Nu kan vi parkera sprutan var vi vill.

Eller inte riktigt var vi vill, men på fler platser än vi kunde i morse. Nu är nämligen sprutan lite lägre i hopfällt läge. Det är bland annat vad vi grejat med idag.

För hög

Vi jobbar ju lite med att idiotsäkra gården vartefter vi kan. Så att vi inte råkar göra bort oss på något sätt och skada personer eller utrustning. Det är ju ofta väldigt enkelt att undvika när man är pigg, utvilad och allt är lugnt. När man däremot är lite tröttare och en viss stress hänger i luften kan en olycka hända den bästa pga av hjärnsläpp. Idag så idiotsäkrade vi sprutan litegrann. Rampen bak har varit lite onödigt hög i ihop-fällt/transport läge. Det har gjort att vi bland annat inte kunnat parkera överallt under snetaket (som vi kallar vårat traktorgarage). Den gick knapp in i den höga delen förut, men nu passar de bättre på lite fler ställen.

Syns dålig på bilden, men den röda pilen markerar hösta punkten på sprutan. Inte helt fel att få ner litegrann.
Nu kan vi inte bara parkera under det höga…
Nu går den även in under det lägre. Egentligen ska den backas inte, men nu blev det inte så…
Även om det inte är god marginal. Lite längre ut så blir det tok i alla fall. Den ska egentligen inte stå på den lägre delen, men nu går det i alla fall. Innan vi sänkte detta var det även lite tajt på den högre delen av snetaket.

Hur gjorde vi då för att få ner höjden?

Vi kapade helt enkelt lite järn med vinkelslipen så var det klart, hur lätt som helst. Det var faktiskt just så enkelt. Det gällde bara att kapa rätt järn och på rätt ställe. Efter att farsan först klurat på det här själv, så dubbelkollade han med expert om det gick att göra. Det gjorde det och vi är absolut inte först i världen att göra detta. Hursomhelst så järnen som behövde kapas är de som åker ner och lägger sig på kolvarna som stöd och säkerhet i transportläget. För att veta var vi skulle kapa dessa så sänkte vi rampen så mycket vi vågade innan den slog i stänkskärmarna och gjorde ett lite kapstreck. Sen var det bara att ta bort stagen, kapa dem, måla lite och sätta dit dem igen. Resultatet blev att vi fick ner rampen 20 cm. Det kanske man inte tycker är så mycket, men gör det att man missar att slå i något lågt, så räcker det.

Det inringade staget är det vi kapade.
Det var inte helt lätt att få bort… Vi fick plocka bort kolvarna i bakänden för att få det att det skulle gå.
Sen var det bara att kapa.
Och vips var det klart.

Inte bara inte

Som vanligt var det inte riktigt bara inte… Som de flesta moderna maskiner så finns det lite teknik på sprutan. Bland annat att den mäter vilket läget rampen är i vid transport. Nu blev den för låg tyckte datorn och larmade och levde rövare. Som tur är så finns det ju folk som kan det här. Hardi har en egen service kille som kan sånt här. Ett kort samtal bort fanns hjälpen för att kalibrera om detta, så larmet försvann. Skönt att ha den supporten, som inte bara svarar utan även kan grejorna med. Jag säger det igen: ingen maskin är bättre än service och support. Skönt när det fungerar!

Apropå hjärnsläpp…

och höga maskiner, så måste jag berätta när detta hände just mig en gång. Det var när jag jobbade på en bomullsgård i bomullsskörden. Jag körde bollboggin (fältvagnen som hämtade bomull från plockaren) och den är lite halvhög. Jag skulle köra den från ett fält tillbaka mot gården och på vägen var det en låg elledning. För att komma under den var man tvungen att svänga över på fel sida av vägen. Det sista jag blev tipsad om innan jag åkte var detta och jag var väl medveten om detta. För att komma ihåg det så satt jag och sa powerline, powerline, powerline hög för mig själv. Vad tror ni hände? Powerline, powerline, powerline, powerline, f*ck lät det i hytten i alla fall. Jag var så fokuserad på att komma ihåg den så att jag glömde den. På något sätt hade jag ändå tur och missade den med någon cm. Hur det gick till vet jag inte, men tur hade jag på något sätt.

Så där ser en bollboggi ut, den är helt utan elledning intrasslad i sig.

Mer grejor som hänt på gården idag:

Välten blev av med skorpbrytarstålen som nu bara kommer vara i vägen.
Nu är det helt enkelt bara en vanlig sladdplanka igen.
Det här med pallar är smidigt…
Kan konstatera att vissa nollrutor från vårens kväve i vetet nu börjar synas. Ser ni den på kullen?
Samma lite närmare… Sorten är Brons
Sortskillnaden på rapsen syns tydligare och tydligare nu…. Den mörkgröna är Expansion och den ljusare är Atora
På lite närmare håll. De blåa prickarna är gränsen. Vänster Expansion höger Atora.

 

Min frus favorit kviga har nu idag blivit ko så det måste vi väl fira med en bild!?

eller två

Så avslutar vi med en pigg rapsplanta. Sort: Expansion