Apropå gödning

Denna veckan så gick ju årets N-sensorkonferens av stapeln, den höll på måndag-fredag med korta förmiddagspass. Veckan som nu snart är här kommer även den innehålla gödseltema. Det är dags för säsongens växtnäring att börja rulla in.

Fylla lagerna igen

Ja, även om vårat gödsellager inte är riktigt tomt sedan föregående säsong, så är det nu dags att börja fylla på. Även om det just nu inte direkt är vårväder ute, så finns ju chansen att våren snart är här ändå. I mars får vi ju börja köra gödning här, om övriga förhållandena är rätt. Jag är högst tveksam till om förhållandena kommer vara rätt första mars i år, men man vet aldrig förens vi är där. Det är i alla fall skönt att ha något i lager att sprida ifall att det går. Vi vet ju alla att om det inte skulle finnas något att sprida så skulle det vara kanonförhållanden i början av mars.

Vem vet, det är kanske dags snart igen. Förra året var premiären 14/3 på nattfrost.

Gödning överallt

Från att det har varit gott om plats överallt inomhus nu, så kommer det bli lite trängre snart. Hela säsongens planerade kvävegiva är det som anländer, för oss är det ca 700 säckar. Nu gäller det bara att vara smart vid planeringen när man lastar av, så att varje sort hamnar i rätt ordning för när den ska användas. Onödig omflyttning är ju skönt att slippa.

Gödningen vi köpt

Även om gödningen inte anländer förens nu, så var det över ett halvår sedan vi köpte den. Då var det trevligare priser för att handla gödsel. Vi kommer i år att köra på samma ursprungsplan som vi hade förra året. I höstvetet och höstrapsen börjar vi med Axan (NS 27-4), fortsätter med Ammoniumsulfat för svavlets skull(NS 21-24) och sedan (försöker) prickar vi in rätt giva med snabbt kväve i form av Kalksalpeter (N 15,5). Allt detta uppdelat på flera körningar, det är en strategi vi tycker fungerar bra. Vallarna kommer att få NPK. Mycket mer om detta senare..

Första givan förra året. Här lastas Axan i spridaren.

Mer utrymme

I och med vårat senaste maskin köp, den lilla kompaktlastmaskinen. Så kommer vi nu att kunna utnyttja mer utrymmen för att lagra gödning i. Den är lägre än den traktor vi lastar med i vanliga fall, så den kommer in i de utrymmen vi behövt undvika för effektiv gödningslagring. Nu blir det annat, skönt att kunna använda utrymmen effektivt. Tyvärr så väntar vi fortfarande på den adapter som gör att lastmaskinen fungerar med alla våra redskap. Därför fick vi improvisera lite i verkstaden. Egentligen var det mesta av denna improvisation redan gjord av farsan för länge sedan när vi hade Huddig. Nu finslipade jag bara lite på hans lösning, så det passar ihop med Holländaren.

Storsäckskrokar till pallgafflarna gör pallgafflarna till storsäckslyft.
Lite kedjor för att hjälpa gafflarna att inte ge vika. Ganska smidigt tycker jag.
Provlyftet gick bra i alla fall.

Helg

Det har ju även nu varit helg. Jag har varit ledig och Carro har tagit hand om djuren. Hela mina dagar spenderades ihop med barnen (förutom två timmar då jagade jag lite). Det börjar bli lite jobbigt nu när man tänker på att säsongen snart drar igång, då kommer det bli mindre tid ihop med barnen. Det är det negativa med att jobba mycket, annars älskar jag att jobba. Nu gäller det att njuta så mycket det går av tid ihop.

Jag och barnen väntar på att mamman ska bli klar i lagården utanför. Foto: Carro
Även denna bilden kommer från Carro. En av våra avelstjurar gillar att sitta och kolla in läget. Undrar om han är släkt med Ferdinand? Kanske måste fixa en korkek åt honom tills i sommar.
Två timmars jakt eller avkoppling i solen är nog mer rätt ord. Inte alls dumt i det fina vädret.