Allt rullar på….

men ska jag vara ärlig, så känns det som att det inte händer något. Fast jag vet att det faktiskt händer saker, konstigt det där… Här är vad som har hänt de senaste dagarna:

Djurskötsel

Idag var tredje dagen i rad som jag ansvarade för djurskötseln. Det är en riktigt trevlig arbetsuppgift, man får gå runt där och småmysa samtidigt som man jobbar. Inte dumt alls. Djurskötseln har bara handlat om de vanliga rutinerna; översyn av djuren, kolla så att allt fungerar och fodring. Ibland kan man kanske tycka att djurskötseln tar tid, men det måste den få göra. Här får det ju absolut inte slarvas….

Rent foderbord redo för nytt fräscht foder.
Här är herrarnas avdelning. Ser väl ganska så mysigt ut?
Ibland ser de nästan lite döda ut när det ligger i bäddarna.

 

men pratar man bara lite med dem så visar de att de lever.

Verkstadsjobb

Verkstadsjobben flyter med på. Idag rullade strömaskinen ut med nytt lager och redo för tjänst i tusen år till. Schäffern som blev lagad och fick flytta ut från verkstaden är tillbaka i verkstaden. Nu väntar service och en del småfix med den, så att den kan njuta av pensionärslivet på ett bra sätt. Den får nu stå i våran lilla avdelning, där kan den stå ett tag utan att vara i vägen för andra projekt som är mer akuta. För att få in Schäfferna där behövde det både städas och laga det som redan stod där.

Nytt lager och nya remmar, nu går den ett tag till. Den får i alla fall inte gå sönder…..
Innan Schäffern fick komma in i verkstaden igen så var en tvätt på sin plats. Något positivt med mildvädret finns det i alla fall, för oss är det svårt att tvätta i minusgrader. (Slangen som slarvigt hänger på lastaren, hänger bara tillfälligt sådär).
Inne i värmen igen. Här ska det servas, som ny fast mer inkörd ska den bli.
Här är bra att ha grejor från Schäfferns gamla stol. Nyligen bytta delar som nu åker tillbaka till reservdelshyllan igen.
Den här rackaren stod i vägen för Schäffern. Den gamla gårdsharven har nu fått lite nya lager och lagerbockar (på sidan som inte syns är lagerbocken helkass…)

Höll på att gå sönder direkt

Den här fina gårdsharven hann knappt lämna verkstaden, innan den vara nära att bli kaputt igen ihop med verkstadsdörren. De som bor här i närheten vet att det var en hal dag igår och här var inget undantag. Så när jag skulle fiska upp gårdskrattan med pallgafflarna ville inte lastmaskinen stanna så som jag ville. Då när jag så verkstadsdörren komma närmare, så fick gafflarna bli mitt ankare. Men med harven på gafflarna var det inte bara att vräka ner dem i backen. Men lite finess och (kanske mest) tur så lyckades jag få stopp på allt utan att något gick sönder…..

Jättedum parkering…..
Men på något konstigt sätt lyckades jag utan att ha sönder något….
Schäffern fick visa att den fortfarande är en viktig maskin och fick agera räddare. Lite sand på isen så var det sommarväglag igen och lätt att backa därifrån.
För övrigt så måste jag hylla det här med hydrauliska pallgafflar. Helt underbart! Hur kunde man klara sig utan förut? det undrar jag nu….’

Andra saker som har hänt:

Jag har tankat trotjänaren.
Vattenpumpen i en av våra brunnar har gått sönder. Imorgon åker det dit en ny. Här åker den gamla upp. Här är en smart konstruktion för att dra upp det hela, som jag inte kan ta åt mig äran för att ha konstruerat.
Nu är vetet nästan bart igen. Hoppas att det är milt ett tag till så att allt vatten hinner rinna undan innan det bli kallt igen….

Några steg i växtodlingen

På våran väg mot en smartare växtodling har vi även tagit lite steg. Vi kommer från och med i år att kunna få skördekarteringar på allt vi skördar på fälten. Det kommer att gälla allt vi forslar bort, gräs, halm och spannmål. Det tycker jag verkligen är ett steg i rätt riktning. Vi ska även prova att använda ett nytt verktyg som ska hjälpa oss med kvävegödslingen och att tolka data från fälten. Allt detta känns jättekul, hoppas det kan hjälpa oss i rätt riktning för att bli effektivare växtodlare. Mer om allt detta kommer senare.

Hur mycket kärna och halm tar vi bort på varje plats på fältet? Det ska bli intressant att se , inte minst för att kunna gödsla rätt.

Det är ungefär vad som har hänt, så helt stilla har det inte stått även om det som sagt var känns som det ibland……