Vad gör vi nu då?

Ja, vad ska vi göra nu då? Det är frågan, det finns massor att göra frågan är bara var vi ska börja. Det är bara att skapa någon slags prioriterings ordning att följa helt enkelt, hur svårt kan det vara?. Det är både lätt och svårt tycker jag. Förra året var det mest lätt, eftersom att mycket fokus låg på att bygga. All den tiden kan vi lägga på annat i år, frågan är bara på vad…

Rutiner

Först och främst så måste ju rutinerna flyta på. Då tänker jag på allt ifrån djurskötsel, växtodling och kontor. Ja, allt det vanliga återkommande arbetsmomenten helt enkelt som måste göras för att allt ska gå runt och fungera. Av rutinarbetet så är djurskötseln viktigast. Inte för att vi blir rikast på det, utan för att det är levande djur som vi ansvarar för. Sen fortsätter alla andra rutiner. Just rutinerna är egentligen ganska lättplanerade, det är ju ofta återkommande moment. Men ibland kanske något mönster behöver brytas för att prova något nytt och utvecklas. Risken är annars att man fastnar i gamla spår och bara kör på, ”det har ju gått bra hittills”. För att veta om man gör rätt eller inte är det bra att prova lite nytt. Ibland provar man något nytt och inser att det gamla var bättre.

Skrapa skrapgångarna är helt klart en rutin som måste flyta på.
Skopa efter skopa…
Vi har ju som sagt var provat lite runda balar nu. Det är ju ett sätt att bryta rutinerna och prova något nytt.
resultatet tycker jag är att för oss fungerar fyrkantsbalar bättre. Provar man inte får man inte veta…

Andra jobb

Vid sidan av alla rutiner så dyker det ju även upp andra saker som ska/kan göras. Det är nu det börjar bli lite svårare att planera, tycker jag. Vad ska man prioritera att göra först? Det man tjänar mest på borde vara det enkla svaret, och det är nog helt rätt. Så, så svårt är det ju egentligen inte. Ibland finns det ju dock flera saker som måste göras, utan att man egentligen tjänar några direkta pengar och då blir det ju lite svårare. Det är det här med att se helheten som är så viktigt för att kunna planera rätt. Där har vi nog tur att vi är flera stycken som sitter runt planeringsbordet, då kan vi diskutera fram vad som är bäst.

Riva ett gammalt fallfärdigt hus är ett bra exempel på sådant man inte tjänar pengar på, men det måste göras. Man kan ju inte riskera att någon smiter in där och får ett hus i huvet eller ramlar genom golvet…..

 

Hur mycket tid som helst

Eftersom att vi inte bygger något i år, så är ju all den tiden vi la på att bygga förra året fri för annat i år. Wow, vad mycket tid vi har att lägga på annat. Just nu känns det inte som att vi har haft så mycket extra tid än så länge, den har lyckats varit uppbokad ändå. Teoretiskt så finns det ändå mer tid att lägga på annat hoppas det även stämmer i praktiken nu.

I år ska vi ju varken bygga silo, djuravdelning, pannrum eller bygga om torken. Då borde vi har hur mycket tid som helst över till annat. Hoppas det stämmer.

In i skogen

Ett exempel på sådant vi nu har tid att göra är att röja i skogen. Vi har tyvärr halkat efter något år med röjningen, men det ska vi ta igen nu (hoppas vi). Det enda vi gör i egen skog är att röja och dika (och ibland såga lite vindfällen). Röja är både roligt, bra för kroppen och bra förskogen, hur bra som helst alltså.

Här hade vi tänkt att det redan skulle vara röjt.
Men bättre sent än aldrig antar jag.

Apropå vår:

I morse var det ljust när jag kom till jobbet, hur skönt är inte det?
Ett säkert vårtecken är att vi nu tagit fram AD-bluepumpen. Nu riskerar den inte längre att frysa sönder.

Så i år borde det alltså finnas hur mycket tid som helst över till att göra hur mycket som helst. Hoppas nu att det inte bara är en teori, utan att vi ser det i verkligheten också!!