känslan man får när man hoppar in i en maskin, brukar kunna vara en bra fingervisning på vad man kommer tycka om den. Jag fick ett bra första intryck av denna både när jag hoppade in i hytten, provkörde och har kollade över den.

Rätt storlek – den är i rätt storlek för att utföra det jobbet den ska dagligen. Eftersom att den är större än sin föregångare, så kommer den även att passa till fler arbetsuppgifter. Den kommer att kunna vara med att hantera balar, gödning, utsäde och annat  på ett sätt som inte Schäffern kunde. Tyvärr är den lite för stor för vissa arbeten som Schäffern gjorde, men Schäffern bli ju kvar och får behålla dem arbetena. Det handlar mest om utgödsling i en av våra djuravdelningar.

Enkel att gå ur och i – eftersom att vi hoppar in och ur mycket ur denna maskin, så måste det gå enkelt. Det gör det på denna, väldigt enkelt faktiskt. Det är en stor dörr och rymligt hytt. Trotts att den är högre än Schäffern, så är den faktiskt lättare för mig att gå in i.

Bra komfort – komforten är kalasviktigt tycker jag. Vi sitter så mycket tid i maskinerna och då måste våra kroppar trivas. Jag kan än så länge inte klanka ner alls på komforten på denna. Att det är en maskin som är lite större i kategorin ”mindre lastmaskiner” bidrar till bättre komfort.

Lätt servat – jag tycker att maskinen verkar vara väldigt lättservad och allt verkar var lättåtkomligt. Det är något som gör mycket lättare! Alla maskiner måste ju servas och då är det så mycket trevligare när allt går att komma åt utan att stå på tå och vinkla armen i vinklar den aldrig tidigare provat.

Bra sikt – något som man kanske tycker borde var självklart i lastmaskiner, men det är det inte har jag lärt mig. Det är i alla fall bra sikt på denna och det gillar jag. Att kunna se pallgafflarna själv, utan att behöva lära sig ny personers vinkningar för hur man ska köra kommer att bli en dröm.

Nu bilder:

Ett bra första intryck i hytten.

Stor dörr gör det enkelt att kliv in och ur.
Bra sikt framåt
och bra sikt bakåt
Den passar bra o vardagliga sysslorna
Att lyfta fyra bala istället för en innebär helt klar kapacitetsökning.
Vi var lite oroliga att den skulle vara för bred och därför klumpigt på skrapgångarna. Tittar man här ser man faktiskt att balklämman är bredare än lastmaskinen. Så den är egentligen fortfarande begränsningen.
Gott om plats
Som sagt.

 

För att det ska gå lättare att ta bort snörena på halmbalarna när man lyft in dem i strömaskinen, så välter vi balarna.
Då är det skönt med lite storlek på maskinen, det blir stadigare då.
Bra sikt till gafflarna. Tyvärr är gaffeln här snövitt, men ni kanske ser den ändå?
Lättåtkomligt i motorutrymmet, det gillas skarpt.
Förutom maskinen som den står nu, så ska det till lite centralsmörjning, en hydraulisk adapter för redskap och en extra uppsättning hjul som är av den bredare varianten. Det blev även ett par hydrauliska pallgafflar, oerhört smidigt måste jag säga.

Det finns fler bra anledningar, men nu får det räcka så länge. Jag vill prova den lite mer innan jag uttalar mig mer. Ett plus skulle kunna vara att vi nu slipper tvätta maskinen och köra tillbaks den, men det är ett så litet plus så det är väl knappt värt att nämna?

 

Nu hoppas jag att det här blir bra! Att vi kommer ha stor nytta av maskinen och att den är driftsäker. Om det blev rätt vet vi ju inte förens efteråt, men det känns rätt än så länge.

 

Rätt eller inte, nu har den i alla fall flyttat in och bor numera här.