I natt matar vi rapsen

Efter att ha velat fram o tillbaka och vänt o vridit på möjligheter och risker. Så har vi nu tagit beslut om att köra en första gödningsgiva nu i natt/i morgon bitti på nattfrosten. Det är inte ett helt lätt beslut att ta, men nu är det gjort.

Miljö och plånbok

Som företagare vill man ju tjäna pengar, det är ju inget konstigt med det. Som växtodlare handlar det ju mycket om att göra rätt insatser vid rätt tidpunkt. Gör vi rätt så blir det bra och gör vi fel blir det inte bra, enkel matematik. Det som gör det svårare att göra rätt är ju det här med väder, vad är det egentligen för väder framåt? Nu när det handlar om växtnäring är det ju lite extra känsligt. Det drabbar ju inte bara oss ekonomiskt om vi gör fel, det drabbar ju även miljön negativt. Därför är det ännu viktigare att det blir rätt så vi slipper växtnäringsförluster. Så rätt beslut är viktigt för både plånbok och miljö, därför tycker jag inte att man bara ska chansa sig fram….

Att gödsla vattendragen är varken bra för miljö eller plånbok, enkelt!

Efter mycket om och men

Så kom vi idag i alla fall fram till att det är dags. Kollar vi nu på väderprognosen så verkar det inte vara någon blixtvärme på gång, men inte heller någon direkt nederbörd. Vi brukar historiskt ha försommar torrt här, så vår bedömning är att vi inte kommer att få några jätte mängder med nederbörd nu. Så vi borde klara oss från avrinning från fälten och att fälten nu blir vattensjuka, men man vet ju aldrig. Rapsen börjar även faktiskt att komma igång nu och det har torkat upp väldigt bra på fälten. Har man bra raps så ska man ju kunna vänta lite till, men vi har bra raps, halvbra, lite dålig raps och ännu mer dålig raps, varierat alltså. Vi tycker alltså att det är dags nu och därför början vi att köra en första giva imorgon 03:oo. Det är redan nu minusgrader, så nattfrost kommer det absolut att vara. Att köra tidigt ser vi som ett väldigt bra alternativ ifall det blir så försommar torrt som inte alls är ovanligt här.

Ett hål från dagens vandring på rapsen. Vet inte om det syns på bilden, men det är ganska så torrt. Jag upplever att det är torrare i år så här års än vad det brukar vara. Är det så?
Rapsen börjar faktiskt se lite pigg ut nu. Även om några blad blivit lite violetta.
Knopparna finns där
Här är två olika sorter. Atora till vänster om pinnen och Expansion till höger om pinnen, det syns knappt.
Här är rapsen sådd direkt i vallbrott (långliggande vall) och är helt klart den sämsta vi har i år, men:
det finns faktiskt plantor där som det kan bli något med. Vårat första mål här är att det ska bli något överhuvudtaget så vi får igång marken igen.
Använder samma bild igen. Det börja nu att rinna dåligt ur täckdikena. Det tyder på att det inte är så i markprofilen nu. Just det här röret brukar det vara väldigt bra fart på när det är blöt i marken och är ett av våra mått för att kolla statusen o marken.

 

Vad kör vi då?

Vi kommer denna giva att gödsla med Axan (27-4). Eftersom att vi har både bra och dålig raps så kommer vi att köra med en varierad giva utifrån den skanning jag gjorde i höstas med N-sensorn. Jag kommer att lägga 60 kg N/ha i snittgiva och låta den gå upp och ner 15 kg/ha. Jag skrev ju här ovan att vi har varierande raps så en varierad giva känns (som vanligt) mest rätt. Det svåraste jag tycker är att bedöma hur mycket man ska lägga där rapsen var bra i höstas ,men nu är kraftigt betad av de vilda. Jag har provat lite olika strategier där, men inte riktigt kommit fram till vad som är bäst där. Tror att just det där med giva vid betskadorna får vänta tills nästa giva, nu kör jag enligt plan så får vi se hur den beter sig. Våran plan just nu är att köra två gånger till minst, en gång med NS 21-24 för svavlets skull och en gång med Axan (27-4) igen. Vi får se hur det utvecklar sig..

Skanningen från i höstas på några fält. Medelgivan på 109 kg N/ha gäller totalgivan nu i år och är baserad på vägningen jag gjorde i samband med skanningen.
Så här såg rapsen ut då.
Frågan är vad man gör där dessa härjat fram…
Kommer dessa plantor att återhämta sig? Det tråkiga är att dessa smarta djur har ätit mest där rapsen varit bäst, mest energi på minst jobb. Det tycker jag ställer till det lite när man ska fundera på kvävegiva.

 

Nu ska jag se till att sova lite innan klockan ringer och säsongen drar igång. Hoppas nu verkligen att detta är rätt beslut, jag tror det och det kommer absolut att visa sig. Det finns många som säger att man ska vänta och att rapsen kan dö hela mars. Det är helt rätt, men den kan även drösa samma dag som vi ska tröska. Jag tycker absolut inte att vi ska fega oss fram, för då vågar vi till slut inte göra något alls. Vi måste däremot vara kloka, så vi inte gör bort oss. Det är aldrig lätt som tur är….. Sov gott!