Grönare vete och axanlag i förstoring

Efter att första varit grönt snön försvann, så gulnar ju vetet lite tråkigt. Det brukar vara så, men det är ändå lite tråkigt. Gröna fält är ju mycket vackrare och skänker mer glädje tycker jag. Skönt då att det nu börjar ordna upp sig, för nu är snart vete fälten helt gröna igen.

Det händer grejor

Nu när ljus och värme (och lite nederbörd) kommer, så händer det grejor där ute på vetet. Axanlagen på Norinet har börjat krypa upp och de första noderna är med på plats på huvudskotten och kryper uppåt. Det gör att vi nu börjar kliva in i stråskjutningen på Norinet. När axanlaget är en cm ovanför stråbasen är ju vetet stadie 30 och när första noden når en cm upp på basen är det i stadie 31. Än så länge är vi inte riktigt i stadie 30 och stråskjutningen, men snart så. Just nu är det som sagt var bra huvudskotten som ligger lite före. Hur som helst så händer det grejor där ute nu.

 

Första noden på huvudskottet skyns här
Vetet grönskar

Axanlagen har växt

Eftersom att jag nu i min verktygslåda har en digital lupp, men ganska så bra förstoring på så kan jag nu se axanlagen lite bättre än med bara ögat. Jag har nu sedan snön försvunnit hunnit leta reda på några axanlag och kolla på dessa. De har absolut växt. Sist jag kollade såg man dem inte med bara ögat, men idag såg man dem utan förstoring. Detta är med intressant tycker jag.

Axanlaget syns idag med blotta ögat. Det kluriga är att pilla fram det.
10 januari hittade jag inget ax-anlag, som jag kunde se.
25:e februari hittade (vad jag tror är) ax-anlaget för första gången.
också 25:e februari
19 mars såg det ungefär likadant ut som 25 februari. Kanske något större, men svårt att säga.
Idag (30:e mars) såg det ut så här. Nu börjar det verkligen att likna ett ax.
Samma som ovan.
Det här anlaget lyckades jag pilla sönder, som sagt var inte helt lätt att pilla fram..
Mitt lilla labb. Oj, vad jag ska kolla på grejor med detta.
Tex svarta prickar och fläckar på ett halmstrå…
Eller ett gödningskorn av okänd sort (kanske Axan).

Nästa instats

Att Norinet nu närmar sig begynnande stråskjutning, gör att det snart är dags att se till så att resten av huvudgivan av kväve kommer på plats. Vi börjar nu planera för det så smått. Det gör även att det snart är tveksamt om vi ska välta Norinet eller om vi ska plocka sten för hand. Vi har vältat i början av stråskjutningen förut utan negativ påverkan av skörden, men det känns inte helt rätt. Vi får se vad som händer, allting ska i alla fall göras i ordning.

Växtskyddstrategin är planerad

Jag har inte bara kollat på vete hela dagen, vi har även haft våran växtskyddsäljare här. Vi handlar ju ofta av lite olika företag på marknaden, men just växtskydd har vi i stort sett köpt av samma. Det fungerar så bra för oss och är en så viktigt service, så det har blivit så. Vi får bra hjälp med att skapa en strategi som passar oss och medel när vi behöver det. Jag tycker att det är lite krångligt att hänga med i preparatdjungeln, det händer så mycket där hela tiden. Det känns därför skönt att få bra hjälp med detta. Nu är årets strategi planerad, den kan ändra sig under gång, men vi har i alla fall en bra grund.

Farsan och Daniel Wessman från Gullviks kollar runt i rapsen. Höststädningen tog bra så vi slipper städa nu i vår.
Nollrutan på ogräsbehandlingen i höstas syns tydligt. Obehandlat till vänster och behandlat till höger.

Jag gillar verkligen när det växer, det är en härlig känsla.