Idag fick jag köra strömaskinen

Även om vi oftast har lite uppdelade uppgifter här på gården, tex vem av oss som gör vad vid ett visst arbetsmoment. Så försöker vi se till så att alla kan göra allt ifall det behövs. Vi kan ju inte stå och falla på att endast en person kan göra ett visst moment, då blir vi ju alldeles för sårbara. Idag fick jag hoppa in på något jag inte brukar göra (så ofta i alla fall), köra strömaskinen.

Inhopp

I de allra flesta fall så är det farsan som kör strömaskinen i vanliga fall, men idag var han iväg på sjukhusbesök. Då var det inte mycket att göra, B-laget (jag) fick helt enkelt hoppa in i stället. Jag tror att resultatet blev ungefär detsamma som om han hade kört. Det verkade inte som att djuren var missnöjda, inget gick sönder, ingen kom till skada och det tog inte så mycket längre tid. Det är nog inte omöjligt att jag fick godkänt på uppgiften. Det var absolut inte första gången jag körde strömaskinen, men det var ett bra tag sen. Tur att det är lite som att cykla….

Jag fick hoppa in i denna pärla idag.
I vanliga fall brukar jag lägga i balar.
Jag tror att djuren var nöjda med min insatts. Hoppas det i alla fall

Ingen raketforskning, men….

Att köra strömaskinen är absolut ingen raketforskning, men det kräver mycket uppmärksamhet (som så mycket annat). Förutom att se till så att man inte kör stopp i maskinen (gäller egentligen bara dålig halm, och det har vi inte nu) och att man doserar rätt mängd halm i boxarna, så är det ju det här med säkerheten. Dels djurens, så att man inte sprutar rakt på något djur ifall en sten åker igenom eller att man begraver någon kalv under halmen. Sen är det ju våran säkerhet med. Vi skär ju snörena på balarna efter att de lagts i strömaskinen och då gäller det att ha stenkoll på den som skär snörena. Maskinen är naturligtvis avstängd när detta utförs och sätts inte igång förens det är klart, men det gäller ändå att ha bra koll och inte drömma iväg. Så som sagt var fokus på det man gör är som vanligt viktigt!

Det gäller att ha koll så att man inte begraver någon kalv, eller ko med för den delen…
Full fräs
När vi tar bort snörena från balen, gäller det att ha koll.
Rena rutor och kommunikation är A o O.
Även om spegeln och rutorna blir smutsiga fort så får man helt enkelt göra rent dem. Här sliter Christin med att få bort snörena.

En av tjusningarna med detta yrke är just variationen på arbetsuppgifter tycker jag, så kul att hopp runt lite. Även om original uppställningen nog är effektivare..

Imorgon ska är planen att vi ska provköra och kolla våra GPS:er, så att de går som de ska. Det ska bli spännande och förhoppningsvis roligt. Det är inte alltid de går som de ska, så bra att kolla upp det när man har tid.