Vad har hänt med våran raps?

I höstas så sådde vi två olika sorters höstraps, Atora och Expansion. Det är ju alltid roligt att prova lite olika. Det har inte varit så jättestor skillnad på sorterna mer än färg, fram tills nu när tillväxten dragit igång. Nu ser inte bara den ena sorten bättre ut än den andra, den andra sorten ser även lite ledsen ut. Frågan är bara varför?

Expansion ser bättre ut

Den sorten som ser bättre ut än den andra, är Expansion. Den ser mycket kryare ut och har verkligen kommit igång på ett trevligt sätt. Det är första gången vi odlar den sorten till skillnad mot Atora, Atora är det tredje säsongen vi odlar. Nu vet ja att bara för att Expansionen ser bättre ut just nu, så behöver inte det bli slutresultatet sen. Än så länge kan det hända mycket, men just nu ser den trevligare ut, så mycket är säkert. Atoran ser som sagt var mer ledsen ut. Kollar man snabbt och spontant tänker man att det bara är skillnaden på sort man ser. Så är det ju med egentligen, men just den ena sorten är inte lika kry, den har lidit mer av något. Det ser man tydligt när man går ut i fältet och kollar.

Skillnaderna i Höstas när jag skannade rapsen. Tyvärr är bilden tagen inifrån hytten, men man ser ändå skillnaderna. Expansion är den mörkare.
Första skillnaderna som syntes nu vår. Detta är 16:e mars.
Detta är 4:e april taget på lite håll.
Idag 7:e april.

Hur ser de ledsna plantorna ut då?

Bilder berättar nog mer om det än om jag sitter här och försöker beskriva det med ord.

Först skillnad på sorterna på nära håll. Expansion till höger om handen och Atora till vänster. Ser ni färgskillnaderna?
Här har vi en typisk knopp som jag anser vara torr och död. Kan dock ha fel, den kanske skulle ha grönat på sig.
Den här ser allmänt konstig ut i mitten.

Det är plantor i olika storlek och utveckling som ledsnat i toppskottet. Vissa små och vissa stora. Denna som är halvstor och kommit ganska så långt verkar helfrisk.
Två likvärdiga plantor. Den till vänster tråkig, den till höger roligare.
Alla blad runt toppskottet, ser lite skrumpna ut..

Grön och till synes levande knopp, trotts att bladen runt om ser lite tråkiga ut.

Varför?

Frågan är bara varför den ser lite ledsen ut? Det är ju alltid intressant att fundera på, man kommer kanske inte alltid fram till exakt rätt orsak. Hur som helst så måste man ju analysera och fundera på det. Jag har massa olika teorier, men besparar er dem som jag tror inte stämmer. Istället presenterar jag vad jag tror är orsaken. Vi har bland annat uteslutit den tidiga kvävegivan och höstens Belkar-körning.

Kyla och blåst

Jag tror att just kyla och blåst är den stora orsaken till detta. Att knopparna i topskottet i känsligt skede suttit exponerade för kyla och kalla vindar, och därför har de helt enkelt frusit. Jag vet inte om det stämmer eller inte, men det känns inte som att jag är helt ute och cyklar. Kollar man på ställena som ser tråkiga ut, så är de just där det är lite kallare och mer exponerat för vind. Det finns även en liten teori om att knopparna hjälpts till att exponerats av de vita stora fåglarna som gillar raps. Vet inte om det är en galen teori eller inte, men det skulle inte vara första gången vilda djur föredrar en viss sorts raps framför en annan. Det kanske även var så att just i det stadie som Atoran var i när det betades, så var den extra känsligt för att exponera knopparna? Jag antar att det gröna i mitten på en planta är det godast, precis som det gula i mitten på ett Wienerbröd.. Att det är kylan och blåsten som på något sätt påverkat plantorna är jag nog ganska så säker på. Det där med att svanarna exponerat knopparna är jag mer osäker på och vet jag inte riktigt vad jag ska tro, men helt galet kanske det inte är.

Just här sitter faktiskt svanarna på Atoran endast, de kanske är finsmakare helt enkelt.
Den här plantan har de i alla fall absolut påverkat. Toppskottet är uppätet.

Klurigt är det i alla fall. Det kanske är någon av er som läser som känner igen detta fenomen och vet exakt vad det är? Berätta då gärna det.

Ingen katastrof

Trotts att man gärna fokuserar på de dåliga plantorna, så är de inte så många egentligen. De flesta ser än så länge lite ledsna ut i jämförelse med Expansion, men om man inte jämförde skulle de se bättre ut. Jag bedömer inte heller att det är så många plantor som är hårt skadade. Med hårt skadade menar jag att toppskottet är dött (tur att det är hybridraps, där jag fått lära mig att åtminstone minst 70% av skörden påstås sitta i sidoskotten). Kollar man noggrant så är det ca en planta/m2 i snitt som är hårt skadad, resten har faktiskt gröna knoppar i toppskottet. Så än så länge tror jag inte att detta leder till någon katastrofskörd, hoppas inte det i alla fall. Det är inte heller överallt den ser tråkig ut, utan på hyffsat begränsad yta.

Tittar man bara åt en hållet utan att se Expansion-rapsen, så tycker man det ser rätt bra ut ändå..

Enklare

På annat håll ser Atoran också lite tråkigt ut, men här vet jag varför. Det är mycket enklare att se vad som orsakat det. Kolla själva:

Helt klart tråkig raps…
Här syns däremot tydligt att något slags djur varit hungrig och ätit friskt.
Hade inte någon tagit en tugga av denna så hade den sett roligare ut.
Kan inte vara kul att bli grön och sticka ut här, då ser man nog läcker ut.
Ser blandad ut…
Den såg trevligare ut i höstas när jag vägde den. Samma fält som ovan. Tyvärr har jag inga bilder från samma vinkel, men bilden ovanför denna bilden är tagen från där traktorn står på denna ca. Den rapsen som såg bäst ut i höstas ser nu tyvärr sämst ut, främst för att det varit matbord åt lite vilda djur.

Annat:

Igår så såg säsongens första humla. Åtminstone för mig, det är värt att anteckna.

Inte säker, men inte orolig.

Som sagt var så är jag inte säker på varför Atoran ser lite ledsnare ut än Expansion, men är som sagt var inte orolig över utfallet på skörden än. Jag anser att vi har tillräckligt med friska pigga plantor/m2 för att nå minst full skörd än så länge. Nu får vi se vad som händer på vägen till skörd. Som sagt var rapsen kan dö och drösa fram till skörd och sen kan alltid marknaden krascha…

Finns det någon annan som har ett bra tips på varför vissa plantor ser lite ledsna ut? Är det fler som har samma fenomen?