Nu ligger första kvävet på rapsen

Tidigt i morse gav vi oss ut på rapsen för en första kvävegiva, så nu har säsongen startat för oss. Det känns skönt att vara igång, frågan är bara om det var rätt beslut eller inte? Det kommer vi inte veta förens efteråt, men jag tycker att det känns bra än så länge, även om värme och bra växtväder verkar dröja. 

Första givan

Ja, nu är det gjort, säsongen är ingångdragen och inte helt otippat blev årets första överfart på rapsfälten med traktor och gödningsspridare. Alla våra 74,3 ha höstraps fick sig i morse en kvävegiva, men inte samma giva utan en härlig varierad giva. Inte nog med att man ska ta beslut om man ska köra eller inte, man ska även bestämma giva och hur den ska styras med. Underlag för beslutsångest och sömnlösa nätter finns helt klart utan att man måste anstränga sig. Nu är ligger i alla fall kvävet där och detta beslut är för sent för att ångra.

Årets första fyllning.
Frosten bara bra hela morgonen.
Det känns bra att vara igång o köra igen, traktorhytten är ju en trevlig arbetsplats.
Nu rör sig äntligen traktorer på fälten igen. Bilden är från Logmaster.

Varierad giva?

Eftersom att vi hela hösten hade stora variationer på rapsen, så tycker jag att det känns naturligt att välja en varierad giva. Mycket tydde även på att det inte var mycket kväve kvar efter vetet, som vi hade som förfrukt. Det tycker jag styrker anledningen att köra med varierad giva nu i vår, där det fattas mest ska det has mest. Än så länge säger min erfarenhet att även den rapsen som nu (och i höstas) ser sämre ut fortfarande har potential för hög skörd och inte ska räknas bort redan. Den har ju däremot en längre uppförsbacke och behöver uppmuntras lite mer för att få rätt förutsättningar. Jag lutar mig lite mot att man ju ofta behandlar olika fält på olika sätt, så varför inte även bryta ner det i mindre delar?

Dålig raps….
och bättre raps ska väl inte behandlas helt lika? Även säger mig min (inte enorma) erfarenhet att även den rapsen som ser skamsen ut nu kan prestera bra. Kanske inte full gas på den sämsta men åtminstone lite extra. Just på bilden på dålig raps här ovanför var nog inte just kväve den faktor som gjorde att rapsen är dålig, men ni förstår nog hur jag tänker. Vi får se hur det ser ut sen när det skördas…
Här är tre olika nollrutor på gödning från i höstas. Alla dessa syns tydligt i verkligheten. Det kan ge en fingervisning på kävet i marken.

Givan jag körde

Givan vi idag valde att kasta ut låg på ett snitt på 60 kg N/ha (i form av Axan) med en lägsta nivå på 45 kg N/ha och en högsta på 75 kg N/ha. Nu börjar jag fundera på och bli lite orolig för att 75 kg N/ha kanske var lite högt, men jag tror inte det. Även om det verkar vara kallt och ingen kanon-vår närmsta tiden, så tycker jag inte att det verkar vara kväveförlustväder på gång. Att givan fick diffa på 30 kg N/ha var för att det var variationerna jag fick på skanningen i höstas och vi valde att göra den variationen redan nu. Nästa giva vi ska köra kommer vara NS 21-24 och då kommer vi att köra en rak giva på 100 kg/ha, sen vet vi inte vad som händer. Även om vi enligt vägningen i hösta ska lägga ytterligare 28 kg N/ha efter den givan så vet vi inte hur det ser ut då, vi kanske inte kommer ut något mer eller så är det för torrt. Därför så gjorde vi den variationen redan nu.

Här är bilder på skanning av rapsen med N-sensorn. Även om inte sensorn idag fick styra givan utan den baserades på höstens (den övre skalan och den vänstra bilden) skanning. Så lät jag ändå sensorn vara med och skanna rapsen. Den fick även låtsas att den styrde givan (med samma inställning som styrfilen gällande snitt, min- och maxgiva. Resultatet av det syns på den undre skalan och den högra bilden. Visst ser de inte helt olika ut? Man skulle faktiskt ha kunnat låtit sensorn styra live idag utan några större skillnader vad gäller områden. Däremot så är det en viss skillnad på spannet av vad sensor tycker är diffen mellan min- och maxgivan.
Ytterligare en karta, men här är även den faktiskt utspridda mängden med längst till höger. Tyvärr utan skala, men använder man fantasi ordentligt ser man den där ändå.
Så här såg det ut när jag körde.

Rätt eller fel

Ja, var detta rätt eller fel? Det vet inte jag, någon annan kanske vet? Jag vet att andra med har kört och andra väntar fortfarande. Jag tror ändå inte att vi gjorde fel som körde, frågan är bara om vi gjorde mest rätt eller inte…. Kollar man vädret nu så är det ju inte så uppmuntrande. Det är kallt, men inte mycket nederbörd på gång. Vi får som vanligt helt enkelt se hur det blir. Gjorde vi fel så tror jag att det åtminstone finns någon där ute som gläds i smyg och tänker vad var det jag sa…. Nollrutorna på rapsen kommer ge någon form av svar i alla fall. Nu har vi i alla fall kört och gödningsspridaren är tvättat och inställd för tillfället.

Årets första tvätt

Här kommer lite bilder från morgonen:

Nystartade och redo för tjänst
Fyllningar i fältkant för hög effektivitet
På väg in i morgonen
Kall raps o varmt lyse

Våran nya storsäckskniven fungerade till och med bättre än väntat. Denna kan jag absolut rekommendera!
Vänta nu… Det där är inte raps! Nej, det är det inte. För att prova så körde vi en liten skvätt på Norinvetet med. Självklart med nollruta för att se resultatet. För några år sedan gjorde ci så här med, då såg man denna tidiga provkörning på biomassa-kartan långt in på säsongen.

Sidospår:

Min fru var lite förundrad idag över att alla mina tre par skor jag har hemma var lite kladdiga och hade tydliga spår från fält med sig hem. Det är helt enkelt den säsongen nu…..

Trevlig helg allihop!