Nu är alla balar hemma

Idag fick vi hem de sista gräsbalarna som legat ute i fältkant. Vi klarade alltså deadlinen och blev klara innan mildvädret anländer och förhindrar uppgiften.

Slut på balar

Nu är alltså varenda plastad gräsbal hemma och baltemat för avslutat för den här gången. Vi kommer fortfarande att hämta hem minst 48 halmbalar i veckan från halmlagret, men nästa gång vi ska hantera dessa mängder plastade balar är inte förens årets första vallskörd. Även om det smidigaste varit att ha balarna legat vid fältkant så länge, så är det väldigt skönt att allt nu är hemma. Det känns tryggare på något sätt att det ligger travat på gårdsplanen istället för en bit iväg.

 

Just den här traven var inte alls snygg, skönt att balarna nu står ordentligt travade hemma.

 

Bättre än väntat

Jag ska erkänna att detta gick mycket bättre än vad jag räknat med. Nu i början av veckan så var jag inte alls säker på att vi skulle få hem allt i tid innan plusgraderna skulle stoppa oss. Det kom som en positiv liten överraskning och kändes inte alls dumt. Att ha fel åt rätt håll är inte alls så tråkigt som att ha fel åt fel håll. Att det gick bättre än väntat berodde nog inte på att vi var väldigt mycket effektivare i våran balkörning än vad vi räknat med. Det berodde nog mer på att vi var mycket effektivare runt omkring så vi kunde fokusera mer på balkörningen.

Här är förra säsongens sista balar lastade och snart på väg hem.

Tur med vädret

Man kan nog påstå att vi har haft tur med vädret utan att ljuga, egentligen ända sedan i höstas. Även om det i den milda december såg väldigt mörkt ut med att vi skulle kunna få hem alla balarna med hjälp av vintern. Så löste det sig bra ändå, vintern kom och vi fick hem alla balarna. Att december var mild gjorde egentligen inte alls något, det var tvärtom lite positivt för oss när vi höll på och byggde. Hoppas nu att vädret fortsätter att vara på våran sida i all framtid.

Det löste sig bra tillslut. Här hade vi inte kommit åt balarna fören i sommar utan minusgrader.
Vi hade inte heller kommit åt alla balarna om vi inte hade förberett genom att ploga undan snö intill travarna. Hade vi inte gjort det så hade det inte varit tillräckligt med tjäle överallt. Här på bilden är det hårt och fint.
Som vanligt är det lite svårt att visa saker med bilder ibland. Här på bilden är det inte plogat och förberett runt traven. Det var helt annat och på gränsen att det gick.
Ont om tjäle även under balarna. Här syns med hu balarna har sjunkit ner i mulljorden och bildat vallar runt där det legat.
Nu på slutet var det lite halt på fältvägarna så man fick faktiskt tänka sig lite för när man åkte. Särskilt när det som på bilden här lutar åt fel håll.. Lite tur att det finns en mittsträng som är lite upphöjd, det blir en bra kant som hindrar att man glider i sidled.

 

Sidospår:

Lass på lass med gödning har rullat in under veckan
och snart är all kalksalpeter hemma.
Nu är snart är kalvningssäsongen igång. Jag hade gissat på att första kalven skulle ha dykt upp igår. Det gjorde den inte….
Än så länge är kalvgömman tom, men snart är den förhoppningsvis full.