Gödsla, välta eller plocka sten?

Någon av dessa insatser kommer att bli den nästa vi gör på våra fält. Vilken det blir vet vi inte riktigt än, vädret och vad som händer på fälten de kommande dagarna avgör detta. Jag tror nog att gödsling av rapsen blir nästa grej vi gör, men lika bra att vara redo för det andra med. Så idag blev välten helt redo för att rycka in när det är dags. 

Vårgenomgång

Även om vi går igenom grejorna efter säsong, så brukar vårgenomgången vara den stora genomgången. Då finns det lite mer tid till att kolla igenom allt lite noggrannare. Det är ju även just när den ska igång som det är viktigt att den fungerar, det kan ju faktiskt vara så att fel dyker upp när den står stilla. Även en maskin som står stilla slits ju tyvärr litegrann. Nu är den i alla fall helt i bra arbetskick och det är både vårluft i däcken och färskt fett i alla smörjpunkter.

Efter en dag i verkstaden är den nu helt redo för arbete. Nu ska vi bara vänta på att fälten blir redo med.

Vad gjorde jag då?

Det vanliga helt enkelt, bland annat så: fixade lite med lysena, smörjde, kollade hjullagren, svetsade nån spricka, fyllt på luft i däcken och allmän översyn. Vi kör lite bilder på vad som bland annat gjordes:

Ett av fyra hjullager var glappt och behövde dras åt. Denna har ju gått en hel del på väg, så jag hade nog räknat med att alla skulle behöva dras åt, så var det inte.
Det är två fettnipplar som brukar gegga igen sig över vintern. Så även denna vinter. Bara att ta bort och göra rent så att det smörjs ordentligt.
Stenhårt fett avlägsnas.
Och se, fett tränger fram där det ska.
Det hade även råkat dyka upp en liten spricka på draget, typiskt.
Sprickan var lite större i luppen.. eller större var den absolut inte, men den syntes bättre..
Eftersom att den kanske snart ska användas så löste jag det kortsiktigt idag. Redskapstillverkaren som ju är ett stort och seriöst företag som tar ansvar, kommer att lösa det lite mer långsiktigt åt oss framåt.
Nu står välten i alla fall förkopplad och 100% redo för att rycka in.

Inte bara välten…

Nej det är ju inte bara välten som är redo för utryckning i helgen, gödningsspridaren är med redo. Eftersom att det är rapsen som ska köras och den växer fint, så kommer vi köra med smalare däck för att inte köra sönder rapsen utanför spåren. Då får 720 bli den som får göra detta, eftersom att rätt däck sitter på den.

Redo för att sprida!
Idag dök även provbackar till gödningsspridaren upp. Kanon, nu kan vi själva kolla så att den sprider som den ska.
Man kan kanske fundera på varför N-sensorn sitter på välttraktorn istället för på gödningstraktorn. Eftersom att jag ändå inte kommer att använda N-sensorn vid kvävegivan i rapsen, men däremot kommer sensorn få skanna vetet vi vältningen. Så gör den helt enkelt mer nytta på välttraktorn än på gödningstraktorn just nu. När vi sedan gödslar vetet så sitter spridaren och N-sensorn på samma traktor igen (denna traktorn).

Nu hoppas vi på några fina dagar, så vi hinner välta Norinvetet innan det kommer för långt.