Kalv 300 är född

Påskdagen firades inte bara med att köra gödning och vältas, den firades även med att märka kalv nr 300 för oss. Grattis till den och oss! 

Långfredagen

Även om den inte märktes förens igår, så dök den faktiskt upp i redan fredags. Bara för att visa ordentligt att den kom till världen, så var det ingen kalvning som bara gick av sig självt, den behövde hjälp för att komma till världen. Så vi fick avbryta våran lilla dagsutflykt med korvgrillning och lek i skogen som mål, för att åka till lagården och förlösa en kalv. Det är ju sådant som händer när man har ansvar för djur, måste man rycka in så måste man. Inget konstigt alls, även om det ibland är tråkigt att behöva avbryta familjeaktivitet.

På påskdagen såg den ut så här. Att avbryta en familjeaktivitet för att rädda liv, är helt klar en godkänd anledning!

Hjälp av kameror

I bland annat sådana här lägen är det bra fruktansvärt bra med kameror. Kamerorna gör att man kan övervaka kalvningarna, utan att vara exakt på plats. Den här var redan på gång visste vi när vi gav oss ut på utflykten. Tack vare kamera övervakningen, så kunde ändå hela gänget på gården hänga med på utflykten (som bara var 1 km från lagården), vi kunde ju ändå har bra övervakning på det hela. Så inte nog med att man slipper ränna och störa korna hela tiden, man kan även göra lite annat medans man väntar.

Bild från en annan kalvning som ägde rum idag, men även då var kamerorna bra.

 

Det gick bra

Själva förlösningen gick bra, både kon och kalven är pigga och krya. Att hjälpa till att förlösa en kalv är i sig ingen favorituppgift, det är mycket trevligare när det går av sig självt. Däremot så känns det väldigt bra när man får ut kalven och den lever. Det är en härlig känsla när man kan hjälpa till och det går bra. Det var en väldigt duktig ko och kalven var pigg från början. Anledningen till att vi fick hjälpa till verkar vara att hon hade svagt värkarbete, så fort vi började hjälpa henne satte det igång och allt gick smidigt.

För allas säkerhet så sätter vi fast kon när vi ska hjälpa till. Grimma och en grind används för att det ska gå smidigt.
Sedan är det bara att börja jobba. En av oss håller grinden så att den går lätt att släppa om det behövs, tex om kon lägger sig ner.
Sen hjälper vi kon att få ut kalven i samband med hennes krystningar. Det är ju alltid lite olika hur bra det går, men här handlade det mest om att hålla emot så att kalven inte gled in igen mellan krystningarna.
Här är kalven precis ute och kon fri på väg till den.
Duktig ko som tar hand om den på en gång.
Kalven var inte riktigt så het på att dia som det önskades, så lite hjälp med att dia utfördes.

 

På väg mot spenen själv
Stor succé

Nummer 300

300 är ju ett jämnt och fint nummer och skvallrar om att det nu har fötts 300 kalvar här hos oss. Den första kalven kom 2011 och var en kviga. Den kvigan 0001 blev sedan ko här och är fortfarande kvar här på gården. Nummer 300 däremot blev en tjurkalv, vilket absolut inte gör något. Förutom de som vi önskar rekrytering på, så får gärna resten bli tjurar.

 

Här är den, kalv 300
och igen.

Det finns ju fler huliganer som är minst lika viktiga, utan lika jämna öron nummer, några kommer här:

Kvällslugn i ena kalvgömman.
282 är med ett fint nummer
Caroline på besök i lagården.
Ett visst ro infinner sig i hela lagården på kvällarna.

Aprilväder

Ja, idag var det lite snö ute igen, det är väl typiskt april väder va?! Nu är det i alla fall på god väg att smälta och det gröna är på väg fram igen. Tack för det, sno inte våren nått mer nu!

Aprilmorgon
Vackert är det ändå, och vi har fortfarande sjöutsikt från huset. Snart sjunker det undan…
Snödropparna (fick nyss lära mig att detta egentligen är en snöklocka, typiskt…) fick idag göra skäl för namnet med, även om det kanske är just en isdroppe som hänge från denna……

Nu är det förresten bara åtta kalvningar kvar för i år. Hoppas de fortsätter i samma otroliga flyt som vi har haft än så länge.