Byte av djupströbädd hos dikorna

Nu har ungefär halva stallperioden gått för dikorna och kalvningarna närmar sig. Då är det en bra tid att byta ut djupströbädden hos dem.

Dags igen

Yes, då var det dags igen för att gödsla ut djupströbädden hos korna och börja bygga en ny. Detta är ju andra året vi har kor i denna lagården och det verkar som att vi kommer behöva göra detta två gånger om året, för att bäddarna inte ska bli för höga. Blir bäddarna för höga så räcker inte inredningen till och djuren börjar hoppa mellan boxarna. Det är ju dels inte bra för ordningens skull, men risken att djuren gör sig illa eller dör är ännu värre. När dessa djur (som faktiskt är väldigt smidiga och graciösa trotts sin storlek) försöker hoppa över grindarna händer det att de fastnar och blir hängandes halvvägs. När de blir hängandes halvvägs finns risk att de kvävs om man inte hinner vara där och hjälpa dem. Vi har peppar peppar inte haft någon ko som blivit hängande än så länge. För att det inte ska hända så gödslar vi ut innan det närmar sig att det blir så högt att det blir otäckt. Nu var inte bäddarna så höga, men det känns skönt att få detta gjort i god tid innan kalvningarna drar igång. Nu är ena sidan klar och kommer nu att klara sig tills i sommar och lagården är tom innan det är dags igen. Då kan vi köra bäddarna från lagården direkt ut till fälten för att kompostera innan spridning.

Dags att gödsla ut innan bäddarna blir för höga.

Hur går det till då?

Det kan man undra, och det gjordes det här med innan rätt metod hittades. Nu tror vi att vi har hittat rätt sätt att göra det på. Så här gör vi nu: Vi öppnar upp dörrarna på ena kortsidan och motar upp djuren på skrapgången. Sedan börjar vi helt enkelt att lasta ut djupströbädden och jobbar oss inåt. Djuren stängs upp på skrapgången vartefter för att de ska stå där så kort tid som möjligt. Sen kör vi på i full fart, så fort det bara går så djuren får så snabbt som möjligt får komma tillbaka till bäddarna.

I vanliga fall brukar jag stänga ut djuren, men jag höll på med småstrul så farsan fick börja med det idag. Här är precis innan vi drar igång.
När djuren är på skrapgången är det bara att köra på. Vi gödslar ut med traktor och en krokodilgrep.
Två kärror står på tur.
Full fart på lastartraktorn, så länge den går så går det framåt. Stannar den så går det inte framåt. I detta moment är lastartraktorn viktigast, den får inte sinkas.

Sen halmar vi

När allt är utgödslat bär vi in halm med lastare och skär upp balarna, balarna sprättas sedan runt av lastaren. När vi gör detta moment med utgödsling och upphalmning får inget gå snett, allt måste gå snabbt och smidigt återigen för djurens skull. Sedan är det bara att släppa ut djuren från skrapgångarna och stänga igen dörrarna igen. Idag så gjorde vi en sida och imorgon gör vi nästa sida. Arbetsstyrkan som sysslade med detta var farsan i lastartraktorn, mor som körde fram balar till ströningen och jag som körde kärrorna och gjorde lite alltmöjligt.

Plasten tas bort från balar och bärs fram av Christin
Sen bär vi in halm

och sprättar runt den.
Då blir det så här
Idag ströade vi med varannan bal slåtterängsbalar med vass i. De ser ut så här och fungerar utmärkt botten på bädden.

 

Hoppas invånarna i lagården blev nöjda över resultatet.

Lite struligt imorse

Vi hade tyvärr ingen kanonstart imorse, vi hade lite småstrul med allt möjligt innan vi kom igång. Så vi kom igång något senare än vad vi räknade med, men sedan flöt allting på bra och straxt efter 14:00 var alla djuren utsläppta. Största anledningen till småstrulet var att vi egentligen inte skulle göra rent fören imorgon, men pga av vissa omständigheter så var vi tvugna att göra det idag. Alla förberedelser var alltså inte riktigt klara imorse så vi fick skylla oss själva, det vi inte gjorde igår fick vi göra idag.

Ett typiskt småstrul, en hydraul ventil på traktorn som inte ville hamna i neutralt läge. Efter lite manuellt manövrering fram och tillbaka med hjälp av en blocknyckel skötte den sig.
Nu ser det ut så här på den sidan vi gjorde idag. Det ser väl bra ut?

 

Imorgon tar vi nästa sida och hoppas på en start utan strul.